CZK/€ 25.145 -0,12%

CZK/$ 23.453 -0,12%

CZK/£ 29.417 -0,12%

CZK/CHF 25.692 -0,24%

Jan Traxler

Text: Jan Traxler

Foto: Shutterstock

02. 08. 2023

0 komentářů

Fond-show: Fidelity Japan Value

 

Akciový fond s dvacetiletou historií a výnosy kolem 10 % p. a. Dlouhodobě překonává index. Akorát nemá korunovou třídu.

Loading



 

Základní údaje

Investiční strategie

Fond Fidelity Japan Value je akciový fond zaměřený na akcie japonských firem. Zároveň se správce snaží do portfolia fondu vybírat akcie, které považuje za podhodnocené. Na burze v Tokiu se obchoduje zhruba s tisícovkou akcií různých japonských firem, takže je z čeho vybírat.

V portfoliu převažují výrobní firmy. Japonská ekonomika je už několik desítek let vyhlášená kvalitou výroby, od automobilů až po nejrůznější elektroniku a domácí spotřebiče.

Nejvýznamnější pozice ve fondu

REKLAMA

Složení portfolia fondu

Historické výnosy (v JPY)

Fond Fidelity Japan Value byl založen již v roce 2003. Od roku 2009 pak funguje kapitalizační třída nabízená v České republice a také eurová třída. Dlouhodobě se může pochlubit krásnými výnosy kolem 9 – 10 % p. a. V posledních třech letech se pak řadí k vůbec nejúspěšnějším akciovým fondům s výnosem 80 % (cca 22 % p. a.)

Akorát je třeba upozornit, že se jedná o výnosy kalkulované v japonské měně. Po přepočtu na koruny by výnos byl menší, neboť koruna v této době výrazně posílila takřka ke všem světovým měnám včetně japonského yenu.

Historický vývoj hodnoty investice (v JPY)

REKLAMA

Rizika spojená s investicí

Jako každý jiný akciový fond vykazuje i tento volatilitu spojenou s vývojem cen akcií na burze, proto je vhodný pouze pro dlouhodobější investice. Minimální doporučený horizont pro investici do tohoto fondu je 5 let a více.

S investicí je dále spojeno měnové riziko. Fond investuje do akcií v Japonsku v japonském yenu. Na hodnotu investice po přepočtu na koruny tak má vliv také vývoj kurzu koruny a japonského yenu. Fond má v ČR dostupnou i eurovou třídu, ale ta nezajišťuje měnové riziko z japonské měny do eura, takže to po přepočtu na koruny vyjde nastejno jako u primární třídy v japonském yenu. Vývoj kurzu JPY/CZK se projeví v obou případech.

Poplatky spojené s investicí

Vstupní poplatek u fondu Fidelity Japan Value může dle statutu fondu být maximálně 5,25 %. Přesná výše vstupního poplatku pak záleží na zprostředkovateli. Výstupní poplatek při prodeji akcií žádný účtován není.

Za správu si Fidelity strhává automaticky z majetku fondu 1,5 % ročně. Tento poplatek stejně jako další náklady na správu fondu jsou již zahrnuty v hodnotě akcií fondu. Celkové náklady na správu fondu vychází na 1,91 % ročně.

Závěrečné hodnocení

Investovat cíleně do akcií japonských firem není zrovna žádný módní trend jako v případě některých rozvíjejících se ekonomik nebo jako u některých tematicky zaměřených investic (např. voda, umělá inteligence apod.) Ale řada japonských firem dělá dobrý byznys a vyrábí kvalitní produkty. Rozhodně si zaslouží být součástí akciové složky portfolia. Jednoduší řešení je samozřejmě globálně zaměřený fond, který část portfolia investuje také v Japonsku. Zajímavějších výsledků lze ale dosáhnout kombinací cíleně zaměřených fondů.

V případě Japonska má historicky velmi dobré výsledky fond Fidelity Japan Value. Dokládá to i fakt, že dlouhodobě zhodnocením poráží index TOPIX japonské burzy. Od založení poráží index o 1,2 % p. a. Za posledních pět let pak dokonce o 2,2 % p.a.

Nevýhodou je, že nemá korunovou třídu akcií se zajištěním měnového rizika. Je dostupný pouze v eurech nebo japonských yenech. A to měnové riziko dovede mnohdy napáchat hodně škody, volatilita kurzu JPY/CZK je kolikrát i větší než volatilita samotného vývoje cen japonských akcií.

Autor:Jan Traxler, privátní investiční poradce, zakladatel multi-fondu Otakara odborný garant portálu Nemovitostní-fondy.cz a FKI-fondy.cz

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz

 


Související články

Vyplatí se prodávat akcie v květnu podle známého přísloví?

‘Sell in May and go away’ je jedno z nejznámějších přísloví ve finančním světě a podle analýzy investiční platformy eToro je toto rčení dobře podloženo historickými údaji. Společnost prozkoumala měsíční výnosy cen 15 největších světových akciových indexů za posledních 50 let, aby otestovala, zda se akcie v […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

02. 05. 2024

Diverzifikaci portfolia pomocí FX. Proč a jak na to?

Nejdůležitější investiční strategií je diverzifikace. Devizové prostředky (FX) jsou sice v tomto ohledu často podceňovány, mohou však pomoci zvýšit stabilitu portfolia i rizikově vážené výnosy. FX mohou prohloubit diverzifikaci tím, že sníží přílišnou expozici vůči domácí měně, umožní správu závazků v cizích měnách, budou generovat pasivní příjem, případně nabídnou […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

30. 04. 2024

Komentář: Evropu ESG oslabuje, těží z toho americké akcie i banky

Evropské akcie se letos ocitly v historicky rekordní slevě vůči těm americkým. Vyplývá to ze srovnání poměrového ukazatele vyhlížené tržní ceny akcie a čistého zisku na akcii na horizontu dalších dvanácti měsíců. V potaz jsou přitom vzaty všechny klíčové akciové tituly jak ve Spojených státech, tak v Evropě.

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

29. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *