CZK/€ 25.265 +0,14%

CZK/$ 23.663 -0,22%

CZK/£ 29.501 -0,13%

CZK/CHF 26.030 +0,03%

Text: Daniel Kuchta

28. 07. 2009

2 komentáře

Garanční fond: Konečně za vodou?

 


 

Díky pozitivnímu vývoji v posledních letech bychom se mohli dočkat situace, kdy by Garanční fond obchodníků s cennými papíry mohl ukončit rok s mírnou rezervou. Před několika lety ještě nemyslitelná věc, dnes velmi reálný odhad.

Je však nutné také připomenout, že i když je GFOCP nestátní organizace, její problémy z velké části pomohl vyřešit stát. Právě půjčky v hodnotě několika miliard korun i nevratná dotace ve výši 800 milionů korun z minulého roku pomohly vyřešit nemalé problémy, které fond při vyplácení prostředků klientům zkrachovalých obchodníků s cennými papíry měl (na druhou stranu lze argumentovat, že stát za vzniklou situaci mohl tím, že nebyl schopen přijmout kvalitní zákon, který by upravoval obchodování s cennými papíry a všechno, co s tím souvisí).

Fond stále zůstává poněkud předluženou společností a nějakou dobu ještě bude. Díky poměrně mírně nastavenému splátkovému kalendáři, který počítal s mnohem menšími příjmy od brokerů, bude splácet svůj dluh státu do roku 2083 (současná hodnota dluhu je 1,086 miliardy korun). Podle šéfů společnosti však hrozba nelikvidnosti, která visela nad fondem v posledních letech, již není aktuální.

Bez problémů to nejde

I když se GFOCP konečně po dlouhé době dostal z největších problémů souvisejících zejména s nedostatkem prostředků, stále existují rizika, která představitelé fondu neberou na lehkou váhu. Jedním z nich je riziko krachu dalšího obchodníka (zejména v souvislosti s dnešní krizí) a vzniku dalších kauz, které by mohly znamenat další problémy s likviditou fondu.

Fond má dnes sice relativně dostatečné množství prostředků a byl by schopen přežít i pád menšího obchodníka, ale krach větší firmy, jako byla například KTP Quantum, by už znamenal nemalé potíže. „Každá krize s sebou nese zvýšené riziko vzniku nových kauz. Na českém trhu ovšem v  podobné signály nepozorujeme. Současnému vývoji nicméně věnujeme velkou pozornost a analyzujeme možné dopady na kapitálový trh,“ míní Jiří Korb, generální ředitel Garančního fondu obchodníků s cennými papíry.

REKLAMA

Kromě nedostatečné, resp. málo detailní legislativě, na níž doplácejí již zmiňovaní klienti KTP Quantum, je problémem harmonizace s evropskou legislativou, a zejména zavádění některých novinek. I když je harmonizace s evropskou legislativou jedním z cílů fondu, jde o záležitost, která je vnímána poměrně rozporuplně. Evropská komise se snaží v souvislosti s krizí „vylepšit“ situaci klientů zkrachovalých firem tím, že chce zdvojnásobit maximální výši náhrady klientům na 50 000 eur, namísto 90 % vyplácet až 100% náhradu, a také zkrátit dobu výplaty na 20 dní.  

Nejen že tak hrozí opětovné ohrožení finanční stability fondu, ale například zmíněná lhůta se zdá poněkud nereálná. Pokud chce fond začít s vyplácením klientů, musí mít všechna data o jejich majetku, které jim poskytne konkurzní správce. A aby fond mohl vyplatit klienty do tří týdnů, musí dostat podklady v průběhu několika dnů. Pro porovnání lze uvést již zmiňovaný příklad KTP Quantum, kde trvalo dodání úplných podkladů šest let (a hrozilo, že pohledávky klientů budou promlčeny).

Dalšími cíli fondu je samozřejmě posílení postavení fondu v insolvenčním řízení, s čímž souvisí také postavení fondu ve všech případech jako věřitele nebo definování pojmu zákaznický majetek v rozhodujících zákonech. Rovněž je podle představitelů GFOCP důležité mít mezi konkursními správci odborníky, kteří mají znalosti o fungování trhu s cennými papíry, kterých u nás bohužel není mnoho.

KTP Quantum vs AIB: Nebe a dudy

Pokud jde o samotnou kauzu KTP Quantum, ona samotná je pro GFOCP doslova prokletím. Společnost zkrachovala těsně po vzniku Garančního fondu, který ještě ani zdaleka nemohl mít dostatečné množství prostředků na výplatu poškozených klientů (fond je prakticky soukromá společnost a začínal prakticky na nule). Evidovaný nárok na náhradu navíc činil více než jeden a půl miliardy korun, což by bylo příliš mnoho i dnes, když už se fond drží nad vodou.

REKLAMA

Kauzy řešené GFOCP

Zdroj: GFOCP

S nedostatkem peněz a velikostí firmy však problémy ani zdaleka neskončily a po několika letech, kdy se konkurzní správci a někteří klienti na jedné straně a fond na druhé straně nedokázali dohodnout, se situace dostala do stadia, kdy bylo na GFOCP podáno 11 000 (!) žalob od nespokojených klientů. Situaci se naštěstí s pomocí peněz od státu a mimosoudních dohod podařilo uklidnit a vyplatit většinu klientů, ještě stále však zůstává vyřešit zhruba jedenáct set případů. Jde o nejkomplikovanější případy, kdy se advokáti klientů a fond nemohou dohodnout na stáhnutí žaloby.

Problémem jsou zejména různá opatření, kterými chtěli advokáti přinutit fond k vyplácení peněz (i pomocí takových pák, jako jsou mimořádné smluvní pokuty, které ale příslušný zákon vůbec neupravuje), fond, jako největší věřitel společnosti, zase chce podíl na zůstatku v konkurzu apod., čímž se jednání protahují. V současné době se tak čeká na rozhodnutí soudů, resp. jednoho soudce, jehož rozhodnutí může být precedens pro ostatní.

Zcela opačným příkladem byl případ společnosti American International Brokers, která byla zatím posledním zkrachovalým obchodníkem s cennými papíry, ale jehož výplaty jsou dnes prakticky vyřešeny. Zásadním rozdílem oproti kauze KTP bylo, že zákaznický majetek se nemíchal s majetkem společnosti, čímž nedocházelo k problémům s vyčíslením a definováním náhrad pro jednotlivé klienty. Fond tak letos vyplatí i poslední klienty a konkurzní řízení by mělo být ukončeno.

Loading

Vstoupit do diskuze 2 komentáře

Zdroj a více informací: CII750.cz



Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

 
 
 

 
  • www.zadluzeni.cz

    29 července, 2009

    GF rozhodně není za vodou a pokud nedokáže splatit dluh státu během několika málo příštích let, měli by se zásadním způsobem navyšovat poplatky jištěných společností.
    Těžko se totiž dá očekávat, že příštích 83 let se něco podobného opět nestane a „pojistné“ bude sloužit jen k úhradě relikvií.
    Kromě toho, pokud se nezměnila legislativa, GF nevyplácel do x-dnů, ale začal vyplácet do x-dnů. Tedy poslal jednu korunu a zbytek třeba až za několik let (konkrétně třeba v případě Private Investors).

    Odpovědět

  • chk

    29 července, 2009

    protoze nemel chechtaky. ze zakona sice stat ma za povinnost dodat polovinu potrebnych penez, ale kde GF vezme tu druhou polovinu? zadna banka mu totiz jako soukromymu subjektu bez sance na jisteni zavazku nepujci.

    Odpovědět