CZK/€ 25.265 -0,04%

CZK/$ 23.672 -0,38%

CZK/£ 29.357 +0,28%

CZK/CHF 25.977 -0,36%

Jan Traxler

Text: Jan Traxler

Foto: Shutterstock

17. 02. 2023

0 komentářů

Fond-show: Generali Fond živé planety

 

Vodní hospodářství, recyklace odpadů, obnovitelné zdroje energie… Globálně zaměřený fond v CZK s výnosy kolem 8-10 % p. a. za posledních 10 let, seznamte se s Generali Fondem živé planety.

Loading



 

Základní údaje

Investiční strategie

Generali Fond živé planety je oficiálně kategorizovaný jako speciální smíšený fond, ale fakticky investuje převážně jen do akcií, takže více méně ho můžete považovat za akciový fond. Jak z názvu vyplývá, zaměřuje se na investice do společností, které mají pozitivní přístup ke změně klimatu, chovají se ekologicky a jsou sociálně zodpovědné. Tři stěžejní oblasti, na které se zaměřuje, jsou vodní hospodářství, odpadové hospodářství a obnovitelné zdroje energie.

V portfoliu fondu naleznete akcie zhruba šedesáti firem, převážně se jedná o americké a evropské firmy. Významnou váhu ve fondu mají například společnosti Republic Services, Waste Connections a Waste Management zabývající se odpadovým hospodářstvím. Dále z oblasti vodního hospodářství firmy American Water Works a Xylem.

Z odvětví obnovitelných zdrojů energie nemůže chybět dánská společnost Vestas Wind Systems, která buduje a servisuje většinu větrných elektráren v Evropě. Dále americký výrobce solárních panelů First Solar, nebo společnost Enphase Energy, která dodává solární panely spolu s baterií a nabíjecí stanicí pro elektroauta. V portfoliu fondu byste našli třeba také rakouskou energetickou společnost Verbund, která provozuje vodní elektrárny, nebo akcie další rakouské firmy Andritz, která vodní elektrárny buduje a servisuje.

Nejvýznamnější pozice ve fondu

REKLAMA

Složení portfolia fondu

Historické výnosy (v CZK)

Data platná k 31. 1. 2023

Na tříleté, pětileté i desetileté periodě dnes vykazuje Generali Fond živé planety poměrně solidní výnos kolem 8-10 % p. a. Bohužel na startu trefil fond nejhorší možné načasování, kdy během finanční krize v roce 2008 spadla hodnota akcií ve fondu na polovinu a trvalo mu dalších 12 let, než se hodnota podílových listů dostala do plusu.

Vynikající období zažil zejména v letech 2019-2021, kdy během třech let stoupla hodnota podílových listů fondu o 77 %. Naopak uplynulý rok byl pro Generali Fond živé planety slabší, stejně jako pro jiné akciové fondy.

REKLAMA

Historický vývoj hodnoty investice

Rizika spojená s investicí

Podle syntetického ukazatele rizik je fond zařazen do čtvrté rizikové kategorie ze sedmi, což mě překvapuje, subjektivně bych jej určitě řadil do 5.-6. rizikové třídy, stejně jako běžné akciové fondy. Nižší riziková třída vychází z předpokladu, že investor bude držet podílové listy fondu po dobu minimálního doporučeného časového horizontu, což pro tento fond správce doporučuje minimálně 8 let.

Jedná se o klasickou dlouhodobou investici do akcií, s níž je spojena poměrně velká volatilita. Investor musí počítat s tím, že někdy bude fond vykazovat vysoké zisky, jindy ale také výrazné ztráty. O tom ostatně svědčí i historické výnosy, pokud se podíváte na zhodnocení v jednotlivých kalendářních letech.

Většinu portfolia fondu Generali Fond živé planety tvoří akcie v USD a EUR. Fond nicméně zajišťuje měnové riziko do CZK. Na vývoj hodnoty investice by tedy neměl mít vliv kurzu koruny a eura či dolaru.

Zhodnocení fondu v jednotlivých kalendářních letech

REKLAMA

Poplatky spojené s investicí

Společnost Generali Investments CEE standardně dle ceníku účtuje u fondu Generali Fond živé planety vstupní poplatek v rozmezí od 2,5 % do 4 % podle objemu investice. Externí zprostředkovatel vám případně může nabídnout nižší poplatek. Ve FINEZ například účtujeme standardně u všech fondů jen 1 % vstupní poplatek a v rámci individuální správy neplatí klienti žádné vstupní poplatky.

Výstupní poplatek při zpětném prodeji podílových listů u tohoto fondu žádný účtován není. Ten bývá často aplikován u nelikvidních investic, například u nemovitostních fondů nebo u různých fondů pro kvalifikované investory. Ale akcie jsou velmi likvidní, ty prodáte na burze rychle, takže u akciových fondů standardně výstupní poplatek účtován nebývá.

Za správu si Generali Investments CEE strhává automaticky z majetku fondu 2,2 % ročně, což je v porovnání s běžnými akciovými fondy vysoké číslo. Tento poplatek stejně jako další náklady na správu fondu jsou již zahrnuty v hodnotě podílových listů. Celkové náklady na správu fondu vychází na 2,39 % ročně.

Závěrečné hodnocení

Generali Fond živé planety má zajímavé a perspektivní zaměření. Čím dál víc investorů nezajímá pouze zisk, ale také smysluplnost investice. Odpovědné investování už není jen prázdná fráze. Generali Fond živé planety má v tomto směru rozhodně co nabídnout a má už za sebou i solidní historii 15 let fungování, ze které je názorně vidět, jak se střídají ziskově lepší a horší období. Tahle historie nemaže med kolem pusy, ukazuje tvrdou realitu. Výnosy se dostaví, ale někdy to chce trpělivost, což platí speciálně pro akcie.

Škoda však, že podle oficiální klasifikace SFDR je fond zařazen do kategorie podle článku 6, což znamená, že oficiálně nezohledňuje kritéria EU pro udržitelnost. Já to naprosto chápu, ono to přidělává spoustu práce a starostí navíc. Ale zrovna tento fond by si určitě zasloužil vyšší klasifikaci, neboť reálně investuje do společností s pozitivním dopadem na životní prostředí, jen asi správce zatím není připraven řešit ESG reporty a posuzovat ESG skóre jednotlivých akcií. Bohužel když ale dnes nějaký investor přijde s požadavkem, že preferuje ESG investice, tento fond mu nemůžeme nabídnout, když se tváří, že ESG faktory nezohledňuje.

Nevýhodou Generali Fondu živé planety je také vysoký poplatek za správu, a potažmo pak i celková roční nákladovost fondu TER (2,39 % p. a.) Takto drahý fond na správu nemá šanci dnes konkurovat nízkonákladovým ETFkům, byť bude mít sebehezčí název a zaměření.

Autor Jan Traxler, privátní investiční poradce, zaklaatel multi-fondu Otakar a odborný garant portálu Nemovitostní-fondy.cz a FKI-fondy.cz

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz


Související články

Komentář: Válka o prodlužování věku odchodu do důchodu

Prezident Pavel se rozhodl vstoupit jako moderátor do politického jednání mezi vládou a opozicí o jedné z nejdůležitějších reforem pro budoucnost České republiky. Toto vlídné gesto, aby bylo dosaženo konsenzu alespoň nad základními obrysy hned na začátku vyjednávání, mělo ale trvání jen pár hodin. Po potvrzeném zápisu […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

23. 04. 2024

Půlení bitcoinu je za rohem! Co to znamená, se dozvíte v našem rozhovoru

Tento týden se chystá halving bitcoinu. Zjednodušeně řečeno, snížení odměny za úspěšnou těžbu bitcoinového bloku na polovinu efektivně sníží nabídku nových bitcoinů – a to by podle zásady vzácnosti mělo vést k vyšším cenám. Čím méně bitcoinů se vytěží, tím je bitcoin cennější. Co je to ale […]

Text: Redakce

Foto: eToro

18. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *