CZK/€ 25.200 +0,18%

CZK/$ 23.143 +0,22%

CZK/£ 29.467 +0,04%

CZK/CHF 26.168 -0,02%

Text: Jan Majer

24. 01. 2008

23 komentářů

Finanční poradce jako doktor

 


 

Finanční poradci svoji práci s oblibou přirovnávají k práci lékařů. Říkají, že klienta – stejně jako doktor – nejprve vyšetří, zanalyzují jeho potřeby. Pak mu doporučí "ozdravnou kůru", tedy dlouhodobou perspektivu pro jeho osobní finance. V dalších letech se s klientem občas sejdou a zváží, zda dříve zvolená "léčba" stále vyhovuje. Co na takové srovnání říkáte?
Nepochybně je společným prvkem práce lékařů a finančních poradců to, že pravda se ukáže až po čase. Výsledky opravdu dobrého lékaře i poradce mluví samy za sebe, ale některé až po letech. Zde je v obou povoláních šance pro "filuty" nabízející snadná a rychlá řešení s "ohromným přínosem zcela bez rizika".

Jste si jistý, že by u vás takový filuta nepochodil?
Ekonomika je moje druhá profese, proto si v této oblasti radím sám. Medicína je podnikání s nejvyšší přidanou hodnotou mezi legálními obory a zároveň úplně největší odvětví. Nikdy nebudu mít dost peněz na realizaci byť jednoho procenta skvělých investičních příležitostí. A tak radím i jiným. Obrat firem, které jsem pomohl založit pro jiné, je zhruba stokrát větší než moje vlastní podnikání.

Jste uznávaný lékař, vyučujete na vysoké škole, vedete největší centrum estetické medicíny Asklepion a ještě občas stíháte moderování v televizi. To chce všestranné nadání a neuvěřitelné pracovní nasazení. Plánujete, že jednou zvolníte tempo? Kdy to bude? Co budete dělat pak? Na co se těšíte? Co vás baví kromě práce?
To je úplně nejbolestivější – rozhodování, co nedělat. Například když jsem se takřka úplně stáhnul z moderování a médií vůbec, přestože mě to bavilo. Řešením by bylo méně operovat, ale já stále polovinu svého denního času léčím anebo učím studenty, což je ekonomický nesmysl, ale nedokážu bez toho být.

Často slýchám, že by se měl člověk plně soustředit na jedinou aktivitu. Že sedět na dvou, nebo dokonce vícero židlích se nemá.
Moje životní zkušenost je opačná než trend specializace, který se razí. Jestliže má člověk vhled do několika oborů, může přenášet poznatky, a to je to, co moderní společnosti nejvíce chybí.

Není ale právě medicína v tomto ohledu výjimečná?
Mnozí mi říkali, že moderní medicína vyžaduje soustředění na jeden malý detail. Já si naopak myslím, že je hlavně potřeba neustále vidět celého člověka se všemi komplikovanými vazbami. Mám-li zkušenost s mediální komunikací a zkušenosti ekonomické, vše mi jde snadněji než kolegům, kteří dělají vědu, aniž by se celý život pohnuli z jedné laboratoře. Nedokážu si představit, že bych celý život dělal totéž na témže místě a byl zároveň kreativní a efektivní. Jinak samozřejmě mám stejná banální přání jako každý, kdo je fascinovaný svou prací: mít více času na rodinu, sport atd.

REKLAMA

Mezi finančními poradci se v současné době intenzivně diskutuje o etice. Mnoho poradců a firem totiž stále kazí jméno celé profesi tím, že preferují pro klienty nevýhodné, ale pro poradce královsky zprovizované finanční produkty. Umím si představit, že v některých oblastech medicíny může k podobnému střetu zájmů docházet také…
Je to velmi podobné, včetně motivace. Samozřejmě jsou lidé, pro které jsou peníze až na prvním místě. Mnohem zajímavější je ale jiná příčina. Investiční poradci se, stejně jako mnozí lékaři, něco naučí, oblíbí si to a pak to používají. Někteří jsou líní učit se nové věci, jiní třeba věří doslova s náboženským zaujetím v nějaký investiční nástroj (nebo v nějakou metodu). V dynamickém lidském organismu, kde všechno souvisí se vším (jako v ekonomice) a kde je vždy několik dobrých možností, je málokdy jen jedna správná. Pak setrvávání na starých pravdách stojí životy.

Nebo peníze. Ale vraťme se k medicíně…
My jsme v Česku v zajetí autorit. Mnoho lékařů s hrdostí říká, že pracují jako učitelé a hlásají postupy z šedesátých let, místo aby každý den byli na internetu a zkoumali, co ten den věda přinesla. Utřídit všechny informace a zorientovat se v nich je takřka nadlidský úkol. A proto těch skutečně skvělých lékařů je stejně jako poradců neskutečně málo po celém světě a za jejich služby se platí zlatem.

Finančně-poradenské firmy si čím dál častěji navzájem "přetahují" kvalitní poradce. Jak to řešíte v Asklepionu?
Hodně jsem se poučil od Jacka Welshe a GE anebo od Google. Když lidé vidí, že je práce u vás uspokojuje, že se rozvíjejí, pak jsou ochotni do toho investovat. Samozřejmě musí být dobře zaplaceni. V medicíně jsme snad ještě pod větším tlakem než ve financích. Po pravdě řečeno, firmy jako Asklepion na Západě moc nejsou, neboť převažuje snaha lékařů být soukromníky. Výsledek toho je pochybný – slavné kliniky v Los Angeles či Londýně jsou vlastně pronajaté budovy, kde v každé místnosti je jeden lékař a jedna sestra, kteří konkurují specialistům ve stejném oboru, kterých je třináct na jedné chodbě. Zkušenosti, přístrojové vybavení a návaznost jsou nesrovnatelně horší než u nás. Naši lékaři si to zjevně uvědomují a zůstávají.

Jistě ne všichni…
Ano, někteří se "udělali pro sebe". Jako u financí bolí fakt, že ihned začnou přetahovat klienty a pomlouvat svůj bývalý podnik. Mě pak může těšit alespoň fakt, že nám nedokáže konkurovat nikdo, kdo u nás nepracoval. Na druhou stranu, kdo odešel, nikdy už na úrovni jako u nás nepracoval, neboť sám se nedokáže udržet ani finančně, ani odborně. Je to jako se zmíněnou GE – řada lidí tam odchází na zkušenou, aby se pak stali velkopodnikateli nebo řediteli jiných korporací. Ale ten úplně nejlepší zůstává.

Loading

Vstoupit do diskuze 23 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz


Související články

Karel Janeček spustil první peer-to-peer pojišťovnu. Není ale pro každého

Na principu peer-to-peer (P2P) se poskytují půjčky, prodávají valuty, sdílejí automobily či ubytovací a cestovatelské služby. Nově do světa P2P vstupuje i P2P pojišťovna se standardní pojišťovací licencí a vlastním kapitálem na výplatu škod. Klientům bez škodní události slibuje První klubová pojišťovna podíl na zisku. Za zády jí stojí silný investiční partner RSJ Private Equity Karla Janečka.

Text: Jana Zámečníková

22. 03. 2016


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

 
 
 

 
  • Pavel Hanzl

    29 března, 2007

    Přeji všem pěkný den!
    Myslím, že pan Šmucler neměl tak razantně ukončit své mediální působení. Mně v TV Nova velmi chybějí inteligentní vzdělaní moderátoři. Jeho pořad TABU byl skvělý. Dodnes s úspěchem používám některé repliky pana Šmuclera ve styku s klienty „ano ehm ehm ano, hezky pěkně bez násilí, to je ono). Děkuji panu Šmuclerovi za pěkný článek a prosím, aby se tu objevoval i v diskusích. Zdravím i pana Majera a děkuji za přivedení dalšího skvělého člověka na tento server.

    Odpovědět

  • Jan Majer

    29 března, 2007

    To je trochu nedorozumění, pane Hanzle. Pan doktor zde není, je to jen fotografie. Poskytl mi rozhovor pro OVB Journal, já část poskytl šéfredaktorovi i.cz.

    Odpovědět

  • Pavel Hanzl

    29 března, 2007

    Omlouvám se za přehlédnutí této informace.

    Odpovědět

  • Radim Bohdan

    1 dubna, 2007

    Kdo ví, co to znamená něco prohnat přes Felixe ? Předem děkuji za odpovědi.

    Odpovědět

  • Michal Mojžíš

    1 dubna, 2007

    Felix jsou tuším investiční profily OPF KB.

    Odpovědět

  • Miroslav Piták

    1 dubna, 2007

    Dobrý večer,
    potvrzuji, že se jedná o profilové OPF od IKS KB. Více info na http://www.iks-kb.cz

    Odpovědět

  • Peter Palko

    2 dubna, 2007

    Finančním poradcem se člověk stává zhruba po měsíčním proškolení. Je jedno, zda je to někdo od OVB nebo od jiné „poradenské firmy“. Tito lidé nemají často ani vůbec ekonomické vzdělání. Připadá mi padlé na hlavu srovnávat lékaře ( několik let studia na medicíně) s někým, kdo si nechá vystavět živnostenský list na zprostředkování obchodu a hraje si na finančního guru. Někdo se už na tomto servru zmínil o Kiyosakim. Já tedy znám pouze jednu knihu „Kam se poděly moje peníze“, která varuje před finančními poradci – prodejci. Lépe by bylo opravdu, jak radí pan doktor Šmucler, se radši ve financích vzdělávat sám.

    Odpovědět

  • Pavel Storož ml.

    3 dubna, 2007

    Přesnější by možná bylo: „Člověk si může říkat finanční poradce zhruba po měsíčním proškolení.“ Finančním poradcem (myšleno odborníkem, profesionálem) se člověk jen tak snadno nestává.

    To srovnání s lékařem berte jako pomůcku, ne tak smrtelně vážně 🙂

    Odpovědět

  • peter palko

    3 dubna, 2007

    Samozřejmě, že to s tím finančním doktorem chápu jako nadsázku. Nelze popřít, že Kiyosaki má pravdu,když tvrdí, že většina těchto rádoby finančních poradců (respektive prodejců) nejsou sami ani investoři v tom pravém slova smyslu. To, že si koupím nějaký podílový fond a čekám 20 let, co tam jednou bude, není určitě známkou finanční inteligence.Mám spíš pocit, že právě ti kvalitní finanční poradci – a hlavně finančně inteligentní investoři – sami investují úplně jinak.

    Odpovědět

  • Anonym

    3 dubna, 2007

    Takže odsuzujete řadového poradce, který rodinám pomáhá se základy rozumného nakládání s úsporami (penzijní fond, zajištění rizik živitele rodiny, jednodušší investice)? To myslíte vážně?

    Odpovědět

  • pete palko

    8 dubna, 2007

    Nezlobte se kolego, ale když finanční poradce tvrdí mé pětadvacetileté dceři, že nejlepší produkt na zhodnocování peněz na trhu je investiční životní pojištění od pojišťovny Winterthur a např. že nemůže stavební spoření už doporučit kvůli snížení státní podpory na 3000 Kč ročně, což nemá pro klienta ten správný „investiční“ efekt. Co si o tom člověk může pomyslet.

    Odpovědět

  • Petr

    18 dubna, 2007

    Stavební spoření už opravdu nemá takovej význam jako mělo dříve. Pro mladého pětadvacetiletého člověka je opravdu nejideálnější IŽP. Ty tři tisíce, které dostanete od státu ve stavebku se vám vrátěj v IŽP na daňových odpočtech, které u stavebka uplatnit nemužete. Navíc stavebko má úrok asi pouze3%. IŽP má opravdu efektivnější zhodnocení finančních prostředků a je to velmi flexibilní produkt. Stavebko má význam pouze pro člověka který si je 100% jistej že chce mít peníze k dispozici přesně za 6 let.

    Odpovědět

  • Peter Palko

    19 dubna, 2007

    Proč ji třeba nenabídl Rentiéra od Pioneeru ? Moje dcera se sešla s poradcem OVB jen díky tomu, že zrovna v té době si chtěla ukládat nějaké peníze a potřebovala nějaké informace o fondech. Říkal, že Rentiér je příliš konzervativní a určitě se nehodí na dlouhý investiční horizont. Pojišťovny sice investují do fondů, ale vzhledem k tomu, že měla holka úrazovou pojistku od Kooperativy, bylo zbytečné zakládat novou pojistnou smlouvu. Jak můžu zjistit , zda Rentiér vychází lépe než fondy pojišťovny??

    Odpovědět

  • Martin Bouček

    19 dubna, 2007

    Pane Palko, tak zvaný podepsaný anonym Petr tvrdí přesný opak, než se zde obecně soudí. Já osobně IŽP od Winterturu mám, ale nikdy bych si nedovolil tvrdit, že je výhodnější, než stavební spoření s (nedaněným) zaručeným zizkem 6,75% p.a.

    Programy pravidelného investování jako je Rentiér nejsou tolik zatíženy podplatky, jako IŽP, tudíž jsou lepší. Jako konzervativní poradce ale klientům radím nejprve plně čerpat státní podporu ze stavebního spoření.

    PS: „Petrovu“ výpověď považuji spíš za trochu provokaci, ví dobře, že jsou tu občas lidé radikálně proti IŽP.

    Odpovědět

  • Petr

    12 září, 2007

    No ale musíte uznat že při dlouhodobějším horizontu je IŽP vhodnější než zastaralé stavebko.
    Programy pravidelného investování jsou taky super, ale spíš bych volil něco od Consequ.
    A co se týče úrazového pojištěni, jak píše pan Palko, tak ve většině případů je výhodnější mít úrazovku zahrnutou v rámci IŽP, místo samostatné úrazovky.

    Odpovědět

  • Anonym

    12 září, 2007

    Ne
    Snad
    Ne

    Odpovědět

  • Fredy

    12 září, 2007

    Milý Petře, asi se budete muset časem smířit s tím, že IŽP je výhodné jen v jediném případě. A to tehdy, když jej platí zaměstnavatel. Jinak je to totální propadák.

    PS: Možná se mýlím, pak mě přesvěčte o opaku.

    Odpovědět

  • Jan Valachovič

    12 září, 2007

    Pěkně bych prosil ještě tu Sněhurce ta je taky moc hezká

    Odpovědět

  • Pánek Libor

    4 dubna, 2007

    Není potřeba se tak znepokojovat. Můžete vyzkoušet více poradců. Já jsem svého času vyhodil dva. Jeden byl z Kapitolu a druhý z OVB. Řešil jsem urgentně bydlení a oni mi vnucovali životní pojistky, aniž by mi s hypotékou pomohli. Nakonec jsem měl kliku a natrefil jsem na šikovnou finanční poradkyni na přepážce ČSOB. Je potřeba a hledat a nenechat se odradit. Není potřeba všechny poradce házet do jednoho pytle. Nejsem si ale jist, zda MLM systém ve finančním poradenství je to pravé ořechové.

    Odpovědět

  • Petr Chovanec

    6 dubna, 2007

    Myslím si, že po měsíčním školení se člověk finančním poradcem opravdu nestává, alespoň ne v tom ortodoxním pojetí. Přesto mnoho z nás, zprostředkovatelů užšího sortimentu produktů a společností, je de facto poradcem, neboť ať chceme nebo ne, radíme těm méně znalým lidem kolem nás, laikům, jak dané produkty používat. A míra solidnosti roste v tomto „poradenství“ s časem, vlastním vzděláváním a vlastními zkušenostmi. Je pro mne vždy úsměvné, když si noví adepti tohoto byznysu, právě po vyškolení u poradenské společnosti začnou říkat „nezávislý finanční poradce“. Kdo má v téhle branži takový sortiment a analyzační nástroje, aby mohl být nezávislý? A kdo se dokáže dopracovat do takové pozice jako „rodinný lékař“, dlouhodobě pečující o svoji klientelu, znalý rodinné anamnézy?

    Odpovědět

  • Vojta

    14 dubna, 2007

    Má finanční poradce přímo od OVB, v oblasti pojištění (které vůbec nerozumím) mi nabídl produkt, který by měl být dobrý. A protože pojištění nerozumím, věřil jsem mu. Ale troufám si tvrdit, že o investování něco vím a proto když mi nabídl prefabrikovaný dynamický OPF s 5% vstupním poplatkem, tak jsem ho poslal „k šípku“. Očekávám, že když už budu chtít investovat přes fin. poradce, že mi nabídne, něco kvalitního za dobrou cenu. Jenže za certifikáty nejsou provize, ING konto OVB nevede a nemovitosti?…škoda mluvit. Takže řečeno slovy Warrena Buffeta: „Když si drobný investor vezme na pomoc profesionály, vydělá 80% toho co by zvládl sám.“
    Ačkoli si lidí z této branže vysoce cením a MLM považuji za jednu z nejgeniálnějších věcí, dokud nebudeme platit fin. poradce my sami a dokud nebude mít v portfoliu všechny společnosti a dokud sám nebude mít zkušenosti, bude jen prodejcem. Klidně zaplatím 1000kč za hodinovou konzultaci, ale musím se taky něco dozvěděť!

    Odpovědět

  • Vit Kalvoda

    14 dubna, 2007

    Vojto, „prefabrikovaný dynamický OPF“? Ony jsou nějaké neprefabrikované OPF? Máte na mysli Dynamické portfolio Conseq? Vždyť to je pěkný produkt se špičkovými fondy… Nebo na to máte ještě někdo opačný názor?

    Problém je, když ho někdo nabízí s tím, že na 5-letém horizontu je to „zajištěná investice“, protože to jsou „ty irské fondy“ a snaží se klientům poplést hlavu jinými nesmysly 🙂

    Informační asymetrie?

    Mít v portfoliu všechny společnosti? Myslí si ještě někdo, že to je skutečně možné? Už jste takového prodejce viděli v jiném podobně rozvětveném oboru?

    Mezery v nabídce a ještě více ve znalostech jsou jedna věc a „všechny společnosti“ věc druhá…

    Odpovědět

  • Jozef Šulík

    1 února, 2008

    1.2.2008 09:08

    Spojené státy dnes??? v odpoledních hodinách????????

    Odpovědět