CZK/€ 25.200 +0,18%

CZK/$ 23.143 +0,22%

CZK/£ 29.467 +0,04%

CZK/CHF 26.168 -0,02%

Text: Jan Rohrbacher

06. 05. 2009

7 komentářů

Covered Call: Opční strategie se ziskem v bočním trendu

 


 

Nejčastěji se při využití Covered Call strategie jedná o kombinaci akcie, kterou investor vlastní, a Short Call opcí na danou akcii, ale strategie může být využita i pro komodity, měnové páry, úrokové míry a další instrumenty obchodované na kapitálových trzích.

V jaké situaci se nám však vyplatí strategii využít?

Abychom lépe pochopili princip celé věci, tak si nejprve rozložíme strategii na jednotlivé prvky. Strategie se skládá z dlouhé pozice v podkladovém aktivu, tato složka tedy spekuluje na vzestup ceny tohoto aktiva. Druhá část je Short Call opce, což je spekulace na mírný pokles nebo nulový pohyb podkladového aktiva. Za tuto opci investor inkasuje opční prémii a právě tato opční prémie je to, co je na celé strategii nejdůležitější.

Investor tuto strategii využije právě ve chvíli, kdy očekává, že se podkladové aktivum bude po nějakou dobu (dobu životnosti call opce) v bočním trendu, tedy nedojde k výraznějšímu pohybu ani směrem nahoru ani směrem dolů. Nejprve si ukažme, jak daná strategie vypadá na grafu.

První graf značí výplatu samotného podkladového aktiva, jehož zisk s rostoucí cenou roste a s klesající cenou klesá. Druhý graf je Short Call opce, která má omezený zisk ve výši opční prémie a neomezenou ztrátu s rostoucí cenou podkladového aktiva. Třetí graf je kombinace obou předchozích, tedy výsledná strategie Covered Call. Ta je vyznačena tučnou fialovou čarou. Z té jasně vyplývá, že zisk strategie Covered Call je omezený, ztráta vesměs neomezená. Na příkladu si ukážeme, jaké jsou možné výsledky této strategie.

Příklad:

Vlastníme 1 lot long pozice v CFD (contract for difference) na zlato. To jsme kupovali za 900 USD/unci. V tuto chvíli očekáváme, že se zlato bude po nějakou dobu pohybovat v bočním trendu a chtěli bychom toho využít pro vytvoření dodatečného zisku. Rozhodneme se tedy vstoupit do strategie Covered Call a to tak, že otevřeme Short Call opci na 1 lot zlata se strike cenou ATM, tedy současnou tržní cenou (ta nemusí být totožná s kupní cenou zlata). Expirace opce musíme zvolit tak, aby odpovídala našemu očekávání délky bočního trendu, většinou asi co nejkratší, tedy jeden týden. Za vypsání této opce inkasujeme prémii ve výši 20 bodů (ilustrativně). Na konci expirace mohou na trhu vzniknout tři situace:

1. Zlato se opravdu obchoduje v bočním trendu v rámci pro nás příznivého pásma (tedy pod hranicí strike ceny a nad hranicí bodu zvratu). V takovémto případě vyprší opce bezcenná a nám zůstane opční prémie, čímž jsme vytvořili touto opční strategií dodatečný zisk.  Strategie byla úspěšná.

2. Zlato se prudce propadlo a dostalo se na hranici 800 USD/unci. Opce opět vyprší bezcenná, takže nám opět zůstane opční prémie. Takže sice bude strategie celkově ztrátová, nicméně bude méně ztrátová než případ samotné long pozice ve zlatě. V případě zlata bychom totiž tratili 900 – 800 = 100 bodů. Covered Call strategie nám ale dává bonus opční prémie, která je 20 bodů, tedy konečná ztráta tvoří 900 – 800 + 20 = 80 bodů. Je to proto, že díky Covered Call se bod zvratu posouvá z 900 na 880 USD/unci.

3. Cena zlata vzroste. Zde jsou dvě možnosti. Pokud cena zlata vzroste více než je strike cena plus opční prémie (bod v grafu, kde se modrá linka protíná s fialovou), pak jsme na strategii ztrátoví a to následovně: Ztráta = tržní cena – (strike + opční prémie). Tato situace by se však dala zachytit včasným uzavřením opce (samozřejmě bychom ale museli předpokládat, že tržní cena vzroste nad (strike + opční prémie) o více než náklady na uzavření Short Call opce. V opačném případě by se transakce nevyplatila. V případě, že se tržní cena zlata nedostane nad zmiňovanou hranici (strike + opční prémie), je vše v pořádku a strategie byla úspěšná.

Na následujícím grafu jsou popsány základní body Covered Call strategie.

Ke konci si ještě uvedeme tabulku s jednotlivými specifikami strategie, které je dobré znát. Tento typ tabulky Vám nejlépe napoví, co můžete od strategie čekat, a je vhodným doplňkem opčních grafů.

Maximální zisk

Omezený na (strike + opční prémie)

Maximální ztráta

V podstatě neomezená, ale nižší než ztráta ze samotné long pozice

Bod zvratu

Nákupní cena long pozice v podkl.aktivu – obdržená opční prémie

Volatilita

Nízká volatilita je lepší než volatilita vysoká

Časový rozpad

Pozitivní efekt, čas je náš přítel!

V příštím díle opčního edukačního seriálu si představíme druhou ze strategií, která kombinuje podkladové aktivum a opci a to Protective Put, která má množství zajímavých využití.

Autor je Account Manager X-Trade Brokers

Loading

Vstoupit do diskuze 7 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz



Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

 
 
 

 
  • cedr

    7 května, 2009

    Klasika – XTB brokers. Aneb jak jeste zvysit prijem z komisnich poplatku.
    Covered call neni nic jinyho nez put (naked put). Jedinej rozdil je v tom, ze v prvnim pripade zaplatite komisni poplatky za extra transakci.
    Velice typicke pro XTB – oskubat zacatecniky na provizich za co nejcastejsi obchodovani, vymackat je jako citron a odhodit.

    Odpovědět

  • Anonym

    10 května, 2009

    Ach jo,

    typicky české myšlení, pořád si na něco stěžovat.

    Covered Call je strategie která je použita u oblíbených discount certifikátů, které při vysoké volatilitě, které jsme ještě stále svědky v tomto obchobí (indexy volatility ze svých maxim. hodnot sice hodně poklesly, ale stále jsou na nadprůměrných hodnotách) poskytují zajímavé potencionální výnosy i při konzervativní strategii

    Odpovědět

  • Rosta_Tucak

    10 května, 2009

    Hmmm, co je tedy podle vás konkrétně na strategii Covered call směšné? Máte za to, že ji vymyslelo XTB k oškubání klientů? Pro Vaši informaci- není tomu tak. Dokonce ani tento článek není zjevně míněn jako doporučení obchodovat CC za každou cenu. Pokud byste si všiml, je součástí seriálu o opcích a tudíž sem jako jedna z hlavních a jednoduchých strategií prostě a jednoduše patří. A pokud se tato strategie použije na akciích se zajímavou dividendou, může být užitečná pro široký počet obchodníků i investorů. Ale to jen na okraj.

    Odpovědět

  • Jan Rohrbacher (XTB)

    11 května, 2009

    Dobry den,
    jak jiz bylo v diskuzi receno, Covered Call je jedna ze zakladnich a velmi oblibenych strategii. Je to jedna z nejpouzivanejsich obchodnich strategii vubec a rozhodne to neni nas vytvor.

    Tento opcni serial ma za cil seznamit ctenare blize s problematikou opci, ma tedy ciste edukativni charakter. Volba brokera je veci vlastniho uvazeni kazdeho obchodnika.

    Odpovědět

  • Anonym

    11 května, 2009

    Diky za odpoved. Budte tedy prosim tak laskav a sdelte mi, jaky je presne rozdil mezi prodejem putu a nakupem covered callu. Stojim si za tim, ze jediny rozdil je v poctu operaci, cili ve vysi komise. A je-li tomu tak, proc by nekdo v jakemkoliv serialu vubec takovou strategii doporucoval/rozebiral, kdyz by klidne mohl napsat o short putu???

    Odpovědět

  • Jan Rohrbacher (XTB)

    12 května, 2009

    Ano, máte pravdu, risk profile v případě obou strategií vypadá stejně a je plně na každém, jakou strategii upřednostní.
    O strategii jsem psal především proto, že existuje celá řada obchodíků, kteří drží ve svém portfoliu nějakou akcii nebo komoditu, ale většinou neví, že je možné zvýšit zisk právě vypsáním OTM call opce k této stávající pozici (a snížit tím také samozřejmě B/E bod v případě poklesu ceny této akcie).
    Rozdíl v komisích je zanedbatelný, neboť za výpis call opce a výpis put opce jsou účtovány stejné komise. Jediný rozdíl je tak ve výši té komise, kterou vynaložíte za nákup akcie (komodity), ale tuto komisi přece neplatíte každé období (pouze při nákupu akcie, eventuelně pokud je uplatněna protistranou call opce a Vy chcete opět tuto strategii obchodovat, ale to se přeci neděje tak často).

    Víte, on je ten rozdíl mezi těmito strategiemi relativní – někdo má raději, když drží podkladové aktivum a k němu vypíše každý měsíc callky, někdo raději vypíše put opce, je to podle mého názoru na osobních preferencích každého. Článek měl hlavně poukázat na to, jak lze zvýšit výnosnost portfolia, pokud obchodník vlastní nějaké akciové tituly.

    Opravdu si ale nemyslím, že jsou tyto strategie dramaticky rozdílné ve smyslu komisí, jak jsem psal výše – pro dlouhodobého investora jsou v podstatě naprosto identické.

    Odpovědět

  • Martin

    15 listopadu, 2011

    dobrý den, můžu se zeptat, jak je možné u příkladu č.3, že pokud cena zlata vzroste více než je strike cena plus opční prémie, pak jsme pak na strategii ztrátoví? Zisk je zde pořád kládný ne?
    Děkuju za odpověď

    Odpovědět