CZK/€ 25.305 -0,06%

CZK/$ 23.413 +0,02%

CZK/£ 29.594 +0,24%

CZK/CHF 25.911 +0,38%

Jan Traxler

Text: Jan Traxler

Foto: Shutterstock

28. 02. 2022

0 komentářů

Fond-show: Conseq depozitní plus

 

Ideální nástroj pro firmy a velké investory na krátkodobé zaparkování kapitálu u ČNB, aktuálně s očekávaným výnosem kolem 4 % p. a.

Loading



 

Základní údaje

Conseq depozitní plus, otevřený podílový fond, obhospodařuje a administruje Conseq Funds investiční společnost. Jedná se o fond kvalifikovaných investorů. Abyste tedy mohli do tohoto fondu investovat, musíte buď:

  • investovat min. 125 tis. euro (cca 3,1 mil. Kč) a čestně prohlásit, že jste si vědomi všech rizik;
  • nebo investovat min. 1 mil. Kč a prokázat, že máte dostatečné znalosti a zkušenosti.

Investiční strategie

Fond Conseq depozitní plus bychom mohli kategorizovat jako fond peněžních trhů. Jedná se o velmi konzervativní investici. Cílem fondu je dosahovat zhodnocení na úrovni sazby pro dvoutýdenní repo operace vyhlašované Českou národní bankou.

Většinu majetku fond zjednodušeně řečeno ukládá u ČNB, která prostřednictvím dvoutýdenních repo operací pravidelně stahuje z trhu přebytečnou likviditu. Případně nakupuje státní pokladniční poukázky s měsíční splatností nebo krátkodobé dluhopisy se splatností do jednoho roku. Malou část portfolia investuje i do krátkodobých korporátních dluhopisů, u kterých hodnotí nízké kreditní riziko. Například takto poskytuje kapitál i několika nemovitostním fondům.

Složení portfolia

REKLAMA

Historické výnosy

Fond Conseq depozitní plus vykazuje stabilní, nicméně historicky velmi nízké výnosy kolem 1 % ročně. Ovšem v posledních třech měsících už jeho výnosy začaly stoupat, jak ČNB začala prudce zvedat úrokové sazby. A nyní přichází jeho čas.

Na dluhopisové fondy má růst úrokových sazeb zpočátku negativní dopady, neboť s růstem úrokových sazeb klesá tržní cena dluhopisů, a teprve později se vyšší sazby začnou projevovat do vyšších úrokových výnosů. Proto je dnes na roční periodě naprostá většina dluhopisových a konzervativních fondů ztrátová.

Naproti tomu ve fondu Conseq depozitní plus se vyšší úrokové sazby projevují hned do vyšších výnosů, protože točí po dvou týdnech peníze v repo operacích s ČNB, nebo po měsících ve státních pokladničních poukázkách. Proto když ČNB zvedne úrokové sazby, následující měsíc už fond inkasuje vyšší úroky.

Historický vývoj hodnoty investice

REKLAMA

Rizika spojená s investicí

Fond Conseq depozitní plus je velmi konzervativní investice. Prostřednictví tohoto fondu de facto ukládáte peníze přímo u ČNB, popřípadě je půjčujete Ministerstvu financí. Pouze minoritní podíl v portfoliu mají krátkodobé podnikové dluhopisy. Celkové kreditní riziko fondu je velmi nízké a durace takřka nulová (citlivost na změnu úrokových sazeb). Fond investuje výhradně v korunách, nepodstupuje měnové riziko.

Poplatky spojené s investicí

Vstupní poplatek může dle statutu fondu být maximálně 0,5 %, ale reálně je dle ceníku Consequ při investici od 1 mil. Kč účtován vstupní poplatek 0,3 %.

Výstupní poplatek žádný účtován není. Za správu fondu si Conseq bere jen 0,2 % ročně. Jedná se o nízkonákladový produkt, celková roční nákladovost fondu vychází na 0,39 %.

Frekvence oceňování hodnoty podílových listů, a tudíž i frekvence úpisů a odkupů je jednou za dva týdny (vždy v úterý každého lichého kalendářního týdne). Vypořádání následně trvá standardně tři dny. Jedná se tedy o poměrně likvidní investici, ale nikoliv na úrovni spořicího účtu. Musíte počítat s likviditou na horizontu cca 2 týdny.

REKLAMA

Závěrečné hodnocení

Ještě před rokem byla repo sazba pouhých 0,25 %, takže investice do fondu Conseq depozitní plus nedávala smysl. Od léta ale Česká národní banka začala zvedat sazby a koncem roku se sílící inflací šlápla na plyn. Začátkem února už ČNB zvedla dvoutýdenní repo sazbu na 4,5 % a indikovala, že by mohla úrok ještě trochu zvednout až k 5 %.

Od těchto čísel se nyní odvíjí výnosový potenciál fondu Conseq depozitní plus. Jestliže dnes již mohou „ukládat peníze“ u ČNB za 4,5 %, tak po zohlednění všech nákladů by se čistý výnos měl v nejbližších měsících pohybovat někde kolem 4 % p. a., což už začíná být pro krátkodobé uložení likvidity poměrně zajímavé.

Pokud potřebujete někde na rok či na pár měsíců konzervativně zaparkovat kapitál a postačí vám likvidita do jednoho měsíce, fond Conseq depozitní plus se jeví jako ideální řešení. Speciálně pro firmy a jiné právnické osoby, kterým banky nenabízí spořicí účty jako fyzickým osobám. Smysl to dává zejména při větších částkách, řádově minimálně v milionech či desítkách milionů korun.

Tato investice není vhodná pro dlouhodobé držení. Výnosy fondu budou dlouhodobě zaostávat za inflací, neboť i úrokové sazby dlouhodobě zaostávají za inflací. Tato investice je vhodná, pokud například víte, že za rok budete peníze potřebovat, nebo pro uložení likvidní rezervy.

Autor: Jan TRAXLER, privátní investiční poradce a zakladatel fondu Otakar, podfond FINEZ SICAV

 

Disclaimer: Článek a informace v něm obsažené nejsou investičním doporučením či analýzou investičních příležitostí ani nepředstavují veřejnou nabídku investičních nástrojů ani jakoukoli jinou nabídku či výzvu vůči veřejnosti k transakci s investičními nástroji. Data uvedená v článku pochází z materiálů Conseq Funds investiční společnosti. Data k vývoji hodnoty podílových listů a výkonnosti fondu jsou platná k 1. 2. 2022, data o složení portfolia fondu jsou platná k 31. 12. 2021.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz


Související články

Kalkulačka pro výpočet orientační pojistné hodnoty – snížení rizika podpojištění

V roce 2023 Česká asociace pojišťoven (ČAP) představila nový standard pro výpočet pojistné hodnoty nemovitostí, zaměřený především na rodinné domy. Cílem tohoto standardu je minimalizovat riziko podpojištění. V rámci tohoto úsilí byla vytvořena kalkulačka pro orientační hodnotu pojistného, dostupná na webových stránkách ČAP. Tato kalkulačka umožňuje zadat […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

27. 03. 2024

Jaké sankce hrozí při nedodržení povinností v rámci daňového přiznání?

Stále platí, že nejvíc lidí podává přiznání k dani z příjmu fyzických osob až poslední týden v březnu. Proto Finanční správa od pondělí 25. března do úterý 2. dubna letos prodlužuje úřední hodiny podatelen všech finančních úřadů. Finanční úřady budou otevřené od 8 do 17 hodin. Neplatí to však pro […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

26. 03. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *