CZK/€ 25.235 -0,12%

CZK/$ 23.616 -0,24%

CZK/£ 29.364 +0,02%

CZK/CHF 25.810 -0,65%

Text: Karel Pučelík

26. 07. 2021

0 komentářů

Fintech se těší oblibě investorů

 

Zdroj: Pixabay.com

S rostoucí popularitou aplikací, a téměř jejich nezbytností k běžnému žití, se mění i finanční svět. Mění se také investice. To, co dříve možná bylo technologickým výstřelkem a libůstkou, je dnes zavedenou službou. Jednoduše řečeno, fintech se i mezi investory stává mainstreamem. 

Loading



 

Člověk nemusí být zrovna ekonomem, aby si všimnul, že se součástí běžného života stává nespočet chytrých aplikací. Již dávno není třeba se spoléhat na obligátní hotovost či karty – je možné platit mobilem, hodinkami, virtuální kryptoměnou nebo něco koupit teď a zaplatit později (a tím nemyslím spotřební úvěr). Objem investic do fintechových (moderní technologie ve finančnictví) firem za poslední roky výrazně narostl. První dvě čtvrtletí letošního roku byly navíc výjimečné. Jak uvádí britský deník The Economist, jeden z každých pěti investovaných dolarů rizikového kapitálu prý ve druhém kvartálu směřoval právě do této oblasti.

Vývoj jde kupředu

Finanční sektor musí jít s dobou. Zmíněný ekonomický list si také všimnul, že v prvním čtvrtletí se fintechové firmy objevily ve více než 350 akvizicích, a to včetně těch miliardových. Na některé ze stran se přitom objevují světoví giganti, třeba poskytovatel platebních karet Visa či americká banka JP Morgan Chase.  Je patrné, že zavedené globální firmy se tedy průkopnických uskupení neobávají. Naopak, některé z nich na pole moderních řešení aktivně vstupují. Například banky v nich vidí způsob, jak rozšířit své služby.

Změnily se ale i samotné fintechové firmy, nepředstavujte si žádné dobrodružné garážové projekty. Mnohé z nich vznikaly před deseti či více lety jako start-upy a od té doby vyrostly v respektované firmy se stamilionovými hodnotami. Ke službám, kterými typicky vyplnily díru na trhu či je uměly poskytovat efektivněji než světový giganti, přidaly další. The Economist dává za příklad Stripe, největší soukromý fintech  v západním světě, který v době svého vzniku pomáhal firmám s online platbami, ale dnes k tomu nabízí služby týkající se daní nebo opatření proti defraudacím.  Z projektů, které se pohybovaly mezi giganty, se giganti stávají.

Doba nízkých výnosů

Fintechům nahrává i aktuální ekonomická situace. „Žijeme ve světě uměle nízkých výnosů. Měnová politika západních centrálních bank stlačila výnosy napříč aktivy, od akcií přes nemovitosti, až po dluhopisy. Dividendy jsou pasé, hypotéka k pronájmu je často už  záporných výnosech.  Investorům tak nezbývá nic jiného, než jít do rizika nebo zkusit najít něco nového, kde uměle vysoká poptávka ještě nestlačila výnosy k nule. A to jsou fintechy. Když si dnes koupíte dobře známý dluhopis, výnos zhruba reprezentuje riziko. Najít slušný výnos (ne spekulaci), nebylo nikdy složitější. Porazit na výnosech inflaci je prakticky nemožné. Pokud nenajdete něco nového, kam ještě nanatelky všechny ty nové peníze,“ uvedl hlavní ekonom platební instituce Roger Dominik Stroukal.
„Fintechy dnes bojují o své místo na mapě finančního světa. Někteří tvrdí, že jsou jen pískovištěm pro banky, jiní v nich vidí skutečnou alternativu současnému finančnímu světu. Zatím to vypadá, že fintechy a banky jsou ekonomicky řečeno komplementy a ne substituty. Že se více doplňují, než že by spolu soupeřili,“ dodává.
Které fintechy jsou skutečně inovativní, se snad dozvíme později. „V době levného úvěru a nízkých výnosů se do fintechů parkuje obrovské množství peněz a při normalizaci výnosů by z nich mohly odtéct zpět do konzervativnějšího prostředí. V takovou chvíli by se ukázalo, které projekty jsou skutečně zdravé a které jen využily doby,“ zamýšlí se ekonom.

Role pandemie

Zajímavou otázkou zajisté je, jak růstu fintechu pomohla už měsíce trvající izolace v pandemické době. Není třeba připomínat, že se řada aktivita a služeb přesunula do online prostoru. Nejen fintechové, ale i další technologické firmy, na tento předem nečekaný proces dokázaly dobře odpovídat. Na lecjaká zjednodušení jsme si určitě zvykli, a k předpandemické praxi se zcela nevracíme ani v době, kdy se ekonomika opět otevřela. Posuďte sami… Některé vzorce chování nám patrně zůstanou, a fintechové či technologické firmy s nimi.

REKLAMA

 

 

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz


Související články

Do čeho investovat v době války?

Může se zdát, že mezi rizikem a nejistotou je pouze minimální rozdíl, ale není tomu tak. Riziko znamená, že lze na základě přiměřeného datového vzorku vyčíslit pravděpodobnost, zatímco v případě nejistoty je podobná kvantifikace nemožná. Geopolitické události se ze své podstaty pojí s nejistotou a mají širší paletu neznámých […]

Text: Redakce

25. 04. 2024

Komentář: Válka o prodlužování věku odchodu do důchodu

Prezident Pavel se rozhodl vstoupit jako moderátor do politického jednání mezi vládou a opozicí o jedné z nejdůležitějších reforem pro budoucnost České republiky. Toto vlídné gesto, aby bylo dosaženo konsenzu alespoň nad základními obrysy hned na začátku vyjednávání, mělo ale trvání jen pár hodin. Po potvrzeném zápisu […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

23. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *