CZK/€ 25.265 +0,14%

CZK/$ 23.707 +0,19%

CZK/£ 29.516 +0,05%

CZK/CHF 26.084 +0,21%

Text: Veronika Hejná

13. 08. 2021

0 komentářů

Firmu si brzy založíte online z obýváku. Notáři jsou připraveni

 

Foto: Shutterstock

Založení firmy online během jediného dne z pohodlí domova je na obzoru. Na světe je novela notářského řádu, která umožňuje provést notářský zápis plně elektronicky. Návštěvu notáře nahradí videokonference, notářský zápis účastníci podepíší elektronickými podpisy. Novinka začne platit od září. 

Loading



 

Proces zakládání s.r.o. a časová náročnost

Aktuálně při zakládání společnosti s ručením omezeným musíte dvakrát osobně navštívit notáře. Nejprve sepíše ve formě notářského zápisu zakladatelské právní jednání – tím je podle počtu zakladatelů buď společenská smlouva nebo zakladatelská listina – a následně sepisuje notářský „o osvědčení pro zápis“ do rejstříku. Znamená to, že potvrdí, že zakladatelé splnili veškeré povinnosti, které zákon pro vznik společnosti předepisuje, tedy mimo jiné získali pro společnost živnostenské oprávnění a splatili své vklady. Už od roku 2014 může notář následně zapsat přímo do obchodního rejstříku vznik společnosti. Ale to jen v případě, že všechny podkladové notářské zápisy sepsal sám.

Zdržení způsobuje nutnost získat živnostenské oprávnění a splatit vklad. V případě peněžitých vkladů mají zakladatelé peníze složit na speciální účet u banky, který za tímto účelem otevřel správce vkladu. Novela zákona o obchodních korporacích přinesla zjednodušení s účinností od letošního ledna. U nízkokapitálových společností, nepřesahuje-li výše kapitálu 20 tisíc korun, mohou zakladatelé složit kapitál i jinak – typicky v hotovosti do rukou správce vkladu.

Ohlášení živnosti je sice možné provést elektronicky už nyní, živnostenský úřad má však na vydání výpisu z rejstříku pětidenní lhůtu. Úředníci totiž prověřují, zda zakladatelé naplnili veškeré podmínky pro získání oprávnění.

 

REKLAMA

Elektronický notářský zápis

Od září nebude nutná osobní přítomnost zakladatele v notářově kanceláři, ale notář si veškeré údaje ověří online. Se zakladatelem povede notář jednání prostřednictvím videohovoru.

Elektronický notářský zápis účastníci podepíší elektronickým podpisem, notář svým  kvalifikovaným elektronickým podpisem, účastníci uznávaným podpisem. K ověření totožnosti poslouží notáři občanský průkaz s elektronickým čipem. Přijaté řešení umožní dostatečnou identifikaci zakladatelů a zabrání tak i podvodům.

„Veřejnost bude mít konečně možnost vyřídit si z domova na počítači některé záležitosti, kvůli kterým bylo dříve nutné chodit k notáři osobně. Přijetí novely notářského řádu je tedy vítaným krokem směrem k digitální transformaci,“ uvádí k novele prezident Notářské komory ČR Radim Neubauer. Novela umožní i účast na valné hromadě přes videokonferenci anebo ověření pravosti doložky o ověření podpisu. „Věřím, že nová podoba zákona usnadní život i hendikepovaným občanům a že ji veřejnost ocení,“ dodává Neubauer.

 

REKLAMA

Nový postup pro získávání živnostenských oprávnění

Notáři jsou tedy na digitalizaci agendy v oblasti práva obchodních společností připraveni. I na straně živnostenských úřadů je řešení vymyšleno. Bude zakotvení možnosti získání živnostenského oprávnění až dodatečně. Společnost s ručením omezeným se tedy zapíše do obchodního rejstříku, čímž vznikne, ale ještě nezíská oprávnění podnikat.

Evropská směrnice určuje členským státům, aby umožnili alespoň s.r.o. zapsat do veřejných rejstříků zcela online a online předávat i související dokumenty.

„Novou právní úpravou bude zrušen stávající postup, kdy založená společnost zapisující se do obchodního rejstříku musela nejdříve získat od živnostenského úřadu tzv. předběžný výpis z živnostenského rejstříku a živnostenské oprávnění jí vzniklo až zápisem do obchodního rejstříku,“ vysvětluje Miluše Trefancová z Ministerstva průmyslu a obchodu. „Podle navrhované úpravy by procesy zápisu do obchodního rejstříku a získání živnostenského oprávnění mohly probíhat současně a nezávisle na sobě. Zakladatelé si budou moci zvolit, v jaké fázi procesu založení a vzniku právnické osoby ohlásí živnost nebo podají žádost o koncesi,“ uzavírá Trefancová.

Související návrh zákona z pera Ministerstva spravedlnosti je dosud v legislativním procesu, který ještě není dokončen.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz


Související články

Půlení bitcoinu je za rohem! Co to znamená, se dozvíte v našem rozhovoru

Tento týden se chystá halving bitcoinu. Zjednodušeně řečeno, snížení odměny za úspěšnou těžbu bitcoinového bloku na polovinu efektivně sníží nabídku nových bitcoinů – a to by podle zásady vzácnosti mělo vést k vyšším cenám. Čím méně bitcoinů se vytěží, tím je bitcoin cennější. Co je to ale […]

Text: Redakce

Foto: eToro

18. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *