CZK/€ 24.775 -0,65%

CZK/$ 22.948 -0,80%

CZK/£ 28.793 -0,65%

CZK/CHF 25.324 -0,71%

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

11. 09. 2023

4 komentáře

Etické investování na vzestupu

 

Ve světě investic se stále více klade důraz na zodpovědné a udržitelné investování. ESG – což znamená Environment (životní prostředí), Social (sociální zodpovědnost) a Governance (řízení společnosti) – faktory se stávají klíčovými hledisky pro rozhodování investorů. Tento přístup kombinuje finanční výnosy s ohledem na pozitivní dopad na planetu, společnost a správu firem. Co ESG principy znamenají a proč jsou stále důležitější pro moderní investory?

Loading



 

Dlouhodobá udržitelnost

Firmy, pro které není zisk jediným parametrem, jsou nyní na vzestupu. Z velké části za to mohou požadavky dnešní moderní společnosti, která klade důraz na stále vstřícnější zacházení se zaměstnanci, a také se dbá na udržování životního prostředí. Nové vyhlášky a zákony vyspělých zemí navíc firmy do módu ESG pomalu tlačí. Čím dále se časová osa posouvá, tím rychleji odpadají společnosti, které pravidla ESG nechtějí dodržovat.

Dětská práce na ústupu

Jedním z nejdiskutovanějších témat ve firmách se stala dětská práce. Ačkoliv jsou v řadě rozvíjejících se zemí stále ještě povoleny, tento trend pomalu ustupuje. V řadách čínských manufaktur (ale i jinde) jsou děti zapojeny do monotónní práce, která je častokrát i 6 dní v týdnu po 12 hodinových směnách. Děti kvůli tomu trpí psychickými problémy a řešení neetických firem je vždy takové, že dávají přednost zisku před zaměstnanci.

Jedním z nich jsou například sítě v oknech, jelikož dětští pracovníci často skákali z oken za účelem sebevraždy. Na problémy v dětských manufakturách se stále častěji poukazuje v dokumentech, článcích a videích, což vede k tomu, že spotřebitelé upřednostňují zboží, které je dražší, avšak vyrobeno v lidsky přijatelných podmínkách.

Tlak na neetické společnosti

Ačkoliv definitivní ukončení činnosti těchto firem není možné, stále více se na tyto firmy zvyšuje tlak z hlediska financování. Společnosti, které nesplňují podmínky ESG, mají stále větší problémy s financováním pomocí úvěrů. Investoři se postupně také odklání a raději podporují firmy, které sice nemají tak vysoké výnosy, ale za to je v nich vše morálně v pořádku. Budoucnost patří bez pochyby firmám, které disponují efektivním korporátním řízením, které je klíčové pro dlouhodobý úspěch společnosti.

REKLAMA

Proč investovat do ESG?

Investování do ESG faktorů neposkytuje pouze morální uspokojení, ale také může vést k dlouhodobě udržitelným výnosům. Společnosti, které se řídí principy ESG, jsou často lépe připraveny čelit výzvám moderního světa, jako jsou změny klimatu, sociální nerovnosti a regulace. Investoři, kteří zohledňují ESG faktory, mají tendenci minimalizovat rizika spojená s negativními událostmi a vytvářet portfolia se stabilnějším výkonem.

Příklady regionálních přístupů k udržitelnému financování:

  • EU plán pro udržitelné financování: Evropská unie přijala ambiciózní soubor opatření, která mají usnadnit a podpořit investice směřující k udržitelným cílům. Tento plán zahrnuje například taxonomii udržitelnosti, která definuje kritéria pro to, co lze považovat za ekologicky udržitelné hospodářské činnosti.
  • Zelená transformace čínské ekonomiky: Čínská vláda zavádí různá opatření, aby podpořila zelené a udržitelné investice. Kromě jiného se zde prosazuje zelený nový úvěr, který slouží k financování projektů s pozitivním dopadem na životní prostředí. Dále existuje koncept zelené pojistky, která motivuje podniky, aby se chovaly ekologicky zodpovědně.
  • Kalifornský zákon o závislosti na uhlíku: V Kalifornii byl přijat zákon, který zavazuje společnosti s vysokými emisemi skleníkových plynů, aby každoročně reportovaly o své závislosti na uhlíku. Tím se zvyšuje transparentnost v oblasti emisí a podporuje se postupné snižování uhlíkové stopy.
  • Francouzský zákon o due diligence: Francie schválila zákon o due diligence, který zavazuje velké společnosti provádět rozsáhlé analýzy dopadu svého podnikání na lidská práva a životní prostředí. Tento zákon má za cíl eliminovat rizika spojená s neetickým chováním firem. K legislativě se připojilo i Norsko a Německo.

Závěrem

Je nutné si uvědomit, že každá investovaná koruna proudí do investorem vybrané společnosti, a ta s ní poté nakládá dle svého uvážení. Jedním z parametrů při vybírání investice by tedy mělo být, jak firma zachází se svými zaměstnanci a popřípadě jaké dopady má na životní prostředí. Firmy, které již nyní jdou ESG faktorům naproti navíc získávají konkurenční výhodu a náskok v dobách, kdy se neeticky fungující společnosti budou muset přeorientovávat dle zákonných požadavků.

Autor: Lukáš Spáčil, investiční specialista

Loading

Vstoupit do diskuze 4 komentáře

Zdroj a více informací: CII750.cz

 


Související články

Pomůže ekologií více investice do „zelených“ nebo naopak „špinavých“ firem? Odpověď možná překvapí

Zelené investování ve skutečnosti škodí životnímu prostředí, dokládá nová studie (abstrakt níže) autorů Samuela Hartzmarka z Boston College a Kelly Shueové z Yale School of Management. Investoři, kteří podlehli zelenému imperativu doby, ESG, kupují akcie emisně „čistých firem“, zatímco se zbavují akcií „špinavých firem“. Vylepšují si tím ESG skóre […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

10. 05. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

 
 
 

 
  • Škodolibka domácí

    11 září, 2023

    Super je toto téma s klientem řešit v případě jeho poptávky po investici do dluhopisů nebo dluhopisových fondů. Když klientovi vysvětlíte, že ESG rating jsou další pozitivní body pro kvalitativní ohodnocení společnosti a tudíž společnost může nabídnout nižší úrok při emisích svých dluhopisů, než firma bez ESG ratingu. To je přesně to, co chce klient, hledající zajímavý dluhopisový výnos, slyšet 🙂

    Odpovědět

  • Richard Fuld

    12 září, 2023

    🙂

    ESG je pro samozřejmě toliko pro nepříliš bystré „investory“.

    Odpovědět

  • Richard Fuld

    12 září, 2023

    „Je nutné si uvědomit, že každá investovaná koruna proudí do investorem vybrané společnosti, a ta s ní poté nakládá dle svého uvážení. “

    Uvedené platí pouze pro investování na primárním trhu, kdy investor je prvním vlastníkem daného cenného papíru. Drtivá většina investice se ale odehrává na sekundárním trhu (typicky na burze), kde peníze tečou k majiteli cenného papíru, nikoliv k jeho emitentovi a uvedená premisa, že investor podporuje dané chování emitenta, jaksi neplatí…

    Jinak investovat s ohledem na ESG je samozřejmě z ekonomického hlediska totální nesmyl. Fanatické ideologie do investování nepatří a dříve nebo později se to zcela jasně ukáže.

    Odpovědět

  • Škodolibka domácí

    13 září, 2023

    Když už jsme u toho filozofování … jak si vysvětlujete toto srovnání?

    https://www.msci.com/documents/10199/641712d5-6435-4b2d-9abb-84a53f6c00e4

    MSCI World SRI varianta začíná cca od roku 2015 získávat náskok proti tradičnímu MSCI World indexu. Je to dané jen tím, že to prostě distribuce „rve“ pod tlakem do klientů, protože je k tomu tlačena mateřskými společnostmi, pro které je ESG myšlenka v posledních letech absolutní prioritou? Nemůže to být aspoň trošičku tím, že tyto firmy jsou skutečně atraktivnější i z pohledu profesionálních investorů a proto si i oni raději koupí firmu s ESG ratingem, než bez něho?

    Mám totiž pocit, že vzhledem k té ESG mánii bude stejně během nejbližších let v podstatě „povinnost“ získat pro firmu toto ESG razítko. Bez něj si firma neškrtne v rámci konkurence, nesáhne si na dotace, vyhodí jí z dodavatelských řetězců a nahradí jí jinou, co toto „razítko“ má…atd.

    A celé to skončí tím, že stejně bude zase všechno na jedné hromadě. Tvůrci ETF a investiční společnosti budou nedávno vzniklé ESG varianty svých fondů zase slučovat s těmi tradičními ….prostě spousta humbuku a vynaložených peněz zase vyletí zbytečně „komínem“.

    Odpovědět