CZK/€ 25.265 -0,04%

CZK/$ 23.672 -0,38%

CZK/£ 29.357 +0,28%

CZK/CHF 25.977 -0,36%

Jan Traxler

Text: Jan Traxler

Foto: Shutterstock

23. 11. 2022

0 komentářů

Fond-show: Fio globální akciový fond

 

Portfolio 30-40 akcií s převahou růstových technologických firem. Neúčtuje žádné vstupní poplatky. Je vedený v korunách s měnovým zajištěním.

Loading



 

Základní údaje

Investiční strategie

Jak samotný název prozrazuje, Fio globální akciový fond investuje do akcií společností, které působí v zásadě po celém světě. Přičemž investuje výhradně do akcií na rozvinutých trzích, tj. převážně v USA a Evropě. Zhruba dvě třetiny portfolia fondu tvoří akcie amerických firem a jednu třetinu evropské firmy.

Sektorově sice není nijak vyhraněný, ale pokud se podíváme podrobněji na složení portfolia fondu, dominují zde růstové technologické firmy, ať už se jedná o IT technologie, nebo moderní technologie ve zdravotnictví či financích.

 „Fio globální akciový fond je rozumně diverzifikovaný fond těžící z trendů jako e-commerce, digitalizace, cloud computing, kyberbezpečnost, elektrifikace aut, genetika, minimálně invazivní chirurgie nebo nástup 5G sítě,“ říká portfolio manažer fondu Lukáš Brodníček.

Podle reportu z konce září bychom v portfoliu fondu našli 37 titulů. Mezi nimi nechybí známé technologické firmy jako Amazon, Alphabet, Microsoft, Adobe, SAP, Paypal nebo třeba Nike či Mastercard. Ty ale doplňuje také řada technologických firem ze sektoru zdravotnictví, např. Illumina, Intuitive Surgical, Idexx Laboratories, Charles River Laboratories, CVS Health aj.

REKLAMA

Nejvýznamnější pozice ve fondu

Složení portfolia fondu

Historické výnosy (v CZK)

Fio globální akciový fond nyní slaví čtvrté výročí. Od svého založení zatím zhodnotil majetek investorů o 34 %, což vychází zhruba na 7,5 % p. a. Takový výnos není marný. Na druhou stranu aktuálně trochu zaostává za průměrem.

Přitom ještě loni naopak vykazoval nadprůměrné výnosy. Letos však výrazněji ztrácí. Od začátku roku klesla hodnota podílových listů o 24 %, zatímco hodnota indexu MSCI World poklesla jen o 10 %.

Ono je to dáno zmiňovanou investiční strategií fondu. V letech 2020 a 2021 technologické firmy a jiné růstové akcie více vydělávaly, nyní naopak více ztrácí. Celkově můžeme říct, že Fio globální akciový fond vykazuje větší volatilitu, než je průměr trhu. V růstové fázi více vydělává, při poklesech více ztrácí. Názorně je to vidět na následujícím grafu.

Historický vývoj hodnoty investice

Rizika spojená s investicí

Jako každý jiný akciový fond vykazuje i tento volatilitu spojenou s vývojem cen akcií na burze, proto je zařazen do šesté rizikové třídy ze sedmi. Je vhodný pouze pro dlouhodobější investice. Minimální doporučený horizont pro investici do tohoto fondu je 5 let.

Portfolio manažer fondu rozkládá riziko na cca 30-40 akciových společností, přičemž jejich váha v portfoliu fondu je více méně vyvážená, každý titul má zpravidla kolem 2-4% podíl na fondovém kapitálu.

Fio globální akciový fond má korunovou a eurovou třídu podílových listů. U korunové třídy zajišťuje měnové riziko. Ačkoliv portfolio fondu tvoří převážně akcie obchodované na burze v dolarech a eurech, pohyb kurzů měn nemá na vývoj hodnoty investice prakticky žádný dopad.

Poplatky spojené s investicí

Fio neúčtuje klientům u fondů žádné vstupní poplatky. Účtuje pouze výstupní poplatek v případě zpětného odkupu do jednoho roku od vydání podílových listů. Po jednom roce od investice už pak není účtován ani žádný výstupní poplatek.

Z pohledu správy majetku ale Fio globální akciový fond patří k dražším fondům. Za obhospodařování fondu si Fio strhává poplatek 1,7 % ročně z kapitálu fondu a k tomu ještě 0,5 % ročně za administraci fondu. Celkové roční náklady na správu fondu byly za uplynulý rok vyčísleny na 2,26 % z objemu majetku ve fondu. Tyto náklady jsou již zohledněny v hodnotě podílových listů a potažmo v prezentovaných výnosech. Výkonnostní odměnu si fond žádnou neúčtuje.

Stojí ještě za upozornění, že dle statutu fondu může výše úplaty za obhospodařování a administraci fondu činit až 2,5 % ročně. Nicméně aktuálně je to podle údajů na webu pouze oněch 1,7 % + 0,5 % = 2,2 % ročně.

Závěrečné hodnocení

Fio globální akciový fond se mi líbí aktivním přístupem ke správně. Nekupuje vše. Vybírá si do portfolia akcie firem, jejichž byznysu věří a u kterých očekává nadprůměrný růst tržeb a zisků, potažmo pak i růst hodnoty akcií na burze.

Nabízí jednoduché řešení pro investory, kteří chtějí dlouhodobě investovat do akcií ve světě, ale nechtějí se sami pouštět do obchodů na burze, což vždy svádí ke spekulacím. Prostřednictvím fondu si investor kupuje aktivně spravované, diverzifikované portfolio. Vše má v korunách, nemusí se o nic starat, neplatí ani žádné vstupní poplatky a investovat může i relativně malé částky od 5000 korun jednorázově, nebo od 300 korun měsíčně v případě pravidelných investic.

Nutno však dodat, že tahle „služba“ něco stojí a Fio globální akciový fond nepatří z pohledu nákladů na správu zrovna k nejlevnějším fondům. Brát si fixní odměnu 2,2 % ročně za správu je dle mého názoru hodně. Běžně se u akciových fondů poplatek za správu pohybuje kolem 1,5 % ročně. Navíc dnes existují na trhu i výrazně levnější indexové fondy.

V tomto konkurenčním prostředí to fond do budoucna nebude mít snadné, pokud Fio výrazně nesníží odměnu za obhospodařování a administraci fondu. Po čtyřech letech fungování je dnes ve fondu přibližně 900 milionů korun. Myslím, že objem majetku by mohl být i násobně vyšší, nebýt právě vysokých poplatků za správu.

Autor: Jan Traxler, privátní investiční poradce, zakladatel multi-fondu Otakar a odborný garant portálu Nemovitostní-fondy.cz a FKI-fondy.cz

 

Disclaimer: Článek a informace v něm obsažené nejsou investičním doporučením či analýzou investičních příležitostí ani nepředstavují veřejnou nabídku investičních nástrojů ani jakoukoli jinou nabídku či výzvu vůči veřejnosti k transakci s investičními nástroji. Data uvedená v článku pochází z materiálů Fio investiční společnosti. Data k vývoji hodnoty podílových listů a výkonnosti fondu jsou platná k 31. 10. 2022, data o složení portfolia fondu jsou platná k 7. 11. 2022.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz


Související články

Komentář: Válka o prodlužování věku odchodu do důchodu

Prezident Pavel se rozhodl vstoupit jako moderátor do politického jednání mezi vládou a opozicí o jedné z nejdůležitějších reforem pro budoucnost České republiky. Toto vlídné gesto, aby bylo dosaženo konsenzu alespoň nad základními obrysy hned na začátku vyjednávání, mělo ale trvání jen pár hodin. Po potvrzeném zápisu […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

23. 04. 2024

Půlení bitcoinu je za rohem! Co to znamená, se dozvíte v našem rozhovoru

Tento týden se chystá halving bitcoinu. Zjednodušeně řečeno, snížení odměny za úspěšnou těžbu bitcoinového bloku na polovinu efektivně sníží nabídku nových bitcoinů – a to by podle zásady vzácnosti mělo vést k vyšším cenám. Čím méně bitcoinů se vytěží, tím je bitcoin cennější. Co je to ale […]

Text: Redakce

Foto: eToro

18. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *