CZK/€ 25.165 +0,04%

CZK/$ 23.481 +0,05%

CZK/£ 29.375 +0,05%

CZK/CHF 25.729 +0,16%

Text: Karel Pučelík

Foto: Zdroj: Piaxabay.com

22. 04. 2022

0 komentářů

Co stojí za růstem inflace?

 

Česká inflace mimořádně roste. Podobný scénář lze nalézt i v dalších ekonomikách, Spojené státy ani Británii nevyjímaje.  Ovšem české statistiky jsou v mnohém horší než například v eurozóně. Růst inflace v České republice má podle odborníků vícero příčin.

Loading



 

Eurozóna v posledních měsících zaznamenává nebývale  vysoká čísla inflace. V březnu se v zemích platících eurem vyšplhala až na míru přesahující sedm procent. Největší tlaky na její růst tvoři pochopitelně energie, ale rozhodně nejen ta. V České republice však inflace vzrostla ještě více, v březnu míra vyskočila na více než 12 procent. Odborníci navíc varují, že statistiky mohou ještě povyrůst. Proč takový vývoj sledujeme?
Ekonom České spořitelny Michal Skořepa nabízí hned několik příčin k vysvětlení „naší“ inflace. „Česká inflace je vyšší než v některých jiných evropských zemích z vícero důvodů. Zaprvé, dlouhodobě napjatý český trh práce vedl doposud k tomu, že české domácnosti v roli spotřebitelů tolerovaly růsty spotřebitelských cen více, než je tomu v jiných zemích, a zároveň vytvářel ve firmách větší tlak na růst mzdových nákladů, který se pak promítal i do cen v obchodech,“ vysvětluje. „Zadruhé, značná otevřenost českého hospodářství způsobuje, že velkou roli v českých cenách hraje postpandemický nárůst cen mezinárodní dopravy a logistiky,“ dodává.

Energetika i opatrnost

Svou roli hraje také nastavení energetiky. „Zatřetí, výroba elektřiny v Česku relativně více spoléhá na plyn, jehož nedávné prudké zdražení žene nahoru cenu elektřiny pro firmy i domácnosti,“ uvádí ekonom. „Začtvrté, česká vláda je poměrně opatrná ohledně stropování cen nebo odpouštění daní. Zapáté, nezanedbatelnou roli hraje rychlý růst cen nemovitostí. Není ovšem jasné, proč je tento růst v Česku výrazně vyšší než ve zbytku Evropy,“ vyjmenovává další důvody Skořepa.
„Výkyv kurzu koruny ke slabším hodnotám po ruské invazi na Ukrajinu nejspíš zvýšil tlak na ceny pohonných hmot, ale obecněji byl příliš krátký na to, aby zdejší inflaci v dalších měsících významně ovlivnil,“ uzavírá člen vedení České společnosti ekonomické.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz

 


Související články

Do čeho investovat v době války?

Může se zdát, že mezi rizikem a nejistotou je pouze minimální rozdíl, ale není tomu tak. Riziko znamená, že lze na základě přiměřeného datového vzorku vyčíslit pravděpodobnost, zatímco v případě nejistoty je podobná kvantifikace nemožná. Geopolitické události se ze své podstaty pojí s nejistotou a mají širší paletu neznámých […]

Text: Redakce

25. 04. 2024

Komentář: Válka o prodlužování věku odchodu do důchodu

Prezident Pavel se rozhodl vstoupit jako moderátor do politického jednání mezi vládou a opozicí o jedné z nejdůležitějších reforem pro budoucnost České republiky. Toto vlídné gesto, aby bylo dosaženo konsenzu alespoň nad základními obrysy hned na začátku vyjednávání, mělo ale trvání jen pár hodin. Po potvrzeném zápisu […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

23. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *