CZK/€ 25.165 +0,04%

CZK/$ 23.481 +0,05%

CZK/£ 29.375 +0,05%

CZK/CHF 25.729 +0,16%

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

01. 09. 2023

1 komentář

Co bude dál s CBDC? Čtyři důvody, proč klesá zájem o digitální měny

 

CBDC neboli digitální měny centrálních bank představují nový druh digitálních peněz, které vydávají a regulují samotné centrální banky. Zatímco kryptoměny se těší decentralizované kontrole a pocitu finanční svobody, vyvstává otázka: Jsou digitální měny centrálních bank vhodnější pro splnění požadavků moderní ekonomiky, nebo jsou kryptoměny stále klíčem ke skutečně transformativní finanční budoucnosti? Tento článek se zabývá zajímavou debatou kolem CBDC a kryptoměn a zkoumá jejich výhody, nevýhody a potenciální důsledky pro budoucnost peněz.

Loading



 

Digitální měny centrálních bank (CBDC) mají oproti kryptoměnám řadu výhod, které přispívají k jejich rostoucí atraktivitě v oblasti digitálních financí.

Jednou z klíčových výhod je jejich regulace ze strany centrálních bank. Na rozdíl od kryptoměn jsou CBDC vydávány autoritami s důvěryhodností a podporou vlád, což zajišťuje jejich hodnotu a snižuje rizika spojená s tržní volatilitou. Tím centrálním bankám nabízejí také lepší kontrolu a dohled, což umožňuje efektivně provádět měnovou politiku, monitorovat transakce pro prevenci nezákonných aktivit a řešit výzvy spojené s praním špinavých peněz a financováním terorismu.

Níže si můžete prohlédnout mapu, která ukazuje zelenou barvou státy, které již provádějí výzkum týkající se CBDC a modrou barvou ty státy, které již odstartovaly jejich používání (Jamajka a Bahamy).


Zdroj : (https://cbdctracker.org/)

REKLAMA

Pro začínající investory, kteří se již rozhodli investovat, je důležitá ostražitost při samotných transakcích. V tom vám pomůže správně zvolený online burzovní makléř.

Proč se tedy zavedení digitálních měn centrálních bank nezdá až tak slibné?

Maxim Manturov, vedoucí investičního poradenství ve společnosti Freedom Finance Europe, říká, že: „S tím, jak svět směřuje k digitální budoucnosti, se digitální měny centrálních bank (CBDC) staly slibnou hranicí ve finančním prostředí. CBDC mají potenciál způsobit revoluci v ekonomice, zvýšit efektivitu a podpořit finanční inkluzi, a nabízejí tak vzrušující pohled do budoucnosti peněz. Uprostřed nadšení je však nezbytné postupovat obezřetně, protože tyto inovativní digitální měny s sebou nesou také potenciální hrozby, které je třeba důkladně zvážit.“

Finanční stabilita a systémové riziko: CBDC sice nabízejí lákavou vizi finančního světa bez zbytečných omezení, ale jejich zavedení může být také dvousečnou zbraní. Náhlý přechod na digitální měny by mohl narušit tradiční bankovní systémy a mít nezamýšlené důsledky pro finanční stabilitu. Centrální banky by měly postupovat obezřetně vzhledem k potenciálním systémovým rizikům spojeným s náhlou transformací měnových systémů.

Otázky důvěrnosti a dohledu: Úsvit CBDC s sebou přináší bezprecedentní transparentnost a sledovatelnost transakcí. To sice může pomoci omezit nezákonné aktivity, jako je praní špinavých peněz a financování terorismu, ale zároveň to vyvolává oprávněné obavy o soukromí osob. Rozsáhlý sběr dat potřebný pro CBDC by mohl potenciálně vystavit občany nežádoucímu vládnímu dohledu, což by narušilo právě to soukromí, kterého si váží.

Rizika kybernetické bezpečnosti: V digitální sféře, kde se obrovské bohatství tvoří v jedničkách a nulách, hrozí kybernetické hrozby. Vzhledem k digitální povaze CBDC nejsou imunní vůči hackerským útokům a kybernetickým útokům. Bezpečná a zabezpečená technologická infrastruktura je nezbytná k ochraně před potenciálními narušeními, která by mohla poškodit ekonomiku a podkopat důvěru veřejnosti.“

REKLAMA

Digitální měny centrálních bank proti kryptoměnám

Vznik digitálních měn centrálních bank (CBDC) vyvolal významnou rivalitu se stávajícími kryptoměnami. CBDC jsou digitální formy národní fiat měny vydávané a regulované centrálními bankami. Zatímco kryptoměny jako bitcoin a ethereum si získaly oblibu díky své decentralizované povaze a potenciálu narušit tradiční finanční systémy, CBDC nabízejí vládám kontrolovanou a regulovanou alternativu digitální měny.

Toto soupeření vychází z protichůdných ideologií decentralizace oproti centralizaci. Kryptoměny prosazují finanční suverenitu a transparentnost bez závislosti na centralizovaných orgánech, zatímco CBDC upřednostňují vládní kontrolu, řízení měnové politiky a integraci do stávajících finančních rámců. S tím, jak vlády zkoumají potenciální výhody CBDC, včetně zdokonalených platebních systémů a omezení podvodů, se konkurence mezi CBDC a kryptoměnami zintenzivňuje, což vyvolává otázky ohledně budoucího prostředí digitálních financí a rovnováhy mezi inovacemi a státní autoritou.

Kryptoměny a jejich výhody oproti CBDC

Digitální měny centrálních bank (CBDC) sice mají určité výhody, ale ve srovnání s kryptoměnami mají i své nevýhody. Jednou z významných obav je potenciální narušení soukromí. CBDC, které vydávají a kontrolují centrální banky, vyvolávají obavy z rozsáhlého dohledu a sledování finančních transakcí jednotlivců. Na rozdíl od mnoha kryptoměn, které nabízejí různé stupně anonymity, by CBDC mohly potenciálně umožnit úřadům sledovat a kontrolovat každou transakci, což by ohrozilo právo jednotlivců na soukromí. Kromě toho mohou CBDC přinést rizika spojená s centralizací a koncentrací moci.

Kromě toho mohou CBDC čelit výzvám, pokud jde o škálovatelnost a technologickou implementaci. Kryptoměny, postavené na decentralizovaných sítích, již prokázaly potenciál pro rozsáhlé transakce a globální dosah. Naproti tomu integrace CBDC do stávajících infrastruktur a zajištění jejich efektivity ve velkém měřítku by se mohly ukázat jako složité a náročné na zdroje. Tyto nevýhody poukazují na kompromisy a úvahy, které s sebou přináší přijetí CBDC, zejména ve srovnání s decentralizovanější a na soukromí orientovanou povahou kryptoměn.

Autor: Dmytro Spilka, finanční a technický spisovatel

Loading

Vstoupit do diskuze 1 komentář

Zdroj a více informací: CII750.cz

 


Související články

Generační rozdíly v investování. Více než 30 % mladých lidí si aktivně spoří na důchod už teď

Každá generace je definována vlastní perspektivou, která vznikla v důsledku generačního historického kontextu a společenských vlivů. Pokud jde o peníze a investice, každá z nich má své zakořeněné investiční postoje, které reflektují ekonomické podmínky, technologický pokrok a celkovou kulturní vyspělost dané doby. Podívejte se blíže na investiční […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

26. 04. 2024

Do čeho investovat v době války?

Může se zdát, že mezi rizikem a nejistotou je pouze minimální rozdíl, ale není tomu tak. Riziko znamená, že lze na základě přiměřeného datového vzorku vyčíslit pravděpodobnost, zatímco v případě nejistoty je podobná kvantifikace nemožná. Geopolitické události se ze své podstaty pojí s nejistotou a mají širší paletu neznámých […]

Text: Redakce

25. 04. 2024

Komentář: Válka o prodlužování věku odchodu do důchodu

Prezident Pavel se rozhodl vstoupit jako moderátor do politického jednání mezi vládou a opozicí o jedné z nejdůležitějších reforem pro budoucnost České republiky. Toto vlídné gesto, aby bylo dosaženo konsenzu alespoň nad základními obrysy hned na začátku vyjednávání, mělo ale trvání jen pár hodin. Po potvrzeném zápisu […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

23. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

 
 
 

 
  • Richard Fuld

    4 září, 2023

    CBDC je totální nesmysl, který neřeší žádný problém, ale může velmi vážné problémy způsobit.

    Odpovědět