CZK/€ 25.265 +0,14%

CZK/$ 23.663 -0,22%

CZK/£ 29.501 -0,13%

CZK/CHF 26.030 +0,03%

Text: Filip Kučera

01. 03. 2023

0 komentářů

Football Money League 2023. Investice do sportu táhnou

 

Fotbalovým klubem s nejvyššími zisky je již druhým rokem Manchester City. Fotbalové kluby investory táhnou, a to nejen jako „hračka pro velké kluky“. Vyplývá to z materiálu společnosti Deloitte.

Loading



 

Celkové příjmy dvacítky nejvýdělečnějších fotbalových klubů v sezóně 2021/22 činily 9,2 miliardy eur, což představuje 13% nárůst ve srovnání s 8,2 miliardy eur, které kluby vykázaly v sezóně předchozí. K tomuto nárůstu přispěl návrat fanoušků po dvou sezónách, které byly poznamenány koronavirovou pandemií.

Příliv peněz zajistila klubům také nově uzavřená partnerství a návrat mimozápasových akcí, jako jsou koncerty a prohlídky stadionů. Vyplývá to z Deloitte Football Money League 2023, žebříčku fotbalových klubů s nejvyššími výnosy, v jehož čele stanul znovu klub Manchester City s ročním příjmem 731 milionů eur.

Football Money League 2023 v kostce

Nejvyšší příjmy vykázal a na prvním místě žebříčku se již podruhé v řadě umístil klub Manchester City se zisky 731 milionů eur. Na dalších stupních vítězů stanuly kluby Real Madrid (příjmy 713,5 milionu eur) a Liverpool (701,7 milionu eur).

Nejrychleji rostoucím klubem z pohledu zisků se stal West Ham United, jehož meziroční příjem stoupl o 36 % na 301 milionů eur.

Poprvé od sezóny 2018/19 se do první desítky žebříčku Money League dostal nový klub, když Arsenal předběhl Juventus (který se propadl z 9. na 11. místo). Arsenalu pomohly především významné příjmy z prodeje zápasů, které byly v sezoně 2021/22 téměř třikrát vyšší než u Juventusu.

REKLAMA

Klub FC Barcelona, někdejší lídr Money League, zažil jeden z nejvýraznějších propadů žebříčku, když klesl ze 4. na 7. místo. Důvodem byl především 13% pokles příjmů z vysílání, který je částečně přičítán horším výsledkům v klubových soutěžích UEFA ve srovnání s předchozími lety.

Historicky poprvé pochází více než polovina z 20 nejlepších klubů v žebříčku (11 z 20) z jedné země – Velké Británie. To ještě více zdůrazňuje finanční převahu Premier League i to, jak efektivně tyto kluby dokázaly čelit pandemii koronaviru.

Budoucnost klubů a mediální plány evropských lig

V krátkodobém horizontu je nepravděpodobné, že by anglickým klubům někdo vzal jejich prvenství v oblasti finančních příjmů. Z pětice největších evropských lig, z nichž kluby v žebříčku Money League zpravidla pocházejí, zahájily v letech 2022/23 nové cykly vysílacích práv pouze Premier League a La Liga. Premier League zaznamenala nárůst celkové hodnoty svých mediálních práv, a to díky poptávce ze strany mezinárodních vysílatelů, díky níž se hodnota mezinárodních práv zvýšila o 422 milionů eur za sezónu.

Hodnota domácích mediálních práv zůstala na stejné úrovni, protože smlouvy o právech byly prodlouženy se stávajícími držiteli práv na další tři sezóny. La Liga mezitím zahájila nový domácí vysílací cyklus, dohodla se s vysílacími společnostmi na prodlouženém pětiletém období a rovněž prodala některé balíčky práv.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz



Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *