CZK/€ 24.715 -0,18%

CZK/$ 22.745 -0,51%

CZK/£ 28.792 -0,16%

CZK/CHF 25.172 -0,35%

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

22. 11. 2023

0 komentářů

Chystá se scéna pro finanční událost, kterou USA naposledy udělaly během 2. světové války?

 

Houstone, máme problém! I tak by se dala nyní charakterizovat fiskální situace americké vlády. Jak totiž ukazuje následující graf, jehož autorem je Tavi Costa z americké investiční společnosti Crescat Capital, v následujících 12 měsících musí americké ministerstvo financí refinancovat více než osm bilionů dolarů amerických vládních dluhopisů.

Loading



 

Když k tomu navíc připočítáme plánový rozpočtový deficit v příštím roce na úrovni přibližně dvou bilionů dolarů, dostaneme se na hrubou výpůjční potřebu amerického ministerstva financí v následujícím roce na úrovni doslova astronomických 10 bilionů dolarů! A k tomu ještě musíme navíc samozřejmě připočítat kvantitativní utahování (quantitative tightening – QT) centrální banky Fed.

Kdo si toto obrovské kvantum nových amerických vládních dluhopisů (US Treasuries) ve finále koupí, je v tuto chvíli poměrně velkou neznámou. Musíme mít totiž také na paměti, že zahraniční centrální banky v rámci řízení jejich devizových rezerv jsou již od roku 2014 čistým prodávajícím amerických vládních dluhopisů, přičemž místo nich v uplynulé dekádě nakupují primárně fyzické zlato. V tomto ohledu bychom se proto vůbec nedivili, pokud by v následujících měsících pokračoval relativně prudký růst výnosů do doby splatnosti amerických vládních dluhopisů, resp. pokles jejich tržních cen.

Ve finále proto ani nemůžeme zcela vyloučit, že bude Fed v průběhu příštího roku nakonec donucen obnovit program kvantitativního uvolňování, tedy program masivních nákupů amerických vládních dluhopisů s tím, že bychom se mohli také teoreticky dočkat zavedení programu kontroly výnosové křivky (yield curve control – YCC), kterou Fed naposledy aplikoval v průběhu 2. světové války a několik let po jejím skončení.

Autor: Michal Stupavský, investiční stratég Conseq Investment Management

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz

 


Související články

Rizika nového spoření DIP: Pozor na šmejdy, varují experti

Dlouhodobý investiční produkt (DIP) představuje od prvního ledna nový způsob zajištění na penzi. Rozšiřuje tak okruh možností spoření na stáří o produkty bankovního a investičního typu. Stát tedy nově umožňuje čerpat daňovou podporu celkem na čtyři produkty. Ke stávajícímu penzijnímu připojištění a životnímu pojištění přibyl DIP a […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

15. 05. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *