CZK/€ 25.165 +0,04%

CZK/$ 23.481 +0,05%

CZK/£ 29.375 +0,05%

CZK/CHF 25.729 +0,16%

Text: Veronika Hejná

23. 11. 2023

0 komentářů

ESOP: Investice do firmy zaměstnavatele jako nástroj motivace manažerů

 

Zaměstnanecké opční programy přináší nesporné výhody pro obě strany. V České republice však jejich rozvoj brzdí nedostatečná legislativa. Poslanecká sněmovna nyní ve třetím čtení schválila poslanecký pozměňovací návrh, podle kterého má dojít k odkladu daňové povinnosti v čase.

Loading



 

ESOP: Zaměstnanecké motivační programy

Zkratkou ESOP podle anglického pojmu Employee Stock Ownership/Option Plan jsou označovány motivační programy manažerů či klíčových zaměstnanců, spočívající v možnosti získat podíl ve firmě a podílet se tak na úspěchu firmy a jejích budoucích ziscích. Jde o oblíbený nástroj u start-upů, v České republice však není potenciál tohoto nástroje dostatečně využit. Důvodem jsou mimo jiné daňové komplikace. Zatímco legislativa v USA ESOPům nahrává, ta česká má ještě co dohánět.

„Anglický název nám možná může v první chvíli asociovat možnost získávat zaměstnanecké akcie. O to ale v systému ESOP tak úplně nejde (resp. může jít o jednu z možných podob, ale nikoli jedinou). ESOP totiž představuje motivační schéma, které lze zavést do jakéhokoliv typu společnosti, tedy nejen akciové. Zahrnuje zejména formu podílení se zaměstnanců na hospodářském výsledku společnosti,“ vysvětluje Ondřej Preuss, zakladatel služby Dostupný advokát.

Jak uvádí poradenská společnost V4 Group, IndexVentures vytvořil přehled zemí, kde jsou zaměstnanecké akcie výhodné. Nepřekvapí, že mezi vítězi žebříčku se nachází pobaltské země Litva, Lotyšsko a Estonsko, anebo Izrael. Naproti tomu Česká republika zaostává, a to za Polskem či Itálií.

Tabulka s body za faktor na zemi: 5 = nejlepší, 1 = nejhorší

REKLAMA

Zdroj: IndexVentures, převzato z materiálu V4 Group

Zavedení ESOP programů není jednoduché ani pro zaměstnavatele. „Vydání zaměstnaneckých akcií za zvýhodněných podmínek musí být vždy upraveno ve stanovách společnosti, a to minimálně určením rozsahu a způsobu poskytování zvýhodnění, specifikací oprávněných zaměstnanců a stanovení postupu při nabývání akcií zaměstnancem. Korporátní právo zahrnuje poměrně přísná pravidla pro vydávání nových akcií které je primárně podmíněno rozhodnutím valné hromady společnosti a splněním dalších, ekonomicky orientovaných požadavků zákona,“ vysvětluje Jana Dudychová z advokátní kanceláře Dentons.

Změny ve zdanění: Odklad zdanění do budoucna

Jednou z překážek častějšího využití ESOP plánů v České republice je daňová zátěž. „Vychází to z ustanovení zákona o daních z příjmů, které bylo původně mířeno na úplně něco jiného,“ připomíná Michal Jelínek, partner V4 Group.

Pokud totiž zaměstnanec získá podíl ve firmě bezúplatně, anebo za cenu nižší, než je tržní, musí okamžitě zdanit příjem, který mu z toho plyne. „Taková situace nastává tehdy, pokud vstupem do ESOP programu zaměstnanec nabývá akcie bezúplatně, nebo za cenu nižší než tržní,“ vysvětluje Lukáš Poulík z kanceláře Dentons.

Podle současné právní úpravy dochází ke zdanění podílů ve společnosti (minimálně) dvakrát – poprvé jako příjem ze závislé činnosti při pořízení podílu a následně znovu při prodeji podílu.

Poslanci v listopadu ve třetím čtení schválili novelu, podle níž má od nového roku dojít k odkladu zdanění bezúplatného nebo zvýhodněného nabytí zaměstnaneckých akcií na pozdější okamžik (nejdéle na 10 let). Předlohu nyní posoudí Senát.

„Dále se tato legislativní změna snaží zohlednit i to, že v čase může hodnota zaměstnaneckých akcií klesnout. Pokles by se měl totiž napříště projevit ve snížení odložené daňové povinnosti plynoucí zaměstnanci z ESOP programu,“ uvádí Lukáš Poulík.

Zájem zaměstnanců a zaměstnavatelů na ESOP programech či podobných motivačních programech dlouhodobě roste, zejména v technologických společnostech a start-upech. Právě startupy si totiž nemohou dovolit platit vrcholové manažery nebo klíčové zaměstnance do doby, než začne hodnota společnosti růst.

Výhoda ESOP programu je tak jednoznačná. „Koncepce jeho uchopení však bohužel v České republice zůstává nedotažena a její plný potenciál zdaleka nevyužit,“ upozorňuje Jana Dudychová.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz

 


Související články

Rozdělený dluhopisový trh

Akcie a dluhopisy vykázaly v roce 2022 po delší době shodný vývoj, když společně zaznamenaly výraznější propady. Stejný směr nalezly obě třídy aktiv i v roce 2023, ale tentokrát udělaly investorům radost a shodně přinesly výrazné kladné zhodnocení. Co se týká letošního vývoje, dostál vzájemný vztah mezi akciemi a […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

26. 04. 2024

Generační rozdíly v investování. Více než 30 % mladých lidí si aktivně spoří na důchod už teď

Každá generace je definována vlastní perspektivou, která vznikla v důsledku generačního historického kontextu a společenských vlivů. Pokud jde o peníze a investice, každá z nich má své zakořeněné investiční postoje, které reflektují ekonomické podmínky, technologický pokrok a celkovou kulturní vyspělost dané doby. Podívejte se blíže na investiční […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

26. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *