CZK/€ 25.325 -0,02%

CZK/$ 23.768 -0,06%

CZK/£ 29.660 +0,03%

CZK/CHF 26.043 -0,08%

Text: Petr Zámečník

15. 06. 2011

0 komentářů

Dnes: Stávka proti vládním reformám

 


 

Dnes se zastavila doprava v Česku. Odboráře nepřesvědčilo ani včerejší mimořádné jednání tripartity a některé ústupky nabídnuté Petrem Nečasem. "Vyzval jsem zástupce odborového svazu, aby odvolali zítřejší stávku. Tato stávka nepřinese nic dobrého. Přinese napětí a škody, které budou dosahovat miliard korun. Na železnici to budou stovky miliónů korun, které by se daly použít mnohem užitečněji," uvedl po neúspěšném jednání s odboráři premiér.

Vláda nabízí odborářům jednání opakovaně. Otázkou ovšem zůstává, jaký prostor při vyjednávání zástupci opozice dostávají. Podle vlády velký, podle odborářů žádný. Jeden ze zástupců zaměstnavatelů účastnící se některých jednání tripartity nám průběh setkání popsal: Vláda přistoupí před odboráře s návrhy zákonů a termíny jejich schválení s tím, že toto nelze změnit.

Je-li popis průběhu jednání tripartity blízký většinovému setkávání zástupců vlády, zaměstnavatelů a odborů, pak se nelze stávce ani nekompromisnímu přístupu zástupců opozice divit. Na druhou stranu příliš kompromisní řešení, které nesměřuje k žádnému cíli, také není východiskem. Naopak. Takové by nepochybně patřilo mezi horší varianty.

Jsou ale reformy vedeny správným směrem? Na konferenci o penzijní reformě k příležitosti vyhlášení ocenění Zaměstnavatel roku připomněl Vít Samek, odborník na penzijní reformu a vedoucí právník ČMKOS, ekonomické pravidlo, že pokud je růst mezd vyšší než výnosy na kapitálových trzích, je efektivnější průběžný penzijní systém. A protože očekáváme konvergenci mezd ke mzdové úrovni západní Evropy, lze předpokládat vyšší růst mezd.

Mnohé reformy nemají navíc zřetelné směřování a chybí důsledné zpracování legislativy. To je hodně patrné u reformy zdravotnictví, kde některé normy jsou připravované s ohledem na pluralitu zdravotních pojišťoven, jiné jsou vhodné pro jedinou zdravotní pojišťovnu. A to nemluvě o "poslanecké kreativitě", která ve schvalovaných zákonech dokáže nadělat víc škody než užitku.

REKLAMA

Koalice ale nemá moc času. Spoustu ho promrhala ve vnitřních sporech, kdy se v různých uskupeních K9 či K6 a dalších dohadovali o budoucnosti vlády a nikoli o budoucnosti České republiky. Trefně to popsal v rozhovoru pro ČeskéReformy.cz Valtr Komárek: "Vláda se utápí v permanentní krizi. Neustále zasedají K9 a různé sešlosti, které se staly páteří demokratického systému, ačkoli lidé volí partaje a ne jejich seskupení, a utápí se ve sporech, nesouhlasech, jeden den takhle, druhý den takhle… a v podstatě neřeší to hlavní: jak dál s českou ekonomikou." Navíc příští rok budou krajské volby. A volební cyklus je neúprosný.

Tip:
Valtr Komárek: Starý člověk nemá být žádný dement, jehož revírem je Kaufland

Stávka ochromí dopravu v celé České republice. Stojí vlaky, metro v Praze jede s omezeným provozem, MHD v hlavním městě i v Brně až na výjimky nepřepravuje a stejná situace je i v dalších městech. A co bude výsledkem stávky?

"Stávka nepřinese žádný posun ani tím, ani oním směrem," řekl Petr Nečas po mimořádném jednání tripartity. „Divím se odborářským bosům, že tímto způsobem chtějí pozvednout svoje ego. Není to fér, brát si občany naší země za své rukojmí,“ uvedl Václav Klaus již v pondělí. Možná až příliš tvrdá slova. Zatím se odborářům podařilo získat od vlády příslib pozdržení schvalování zdravotnické reformy. Co bude dál? Těžko soudit. Vláda již nejednou ukázala, že je v některých bodech ochotna tlaku ustoupit.

REKLAMA

Stávka dnes zkomplikuje život velké části obyvatelstva. Nemusí být ale zdaleka poslední stejně jako škody v řádu miliard korun. "Tato stávka nepřinese nic dobrého. Přinese napětí a škody, které budou dosahovat miliard korun. Na železnici to budou stovky miliónů korun, které by se daly použít mnohem užitečněji," odhaduje škody Petr Nečas.

Úvodní fotografie: Demonstrace proti vládním reformám 21. 5. 2011 (zdroj: ČMKOS.cz)

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz



Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *