CZK/€ 24.935 -0,02%

CZK/$ 23.131 -0,47%

CZK/£ 28.979 -0,09%

CZK/CHF 25.503 -0,20%

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

26. 06. 2023

1 komentář

Dollar-Cost Averaging vs. Value Averaging. Jaká strategie je pro vás vhodná?

 

Investiční strategie jsou klíčovým faktorem při budování dlouhodobého bohatství. Dvě často využívané strategie jsou DCA (Dollar-Cost Averaging) a VA (Value Averaging). Obě tyto strategie mají své výhody a nevýhody. Projděte si detailní fungování obou těchto strategií, porovnáte je a po dočtení budete mít dostatek informací pro to zhodnotit, který investiční systém je právě pro vás.

Loading



 

Dollar-Cost Averaging (DCA)

DCA je strategie, která spočívá v pravidelném nakupování určitého množství investičního instrumentu bez ohledu na jeho aktuální cenu. Tato strategie je založena na předpokladu, že prostředí trhů je homogenní a neustále se mění, není tedy možné jej s přesností predikovat. Investor nakupuje více podílových listů (PL), když jsou jejich ceny nízké, a méně, když jsou ceny vysoké. Jinými slovy investor neustále nakupuje za předem zvolenou finanční částku. Nejčastěji 1x za týden, měsíc, nebo kvartál. To umožňuje investorovi průměrovat svou nákupní cenu a snižovat dopad krátkodobých výkyvů na jeho investici.

Vhodný instrument pro DCA

Průměrování je vhodné u aktiv, která jsou volatilní. Tím mohou být aktivně řízené fondy (AŘF), ETF a podobně. Naopak při průměrování ceny investičních instrumentů, které nezažívají výraznější propady, je strategie DCA spíše kontraproduktivní. Pro příklad uvedu nemovitostní fondy těžící z nájmů. Zde je vývoj ceny pomalý, ale konstantní. U jednorázové investice se výnos pohybuje kolem 5% p. a., ale při pravidelném průměrování ceny se výnos zkrátí o cca polovinu.

Výhody DCA

Trh není potřeba časovat a strategie DCA lze jednoduše zautomatizovat trvalým příkazem. Jedná se o systém, který nevyžaduje téměř žádnou časovou náročnost. Snížení vlivu volatility v průběhu času způsobí, že portfolio nezažívá tolik drastické drawdowny (poklesy hodnoty portfolia). Poklesy ceny investičního instrumentu jsou pro investora naopak žádané.

Nevýhody DCA

Nevýhodou DCA může být, že investor zmešká příležitost investovat velkou část kapitálu, když jsou ceny na historicky nízkých úrovních. Jako je tomu právě nyní v době psaní článku. Pokud by investor vložil na nízkých cenách všechny finanční prostředky najednou, mohl by profitovat z výraznějšího růstu na trhu. DCA také nemusí efektivně fungovat v době, kdy trhy neustále rostou, protože by investor nakupoval za stále vyšší ceny.

REKLAMA

Value Averaging (VA)

VA je investiční strategie, která se zaměřuje na dosažení cílové hodnoty investice prostřednictvím pravidelných úprav nákupu. Investor aktivně sleduje hodnotu své investice a přizpůsobuje své nákupy tak, aby dosáhl požadovaného růstu. Pokud se cena PL zvýšila, investuje méně, zatímco v případě poklesu cen investuje vyšší objem kapitálu.

Vhodný instrument pro VA

I zde jsou vítaná vysoce volatilní aktiva, jelikož u těch kontinuálně rostoucích by strategie nakupovala stále nižší počet PL. Nakonec by se mohlo stát, že investor nestihne celý kapitál do portfolia rozmělnit a potenciál výnosu se sníží. Nejvyšší efektivita je dosahována na AŘF, ETF, kryptoměnách a jiné.

Výhody VA

Výhodou VA je, že investor aktivně reaguje na změny ceny PL. Díky aktivnímu přístupu a dynamickému reagování na tržní podmínky je potenciálně velká šance, že porazí benchmark. Z dlouhodobých statistik také vyplývá, že VA je výkonnější strategií, než již zmíněná DCA.

Nevýhody VA

Strategie VA vyžaduje pravidelné monitorování a úpravu investovaného kapitálu před každým nákupem, což nemusí být u menšího kapitálu příliš efektivní.

Závěrem

Obě strategie mají své výhody, nevýhody a vhodnost jejich použití závisí na individuálních preferencích a cílech investora. DCA strategie je vhodná pro investory, kteří preferují pravidelné a stabilní investování bez vyšší náročnosti. VA strategie je naopak pro ty, kteří jsou aktivnější, mají čas sledovat trhy a nejlépe disponují vyšším kapitálem. Z pohledu výkonnosti je VA vhodnější, než DCA za cenu časové náročnosti.

Nic ale není černobílé a zkušenější investor může oba zmíněné systémy kombinovat v nejrůznějších variacích a nastaveních tak, aby vývoj kapitálu portfolia odpovídal jeho investičním očekáváním.

Autor: Lukáš Spáčil, investiční specialista

Loading

Vstoupit do diskuze 1 komentář

Zdroj a více informací: CII750.cz

 


Související články

Pomůže ekologií více investice do „zelených“ nebo naopak „špinavých“ firem? Odpověď možná překvapí

Zelené investování ve skutečnosti škodí životnímu prostředí, dokládá nová studie (abstrakt níže) autorů Samuela Hartzmarka z Boston College a Kelly Shueové z Yale School of Management. Investoři, kteří podlehli zelenému imperativu doby, ESG, kupují akcie emisně „čistých firem“, zatímco se zbavují akcií „špinavých firem“. Vylepšují si tím ESG skóre […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

10. 05. 2024

Nejdůležitější body z letošního sjezdu akcionářů Berkshire Hathaway

Letošní sjezd akcionářů Berkshire byl v poněkud utlumené náladě, protože se tentokrát pořádal po dlouhé době bez již zesnulého Charlieho Mungera. Na Buffettovi to bylo poznat. Ovšem i letošní sjezd nabízí investorům velmi cenné poznatky a vhledy do Buffettovi mysli, ohledně trhů a ekonomiky.

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

07. 05. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

 
 
 

 
  • Martin Sovák

    26 června, 2023

    Zajímavé čtení, jsou i další způsoby jak překonat klasické investování? Díky

    Odpovědět