CZK/€ 25.265 +0,14%

CZK/$ 23.663 -0,22%

CZK/£ 29.501 -0,13%

CZK/CHF 26.030 +0,03%

Text: Daniel Kuchta

02. 10. 2012

3 komentáře

Facebook „zrušil“ trh primárních úpisů

 


 

I když se suma 21,3 miliardy dolarů za poslední tři měsíce (podle údajů agentury Bloomberg) nezdá na první pohled nijako nízká, je to skoro o polovinu méně, než v předchozím kvartálu a druhá nejnižší částka v primárních úpisech akcií od vypuknutí krize. Je ale nutné brát v potaz, že minulé čtvrtletí bylo poměrně výrazně ovlivněno primárním úpisem společnosti Facebook, přičemž právě první čtvrtletí letošního roku bylo to vůbec nejhorší od krize.

Za vším je Facebook a technologické tituly

V USA díky tomu podle Bloombergu klesl objem prostředků získaných v IPO o 84 %. A nejde ani tak o to, že by společnosti nechtěly své akcie na trhy uvádět. Špatná nálada a stálá nejistota na trzích, společně s výsledky dlouho očekávaného Facebooku, který je na polovině své upisovací ceny, však má za následek to, že investoři očekávají od společností přicházejících na trh mnohem nižší upisovací ceny, než jsou samotné společnosti ochotny nabídnout. Společnosti jsou tak nuceny, díky zdánlivému nezájmu investorů, své úpisy odkládat (jako například výrobce legendárních kytar, společnost Fender), protože nejsou schopny dosáhnout na „vhodné ocenění“ svých akcií. Také Evropa zaznamenala nejhorší kvartál za poslední tři roky, když několik společností raději pozastavilo své IPO, než aby nabídly akcie investorům za příliš nízkou cenu. Nejhorší kvartál v objemu prostředků z IPO od roku 2009 má za sebou také Čína, protože investoři jsou opatrní kvůli zpomalování růstu ve druhé největší ekonomiky světa.

Očekávání, že by se investoři mohli vrhnout na nové akcie, když je volatilita na trzích na minimu a index S&P je na nejvyšších hodnotách od prosince 2007, se nevyplňují a zatím není vidět ani efekt posledního QE3. Problémem je opět Facebook, ale i jemu podobné tituly z technologického sektoru (například Zynga, Groupon, nebo Pandora), které v nedávné době přišly na trh. Na rozdíl od Facebooku se některým z nich ještě na počátku dařilo plnit očekávání investorů, dnes jsou ale většinou, podobně jako jejich velký bratr, v mínusu. Investoři jsou dnes mnohem opatrnější v tom, kterou společnost si pro své investice vyberou a společnosti musí investory jednoznačně přesvědčovat o tom, že jejich obchodní model má šanci být dlouhodobě udržitelný a úspěšný. V případě Facebooku sice odborníci varovali právě na udržitelnost příjmů společnosti, která se ukazuje jako problematická, ale ani to neodradilo investory před tím, že se na akcie Facebooku vrhli ve velkém.

Rychlá cesta k zisku

S tím souvisí další problém, na který upozornil Vivek Wadhwa na serveru Businesweek, a to je alokace prostředků získaných z primárních úpisů. Technologické IPO a zejména Facebook ukazují, že peníze z primárního úpisu nejsou určeny k rozvoji společností, ale spíše k přesunu z rukou investorů do rukou původních majitelů společností. Jeden z primárních cílů, s nimiž má americká ekonomika (ale nejenom ona) problém, tedy tvorba nových pracovních míst v rozvíjejících se společnostech, tak není naplňován tak, jak by si ekonomové i představitelé vlád, představovali.

Investoři, kteří investují své peníze do nových společností, chtějí své investice co nejrychleji zpeněžit se ziskem a dochází pak k tomu, že uvádějí akcie společností příliš brzy, bez toho, aby byl obchodní model společnosti prověřen delší historií. Tyto mladé společnosti jsou ale na venture kapitálu závislé, protože banky se do tohoto druhu rizika velmi nehrnou. Wadhwa si tak neodpustil kritiku presidenta Obamu a jemu podobných, kteří chtějí pobídnout růst trhu právě větším množstvím úpisů. V případech mladých společností by tak možná bylo lepší přimět banky, aby jim půjčovaly peníze za lepších podmínek, než je tomu dnes.

REKLAMA

Co se týče primárních úpisů a jejich budoucnosti, v nejbližší době to zatím nevypadá až tak pesimisticky. Plány na vstup na akciový trh má několik společností, které by mohly přinést trochu oživení na skomírající trh a podle společnosti Ernst&Young by oživení mohlo pokračovat také na začátku roku 2013. Na druhou stranu je potřeb počítat s tím, že růst akciových trhů, jehož jsme byli svědky v letních měsících, nemusí v současných nejistých ekonomických podmínkách pokračovat. Dalším negativním faktorem, který může ovlivnit vůli investorů k investování, jsou nadcházející prezidentské volby, které mohou ovlivnit náladu investorů a tím i úspěch, nebo neúspěch primárních úpisů akcií. Jak řekl Phil Drury za Citigroup, „Existuje celá řada proměnných, které by mohly způsobit neočekávané šoky na akciových trzích. Radíme emitentům, aby byli připraveni a být schopni se rychle přizpůsobit aktuálním podmínkám na trhu.

Loading

Vstoupit do diskuze 3 komentáře

Zdroj a více informací: CII750.cz


Související články

fintech - technologie - internet

Amazon, Facebook a Alphabet vs. Fed a váhání jménem Libra

Společnosti Amazon, Facebook a Alphabet/Google už nenesou přívlastek „technologické“, přestože jejich DNA je čistě technologická. Aktuálně však ani jedna ze jmenovaných společností není součástí technologického sektoru indexu S&P 500.

Text: Roman Koděra

25. 07. 2019

Vlajka - logo trhu Start

Na burzu míří tři české firmy. Vyplatí se koupit jejich akcie?

Na trh Start Burzy cenných papírů Praha míří tři čeští emitenti. Pro kapitál si jdou výrobce bezpilotních letadel Primoco, výrobce pracovní obuvi Prabos a specialista na výrobu polymerních materiálů pro 3D tisk Fillamentum. Stojí za to se zajímat o koupi jejich akcií?

Text: Petr Zámečník

07. 05. 2018

Petr Zajíc Pioneer Investments

Petr Zajíc: Investice nejsou charita

„Nejsem analytik, nejdu do detailů, snažím se pochopit business model. Jak firma funguje a jak vydělává peníze,“ říká Petr Zajíc, Senior Portfolio Manager investiční společnosti Pioneer Investments v Rakousku. Akcie firem kupuje kvůli jejich schopnosti generovat zisk. Nefandí proto investicím do akcií Tesly či Facebooku. V některých technologických firmách […]

Text: Jana Zámečníková

01. 06. 2017


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

 
 
 

 
  • Milan Schaffer milan.schaffer.e-konzultant.cz

    3 října, 2012

    Pane Kuchto, nevypadlo vám z věty „Společnosti jsou tak díky zdánlivému nezájmu investorů své úpisy odkládat“ slovo nuceny?
    A vě větě „by oživení mohlo pokračovat také na začátku roku 20132“ se taky vloudila chybička :-)

    Odpovědět

  • Daniel Kuchta

    3 října, 2012

    Dobrý večer, chybičky se skutečně vloudily, děkuji za upozornění.

    Odpovědět

  • Milan Schaffer milan.schaffer.e-konzultant.cz

    4 října, 2012

    Rádo se stalo. Jsme lidi, nejsme computery a chybovat je lidské :-)

    Odpovědět