CZK/€ 25.265 +0,14%

CZK/$ 23.663 -0,22%

CZK/£ 29.501 -0,13%

CZK/CHF 26.030 +0,03%

Text: Petr Zámečník

19. 12. 2013

0 komentářů

Co přinesl rok 2013: Recesi, intervence ČNB i změny v poradenské branži

 


 

Recese

Recese je dlouho opakovaná mantra. Klesá hrubý domácí produkt, roste nezaměstnanost a v důsledku vysokých mandatorních výdajů a nízkých příjmů státního rozpočtu nefunguje na její zažehnání ani expanzivní rozpočtová politika. Není kam expandovat.

Přesto se v pololetí objevil záchvěv naděje, že se ekonomika z recese přeci jen podívá na světlo růstu. Ekonomika se nadechla, aby se hned v dalším čtvrtletí opět ponořila. Nakonec pokles ale nebyl tak hluboký, jak se z prvních čísel zdálo.

S ekonomikou je to těžké. Pro lepší vyhlídky je potřeba, aby lidé v prvé řadě před sebou viděli lepší časy, aby se podnikatelé nebáli podnikat a investovat. Pokud jsou ale částí politického spektra nazývání „parazity“ a druhá část politické garnitury mění daňové zákony rychleji, než se otáčí větrná korouhvička, je obtížné přesvědčit je, že bude líp.

Intervence ČNB

A tak se do hry vložila Česká národní banka. Expanzivní politika v podobě nízkých úrokových sazeb se ukázala být bezzubou a navzdory rekordně nízkým úrokovým sazbám se investice ani spotřebu podpořit příliš nepodařilo (tedy, možná kdyby ČNB držela úrokové sazby vyšší, bylo by hůř). ČNB sáhla k netradičním nástrojům.

Měnové intervence drží korunu ve slabších rovinách než 27 Kč/EUR. V praxi vedly měnové intervence k oslabení koruny až k úrovni kolem 27,50 Kč/EUR a není vyloučeno další oslabení. Výborná zpráva pro exportéry, horší pro importéry a nejhorší pro lidi, kteří se chystají strávit nějaký čas lyžováním v Alpách.

REKLAMA

České vládní šachy

Politika nezmítá jen daňovými zákony, ale i politikou samotnou. V loňském roce jsme si mohli vyzkoušet dva způsoby vládnutí, přípravu třetí vlády a jedny mimořádné volby.

Rčení „za vším hledej ženu“ se potvrdilo při pádu vlády Petra Nečase. Jeho tehdejší milenka Jana Nagyová (dnes Nečasová) z pozice vrchní ředitelky Sekce kabinetu předsedy vlády České republiky byla zatčena a obviněna z podplácení a organizátorství zneužití pravomoci úřední osoby tím, že nechala sledovat manželku (dnes exmanželku) svého současného manžela (tehdejšího milence). Kauza po čtyřech dnech vyvrcholila pádem vlády.

Nový premiér nevzešel z řad tehdejší koalice, která na tento post navrhovala Miroslavu Němcovou. Křehká koalice získala a Miroslava Němcová získaly nadpoloviční podporu, přesto letos zvolený prezident Miloš Zeman jmenoval premiérem Jiřího Rusnoka. Poslanecká sněmovna se rozpustila po dalším rozkolu koalice i nepřehledné situaci v ČSSD, kdy někteří její členové a poslanci vstoupili do nově vzniklé vlády, které strana odmítla dát podporu. Předtím poslanci ještě stihli vyslovit nové vládě nedůvěru.

Kabinet Jiřího Rusnoka se ukázal jako životaschopný. Přestože v demisi, vládne od konce léta a nekončí ani na sklonku prosince. „Dlouhověkost“ vlády podpořil prezident, který veškeré lhůty stran předčasných voleb využil v maximální možné zákonné době. Navíc se vyjádřil, že jmenování premiéra si vyžaduje větší důstojnost než kolečkové křeslo, čímž dosáhl dalšího odkladu a předvedl své smýšlení o lidech s tělesným postižením.

REKLAMA

Nová Poslanecká sněmovna je plna nováčků. Největší úspěch zaznamenalo hnutí ANO miliardáře Andreje Babiše, které šlape na paty vítězi ČSSD. Do sněmovny se vrátila také KDU-ČSL, která kromě poslaneckých křesel usedla i ve vládě. Nováčky v poslaneckých škamnech jsou také poslanci strany Úsvit Tomio Okamury.

V současnosti připravuje vládu koalice ČSSD, ANO a KDU-ČSL s koaliční smlouvou, kterou odborové svazy nazvaly nejlepší koaliční dohodou za 23 let.

Finanční poradenství

V oblasti finančního poradenství bylo v uplynulém roce rušno. S nástupem „velké penzijní reformy“ se zvýšily požadavky na kvalifikaci finančních zprostředkovatelů nabízejících důchodové spoření a doplňkové penzijní spoření, kteří museli být všichni přezkoušeni. Negativní reklama penzijní reformě ale nepřidala, a tak ani poradenské společnosti, které na reformu vsadili, malý zájem o její produkty nemohly zvrátit.

V průběhu roku došlo ke dvěma prodejům významných finančně poradenských společností. Do společnosti Fincentrum vstoupil nový investor, ve společnosti INSIA zakladatelé prodali další díl společnosti Marsh.

K rošádě došlo na čelních postech tří z velkých finančně poradenských společností. Na pozici generálního ředitele OVB Allfinanz nastoupil k 1. květnu Miroslav Řezník, který obsadil místo uvolněné po Michalu Knappovi. Ve společnosti Partners Financial Services vystřídal v září Michal Špaňár na postu výkonného ředitelek Kateřinu Palkovou, která zůstala předsedkyní představenstva a CEO centrály. A generálního ředitele měnila i ZFP Group, když Petera Brudňáka vystřídal Vladimír Kos.

Přesuny nastaly i v rámci poradenských sítí. Největším přechodem roku byl odchod zemského ředitelství Petra Havla z OVB Allfinanz do Partners Financial Services. Z OVB odešel i další zemský ředitel – Petr Křen. Ten ale odešel nikoli z vlastní vůle a bez struktury.

Největší úpravu pravidel pro své poradce uskutečnila společnost Partners. V prvním pololetí připravila k podpisu novou mandátní smlouvu, jejíž součástí je i platba za vzdělání pro poradce, kteří přecházejí do jiné společnosti, a na sklonku roku představila nový kariérní plán.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz


Související články

Půlení bitcoinu je za rohem! Co to znamená, se dozvíte v našem rozhovoru

Tento týden se chystá halving bitcoinu. Zjednodušeně řečeno, snížení odměny za úspěšnou těžbu bitcoinového bloku na polovinu efektivně sníží nabídku nových bitcoinů – a to by podle zásady vzácnosti mělo vést k vyšším cenám. Čím méně bitcoinů se vytěží, tím je bitcoin cennější. Co je to ale […]

Text: Redakce

Foto: eToro

18. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *