CZK/€ 25.305 -0,06%

CZK/$ 23.413 +0,02%

CZK/£ 29.594 +0,24%

CZK/CHF 25.911 +0,38%

Jan Traxler

Text: Jan Traxler

Foto: Shutterstock

13. 05. 2022

0 komentářů

Fond-show: Franklin Gold and Precious Metals

 

Nejvýnosnější fond za poslední tři roky. Investuje do akcií těžařů zlata, stříbra a dalších drahých kovů. Velmi volatilní investice.

Loading



 

Základní údaje

Investiční strategie

Franklin Gold and Precious Metals Fund je akciový fond zaměřený na akcie těžařů zlata, stříbra a dalších drahých kovů. Nejedná se tedy o komoditní fond, který by musel řešit problémy s rolováním termínových kontraktů, ale vývoj hodnoty majetku fondu do značné míry koreluje s vývojem ceny zlata a dalších drahých kovů.

Portfolio fondu ke konci března tvořily akcie 114 firem, mezi nimi nechybí největší hráči na trhu Barrick Gold, Newmont Corporation a Agnico Eagle Mines. Nicméně Newmont Mining a Agnico Eagle Mines jsou momentálně silně podvážené. Kromě velkých hráčů fond investuje i do řady menších firem. Celkově dominují těžaři zlata, ale v portfoliu najdeme i významné těžaře stříbra, platiny, palladia nebo kobaltu.

Regionálně převažují kanadské a australské firmy. V portfoliu není žádná ruská firma. Pokud jde o lokalitu těžby, významný podíl tvoří také latinská Amerika a Afrika.

Nejvýznamnější pozice ve fondu

REKLAMA

Složení portfolia fondu

Historické výnosy (v USD)


Za poslední tři roky stoupla cena zlata o 50 % (v dolarech). Hodnota investičních akcií fondu Franklin Gold and Precious Metals ve stejném období vyskočila téměř na dvojnásobek. Na tříleté časové periodě vykazuje nyní nejlepší výsledky ze všech retailových fondů veřejně nabízených v České republice.

Nicméně veškerý růst se odehrál již v roce 2020, kdy s panikou kolem covidu vystřelila cena zlata nahoru. Poslední rok a půl více méně cena zlata stagnuje (i když s vysokou volatilitou) a spolu s ní stagnuje i hodnota akcií těžařů zlata. Na roční periodě je tak i fond Franklin Gold and Precious Metals lehce ztrátový, stejně jako naprostá většina akciových fondů.

Historický vývoj hodnoty investice

Rizika spojená s investicí

Franklin Gold and Precious Metals Fund je podle historické volatility zařazen do nejvyšší sedmé rizikové třídy v rámci ukazatele SRRI. Hodnota investice tu běžně kolísá o 5-10 % za měsíc, přičemž zpravidla silně koreluje s vývojem ceny zlata, ale vykazuje ještě větší výkyvy než samotné zlato. V zásadě se dá říct, že se fond do značné míry chová jako páková investice do zlata.

REKLAMA

Hlavní problém nastává ve chvíli, kdy cena zlata klesne pod úroveň rentability těžby, jako se tomu stalo v roce 2013. To pak hodnota akcií těžařů strmě padá, mnohem více než samotné zlato. A jelikož dalších šest let zůstávala cena zlata nízko, nedařilo se dlouho ani akciím těžařů. Na desetileté periodě tak fond vykazuje stále ztrátu zhruba 20 %.

Fond má více měnových tříd. V České republice nabízí dolarovou a eurovou třídu a pak ještě eurovou třídu s hedgingem měnového rizika z dolaru do eura. Na hodnotu investice v korunách má každopádně vliv také pohyb kurzu české koruny a dolaru, respektive eura u té zajištěné třídy.

Poplatky spojené s investicí

Vstupní poplatek může být dle statutu fondu maximálně 5,75 %, dle ceníku většiny distributorů se reálně pohybuje kolem 3-5 %. Přesná výše vstupního poplatku pak zpravidla záleží na zprostředkovateli.

Výstupní poplatek žádný účtován není. Za obhospodařování a administraci fondu si správce automaticky strhává z majetku fondu 1,5 % ročně. Celková roční nákladovost fondu vychází na 1,83 %. Výkonnostní odměnu si žádnou neúčtuje.

REKLAMA

Závěrečné hodnocení

Franklin Gold and Precious Metals Fund je velmi volatilní investice závislá na vývoji ceny zlata. Pokud věříte v pokračující růst ceny zlata, respektive že přinejmenším cena zlata výrazně neklesne, můžete zvážit takovouto rizikovější investici.

Zároveň je třeba ale zdůraznit, že tato investice je vhodná skutečně jen pro nejodolnější investory. Není nic neobvyklého, když tento fond během pár měsíců ztratí 30 % své hodnoty. Stejně tak ale jindy dokáže i hodně vydělat.

Já osobně nemám potřebu se nyní pouštět do podobných spekulací. Ale proti gustu žádný dišputát.

Autor: Jan Traxler, privátní investiční poradce a zakladatel multi-fondu Otakar, podfond FINEZ SICAV.

  

Disclaimer: Článek a informace v něm obsažené nejsou investičním doporučením či analýzou investičních příležitostí ani nepředstavují veřejnou nabídku investičních nástrojů ani jakoukoli jinou nabídku či výzvu vůči veřejnosti k transakci s investičními nástroji. Data uvedená v článku pochází z materiálů Franklin Templeton Investment. Data k vývoji hodnoty investičních akcií a výkonnosti fondu jsou platná k 28. 4. 2022, data o složení portfolia fondu jsou platná k 31. 3. 2022.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz


Související články

Kalkulačka pro výpočet orientační pojistné hodnoty – snížení rizika podpojištění

V roce 2023 Česká asociace pojišťoven (ČAP) představila nový standard pro výpočet pojistné hodnoty nemovitostí, zaměřený především na rodinné domy. Cílem tohoto standardu je minimalizovat riziko podpojištění. V rámci tohoto úsilí byla vytvořena kalkulačka pro orientační hodnotu pojistného, dostupná na webových stránkách ČAP. Tato kalkulačka umožňuje zadat […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

27. 03. 2024

Jaké sankce hrozí při nedodržení povinností v rámci daňového přiznání?

Stále platí, že nejvíc lidí podává přiznání k dani z příjmu fyzických osob až poslední týden v březnu. Proto Finanční správa od pondělí 25. března do úterý 2. dubna letos prodlužuje úřední hodiny podatelen všech finančních úřadů. Finanční úřady budou otevřené od 8 do 17 hodin. Neplatí to však pro […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

26. 03. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *