CZK/€ 25.200 +0,18%

CZK/$ 23.143 +0,22%

CZK/£ 29.467 +0,04%

CZK/CHF 26.168 -0,02%

Text: Miloslav Šimek

24. 01. 2008

22 komentářů

Finanční trhy… zaplatí nám důchod?

 


 

V minulém díle jsem poukázal na některé jevy, které v minulosti ovlivnily tok peněz na trhy a jejich následný vývoj. Také jsem zmínil, že historie se z části opakuje. Je tedy možné se z ní poučit?

Peníze, které jsou investovány na burze skrze různé investiční společnosti v podstatě primárně pochází od lidí. To je důležité si uvědomit. Pokud by mělo dojít k omezenému přísunu kapitálu, bude nutné hledat onen důvod právě v těchto sférách.

Krom těžko předvídatelných událostí v budoucnu tu je jedna reálná skutečnost: Demografický vývoj populace. V celé Evropě, Japonsku a USA je negativní. S prodlužující se délkou průměrného věku žití člověka roste poměr penzistů vůči pracujícím. Tedy stále více a více lidí bude odkázáno na své soukromé zabezpečení, které si během svého života vytvořili.

Jelikož je celosvětový trend prostředky na penzi akumulovat a zhodnocovat prostřednictvím akciových trhů, vidím zde v budoucnu jeden velký problém s hotovostními toky. Berme na zřetel jeden podstatný fakt, že drtivá většina lidí zatím jen dotuje trh svými penězi. Takřka nikdo tyto prostředky systematicky nečerpá!

Co asi udělá drtivá většina lidí v před penzijním věku se svými investicemi? Část pravděpodobně vyzvedne, část převede do méně rizikových a volatilních aktiv. V počátku nic dramatického, trhy by se s tím měly vyrovnat.

REKLAMA

V dalších letech bude znatelněji sílit tlak na odchozí kapitál, tak jak bude početnější generace penzistů čerpat své penzijní programy. Pokud zde nevzniknout nějaké právní regule omezující výběr peněz nebo pokud tento objem kapitálu nedokáže mladší generace "uspořit", bude se jednat již skutečně o kapitál nadobro stažený z burzy. Tento okamžik by mohl být pomyslným převážením jazýčku vah a jeho odchod by nepochybně způsobil pokles trhu.

Analogii lze vidět, když investoři realizují zisky na trzích. S tím rozdílem, že investoři se časem na trh vracejí, od penzistů to lze očekávat stěží. V takové situaci by racionální chování davu podlehlo emocím a dominový efekt by poslal trhy příkře dolů a tím i portfolia jednotlivých lidí, kteří nezareagovali včas.

Netvrdím, že tento scénář bude v budoucnu naplněn, ovšem racionální důvody jej nabízí. Někdo může namítnout, že něčemu takovému by jistě vlády či finanční instituce zkusily zabránit. Ano, i to je možné. Již se to stalo. Např. americkou burzu roku 1987 tahalo z bláta neoficielní finanční uskupení, tzv. "Plunge Protection Team", finanční uskupení založené jako záchranná brzda proti nekontrolovatelnému pádu finančních trhů.

V nedávné době jsme pak mohli sledovat už zcela oficielní intervence centrálních bank klíčových ekonomik s cílem utlumit nervozitu, která se vznášela nad trhy. Nicméně, pokud bych uvažoval tímto směrem a spoléhal na spásný zásah shůry, vracím se zpět do nedávného systému, kde vše zaštiťoval stát, a odmítám realitu stejně jako zodpovědnost za svá rozhodnutí.

REKLAMA

Faktem, který by mohl výše zmíněné zvrátit, je skutečnost, že celkový počet lidí na zemi roste, tedy by mohl existovat lidský potenciál investorů, který by vytvořil potřebný kapitál ke krytí odcházejících penzistů z trhu. Ano, s tím lze obecně souhlasit, ovšem je tu jedno ale.

Ve kterých částech světa je vysoká porodnost? Na jaké úrovni tam lidé žijí? Podle statistik, 10 % populace vlastní 90 % světového bohatství. Co tím myslím? Bohatství je rozloženo nerovnoměrně. Nebo jinak, ano populace roste, Čína, Indie mají víc jak 1 mld. obyvatel a největší porodnost je v rozvojových zemích s velmi nízkou životní úrovní. Jakým kapitálem pro trhy však zde mohou lidé disponovat?

Nabízí se myšlenka, že odcházejícím penzistům z Ameriky, Evropy, Japonska by tak penze de facto zajišťoval kapitál z třetích zemí. Bude jeho objem stačit na sanaci peněz odcházejících penzistů z dnes rozvinutých ekonomik? Nevzniká tak neoficiální světový penzijní systém?

Čína se svým obrovským pracovním potenciálem za několik let pravděpodobně přeskočí ekonomiku USA a stane se jedničkou. Opomenu-li, za jakých podmínek a za jakou cenu se tomu tak stane, bude i ona jednou muset řešit stejný problém. Ten bude umocněn tím, že zatímco dříve bylo běžné, že rodina měla čtyři děti, tak teď může mít jedno. Tedy čtyři pracující na dva penzisty, za dvě generace se to může otočit jeden pracující na šest penzistů.

REKLAMA

S přihlédnutím na čínskou tradici rodiny, může zodpovědnost za starší rodiče zůstat na dětech. Možná se s tím vypořádají podobně jako v Singapuru, kde byla již nyní zavedena finanční odpovědnost dětí za své rodiče. Těžko si pak umím představit, že by se odsud mohl brát kapitál nutný pro udržení nebo dokonce růst trhů.

Nechci předjímat co bude, to nikdo neví, jen nabízím určité zamyšlení nad souvislostmi spjatými s finančními trhy. Doba se mění, trhy se mění a ukazovat historické údaje výkonnosti trhů klientovi je dobrá pomůcka pro prodej. Jen jestli jej to však nesvádí z cesty vlastní zodpovědnosti, kterou de facto přenechává trhu, aniž by znal blíže souvislosti.

Realita se může odklonit od očekávaného vývoje. A pokud by se tak stalo, měl by mít klient rychlou možnost převést peníze do bezpečí bez větší finanční újmy – ať už způsobené poplatky, daněmi, zákonnými normami nebo čímkoliv jiným. Zároveň by měl mít připravenu alternativu pro další období.

Finanční trh je jedna velká hra, které se účastní milióny lidí. Velcí hráči, malí hráči, chytří, nevzdělaní, naivní, chamtiví, a tak bych mohl pokračovat. Všichni s cílem vydělat. Prostý selský rozum říká, že to není možné. Někdo musí nakoupit za nejvyšší ceny…

Určitě jsou kapitálové trhy jednou z možných variant, kde zhodnotit peníze. Ale nejprve by stálo za to se s trhy a jejich podstatou alespoň seznámit. Nepřipadá mi příliš rozumné koupit ojetý vůz bez bližšího ohledání a jen na základě tvrzení prodejce, že jej vždy dovezl bez poruchy do cíle. To byla historie, mne však musí zajímat dnešek a zítřek.

Loading

Vstoupit do diskuze 22 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz



Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

 
 
 

 
  • janula

    27 listopadu, 2007

    problem je, ze ale tento problem nema velmi riesenie….clovek sa moze modlit, aby aspon stihol vytiahnut z trhu to, co ma, ale v dlhodobom ramci, ako to riesit…..do coho by to mohol investovat bez toho, aby na konci nemal problemy rovnakeho druhu?? 1) nehnutelnosti….ale ak bude nedostatok ludi vo vyspelych krajinach a vyroba a sluzby sa bude presuvat do rozvojovych krajin, tak to ich bude na konci kupovat……dlhopisy a zlato su na tom obdobne ako akci ci certifikaty, su podporene prilivom penazi…..hovori sa ze spolahnite sa na vlastne deti, ale aj s tym vidim problem. Pretoze tu je uz teraz dost podobna situacia v tom, ze ludia maju malo deti a tie asi tazko pri normalnych prijmoch uzivia seba, svoju rodinu, odlozia si na svoj dochodok a zaroven uzivia rodicov z oboch stran

    Odpovědět

  • Jan Traxler

    27 listopadu, 2007

    Moznych reseni se nabizi mnoho – vlastni podnikani, podil na zisku cizi firmy, uroky z dluhopisu, najem z nemovitosti… Ti schopnejsi si duchod dovedou zajistit. Otazkou je, zda existuje nejake plosne reseni. A obavam se, ze tim je skutecne pouze rodina ve spojeni s ochotou tvrde pracovat, dokud to zdravi dovoluje. Problem je, ze do rodiny dnes investuji lide cim dal tim mene a do duchodu by chteli od padesati. Jen doufam, ze tu linou vetsinu naseho naroda zase nebudou nakonec muset dotovat ti schopnejsi, jak tomu zpravidla byva.

    Odpovědět

  • Fredy

    28 listopadu, 2007

    Přesně tak. Ještě bych dodal, že tu chybí rodinná sounáležitost, kterou autor zmiňuje a která je vlastní spíše muslimským státům. Kdysi, před nástupem komunistů, bylo u nás zvykem, že se děti povinně postaraly o své rodiče. A to většinou formou výminků. Pokud tam nebyly děti, tak tuto povinnost měla obec, kde se dotyčný narodil. Komunisté to pak celé otočili s tím, že se naopak důchodci mnohdy starají o své, již dospělé, děti. Nebo-li, že jim pomáhají překonat start do života. A často jim přispívají i když už to nepotřebují. Prostě ze zvyku. Toto myšlení je třeba změnit.

    Kromě, zde již zmíněných, investičních nástrojů, je ještě jeden, který považuji právě za neméně důležitý. Je to investice do vzdělávání svých dětí. Něco jako půjčka na oplátku, ale to je na delší rozbor….

    O akciové trhy bych se tolik nebál, ale horší to může být u penzijních fondů. Možná by bylo dobré zveřejnit, kolik našich klientů penzijních fondů si nechává posílat peníze formou doživotní renty a kolik si nechá vyplatit vše najednou. A to v procentickém i objemovém vyjádření. Ví to někdo?

    Odpovědět

  • Jiří Hlisnikovský

    28 listopadu, 2007

    K roztrhání rodinných vazeb asi nejvíce přispěla industrializace spojená s růstem měst. Ve městech je život podstatně jiný. Zatímco na vesnicích děti byly téměř stále s rodiči a pracovali spolu – na poli, v lese, ve městech tento způsob života nebylo možné vést. Na vesnicích pomáhali rodiče svým dětem, např. stavbou domu, s dětmi – hlídali je, když bylo potřeba, učili děti hospodařit. Naprosto přirozeným způsobem při ztrátě sil roli hlavních živitelů rodiny v širším slova smyslu přebíraly již dospělé děti. Zároveň ti nejmenší od mala neviděli jiný způsob života a postarat se o děti a poté o staré rodiče pro ně bylo samozřejmostí. Dodnes tyto sociální vzorce jsou aplikovány v zejména v jihomoravských a středomoravských vesnicích, které jsou také baštou církve. Děti byly závislé na rodičích a rodiče na dětech.
    Pro financování našeho stáří si je utné uvědomit jednu věc – demografický vývoj způsobí, že bude velký nedostatek nejen státních prostředků pro seniory, ale i lidí schopných se ně postarat. Logickým důsledkem bude velmi vysoká poptávka po opatrovnických službách. Tato poplávka nebude mít jiný důsledek, než velký růst cen opatrovnických služeb, se kterým se dnes jaksi nepočítá. Je možné, že situaci půjde řešit tak, jako v např. v Izraeli, kde se o staré lidi starají cizinci, zejména Filipínky. Obávám se, že s tím ale nemůžeme příliš počítat.
    Globálně populace nestárne, proto si nemyslm, že by v budoucnu nebylo „čestvé krve“ nutné pro další růst akciových trhů. Určitou obavu vzbuzuje regulace porodnosti v Číně, důsledky by mohly otřást se světem, ale v toto chvíli mi nejsou známa aktuální data, abych mohl vyvozovat nějaké závěry.

    Odpovědět

  • xxl

    28 listopadu, 2007

    A muze to jit jeste dale duchodci budou mit velkou politickou moc. Zacnou jeste vice dannit produktivni cast obyvatelstva. Tem se to samozrejme nebute libit. Vznikne mezivekova averze. Lide zacnou odchazet do zahranici a nechaji tu duchodce vladnout si sami sobe coz bude skaza pro Ceský stát a národ.

    Emigrace jiz probiha v BL. je clanek ze v britanii chodi do damnich skol 13 000 českých detí. to je docela velke cislo.

    PS: ale muzem si za to vlastne sami díky lpění na socialnim statu take socialne vymreme.

    Odpovědět

  • Anonym

    28 listopadu, 2007

    Dobrá kniha na toto téma v USA (i když nejsou moc socialistické):

    Kotlikoff, Burns: The Coming Generational Storm: What You Need to Know about America’s Economic Future (Hardcover)

    http://www.amazon.com/Coming-Generational-Storm-Americas-Economic/dp/0262112868

    Odpovědět

  • Honzajs

    28 listopadu, 2007

    Vypadl mi podpis v předchozím příspěvku.

    Odpovědět

  • Anonym

    28 listopadu, 2007

    A tady je ta kniha online 😀

    http://www.bu.edu/econ/workingpapers/papers/Laurence%20J.%20Kotlikoff/GenerationalStorm.pdf

    Odpovědět

  • doubler

    27 listopadu, 2007

    Nejak ten popsany „problem“ nechapu, proc by se mela vytratit likvidita? Jedina moznost, co mne napada je, ze by si ti duchodci penize dali doma pod polstar nebo je proste znicili. Pokud je ale vytahnou z trhu prostrednictvim PF, tak predpokladam ze je budto nekam ulozi nebo utrati. Timto se penize dostanou znova na trh, at uz pres obchodnika, ktery pak penize investuje nebo taky ulozi, nebo pres banku, u ktrese si penize ulozili a ta je nejakym zpusobem opet investuje. Taky se porad tiskne dostatek penez a nejen inflace je znehodnocuje, proc by tedy duchodci meli penize vybrat a schovat doma a proc by mela na trhu dlohodobe chybet likvidita?

    Odpovědět

  • janula

    27 listopadu, 2007

    lebo ani obchodnici ani banky nemusia kupovat akcie, ktore napr. nevykazuju take zisky, kedze je malo kupujucich….ono si t samozrejme casom svoju stabilnu hodnotu najde (tak ako vzdy), ale otazka je, ci bude na takych urovniach, aby to umoznilo financovanie dochodcov. A ked nebude dostatocny odbyt (pretoze budu nizsie prijmy), tak moze byt aj nizsi dopyt po vyrobkoch (nakolko rozvojove krajiny to asi nevytrhnu) a tym padom nizsie zisky a to sa zasa premieta do cien akcii.

    Odpovědět

  • K. Ladislav

    27 listopadu, 2007

    Já se domnívám, že zájem o akcie bude rok od roku vyšší ,
    protože důchod bude stále více financován z akciových fondů nebo z dividend
    a méně z pojištění.
    Taky velké evropské akcie se dostanou na burzu Hongkong nebo Shanghai,
    nebo Číňani budou kupovat akcie na burze Frankfurt a Xetra.
    Až celá východní Evropa zavede euro, pak se nebude nikdo báti měnového rizika
    a vrhne svoje úspory na burzu Frankfurt a Xetra ( sám nebo s fondem ), aby zdvojnásobil svuj důchod s akciemi a fondy stylu value-investing v případě moudrosti nebo s jakýmikoliv akciemi v případě nezletilosti.

    Odpovědět

  • Michal Kára

    27 listopadu, 2007

    Zda se, ze jste si ani neprecetl clanek, pod kterym prispivate 🙂

    Odpovědět

  • mmt

    27 listopadu, 2007

    neviem ci ste zobrali v uvahu tuto vec: „Kolko penzistov preda vsetky svoje akcie (majetkove podiely) v jednom momente, da si ich do vankusa a bude si z nich uzivat dochodok ?“ Nebude to nahodou tak, ze svoje majetkove podiely budu mnohi z nich predavat postupne pocas dochodku ? Nebudu sa niektori dochodcovia snazit zit iba z vynosov ? … Ked zoberiete v uvahu tuto moznost, tak hromadny odliv penazi nemusi byt az taky hrozny a ani narazovy nejakymi baby boomers a podobne. Aj ked suhlasim, ze v tych rokoch to asi novymi peniazmi na trhoch ovplyvat nebude.
    A samozrejme dav sa sprava masovo, takze to bude mozno idealna klima na nejakeho velkeho medveda …. zopar dochodcov strati nejake peniaze … zacne sa hromadne vyberat pod heslom „zachranme si dochodky“ .. a zacne byt veselo

    Odpovědět

  • Jan Traxler

    27 listopadu, 2007

    Osobne si nemyslim, ze by odprodej akcii ze strany „novych penzistu“ mel zapricinit nejaky pad akciovych trhu. Ale souhlasim s autorem clanku, ze tento aspekt muze zasadne ovlivnit cashflow kapitalu smerem na akciove trhy a z akciovych trhu. Dusledkem nemusi byt nutne pokles akcii, ale minimalne se da ocekavat dlouhodobe pomalejsi rust, nebo stagnace, a to vse pri vetsi volatilite trhu.

    Hezky vecer

    Odpovědět

  • Honzajs

    28 listopadu, 2007

    Prudký pád asi ne – přeci jenom to bude postupné. Jak píšete, zřejmě to přispěje ke zpomalení růstu US trhů. První baby boomers začnou odcházet do penze v příštím roce.
    Neznámých je tam velké množství, je to poprvé, co se bude z akciových trhů postupně stahovat velká skupina investorů.

    Jako protiváha tomuto stahování by mohly působit Sovereign Wealth Funds – tedy investice ze zemí s velkými devizovými rezervami (Čína, arabské země, Norsko…). Během pár let z nich bude jeden z nejvýznamnějších hráčů na světových trzích. Tyto fondy rozšiřují své investice na akciových trzích a navíc lze čekat výrazný růst prostředků pod jejich správou.

    Odpovědět

  • Michal Kára

    28 listopadu, 2007

    Vsechno je to o mire uspor. Pokud velka cast (duchodci) zacne misto sporeni uspory vybirat, tak bude objem penez v akciovych trzich klesat. A ostatni, kteri spori uvidi, ze trhy nerostou, takze prestanou do trhu smerovat uspory take. Trhy zacnou klesat. Spousta lidi v obdobi pred duchodem uvidi ze trhy ve kterych maji (jeste) svoje zivotni uspory klesaji a zacnou je rychle vybirat aby zachranili „alespon neco“. Proste panicky vyprodej jak vysity…

    Odpovědět

  • Miroslav Piták

    28 listopadu, 2007

    Je nutné se oprostit od dogmatu, že trhy musí pouze růst. Když uvidím trh, který stagnuje, tak co mohu udělat? Koupím si bonus certifikát nebo discount certifikát a mohu vydělat peníze při stagnujícím trhu. To že tyto produkty jsou nyní dostupné pro širokou veřejnost neznamená, že nikdy neexistovaly. Certifikáty opravdu existují pouze několik let, ale konstrukce těchto certifikátů už byla používána velkými hráči dávno předtím.

    S pozdravem M.P.

    Odpovědět

  • Honzajs

    28 listopadu, 2007

    Výběry budou postupné, rozložené do cca deseti let. Proto bych ta na panické výprodeje Z DŮVODU odchodů lidí do důchodu neviděl. To nevylučuje pokles trhů, ale z jiných důvodů.

    Jak jsem již psal v příspěvku k jinému tématu, zastávám názor, že trhy v nejbližších 5-10 výrazně neporostou, a to z důvodu cyklů a poklesu průměrného P/E. V lepším případě půjdou vodorovně (s „vlněním“ v mezidobí).

    Odpovědět

  • Mario

    28 listopadu, 2007

    Vaše teorie v praxi neplatí. Nikde v článku jsem nenašel číslo udávající pravděpodobný procentuelní podíl penzijních fondů na kapitálových trzích.
    Autorova teorie by totiž musela platit daleko zásadněji i například na trzích dluhopisových, OTC, swapových a dalších. Pořád tu omíláte akciový trh, ale to je jen okrajová část ledovce. Přijde mi to už z podstaty věci jako naprostý nesmysl. Jednoduše další z mnoha stovek bludů. Některé v čase nastanou, avšak ostatní upadnou v zapomnění. Tento blud, podle mne, právě upadne…

    Druhá věc, která by hrála podstatnou roli, je efektivita trhu. Nejdříve mi někdo řekněte, zda jsou kapitálové trhy efektivní. Pak se můžeme bavit dále:)

    Odpovědět

  • Honzajs

    28 listopadu, 2007

    Efektivní jsou podle mne hlavně FX trhy, z akciových trhů pak jsou v určité míře efektivní Large Cap akcie. Se „zmensujícími“ se akciemi klesá i efektivita trhů.
    Právě proto se věnuji zejména micro a small cap akciím, kde je efektivita trhu minimální.

    Odpovědět

  • Miloslav Šimek

    29 listopadu, 2007

    Váš názor, ok. Projděte si údaje o portfoliích „poradenských firem“, jakou mají skladbu nabízených podílových fondů, jaké typy fondů jsou k mání u ŽP pro veřejnost. Nemyslím teď specializované firmy na investice, ale firmy určené pro obsluhu většiny veřejnosti. Které fondy převládají v jejich nabídce? Komoditní? Sektorové? Dluhopisové? Akciové? Můžete věnovat i nějaký čas korelacím.
    Samozřejmě, že jsou i jiné trhy než akciové, jenže na těch veřejnost spíš obchoduje než investuje, což je podstatný rozdíl. Těžko si představit pana Nováka, zaměstnance dopravních podniků, jak drží několik kontraktů např. ropy, zlata dlouhodobě overnight či roluje.

    Tento článek rozhodně nebyl pohled na trhy v době do 5let, ale minimálně výhled za horizont deseti roků. Také jak jsem psal v závěru, netvrdím, že se toto naplní. Jen jsem zmínil to, že dle mého pohledu je tato situace minimálně v delším období reálná. Každý ať si udělá svůj úsudek a třeba si z toho vyvodí své závěry a očekávání.
    Co bylo dřív vejce nebo slepice…? Každý ať si věří tomu svému. Faktem je, že
    kapitálové trhy jsou především zmanipulované v klíčových okamžicích. Je v zájmu Ameriky mít rostoucí trh, takže současné dění kolem housing sectoru dělá vrásky nejednomu představiteli FEDu. Zatím tam leje FED peníze a celkem se jim to daří držet, ovšem v housingu hoří mnohem víc peněz než se zatím oficielně přiznalo. Jako vždy a se vším. Samozřejmě se to dávkuje, aby to dokázali mít jakž takž pod kontrolou. V prosinci bude FED stát před rozhodnutím, zda snížením sazeb podpoří trh anebo dolar. Buď anebo. V každém případě budou se dít věci

    Odpovědět

  • Gekko

    28 listopadu, 2007

    Podobné, ne-li zcela totožné bludy šíří ve své knize pan Kyiosaki či tak nějak, který vidí krach světových burz, jak budou penzisté realokovat své zdroje. Já tomu prostě nevěřím, jelikož nic není černobílé, tak tato masa nebude homogenní svým chování, svými cíly, aktuální potřebou hotovosti atd. atd. atd.

    Odpovědět