CZK/€ 25.200 +0,18%

CZK/$ 23.143 +0,22%

CZK/£ 29.467 +0,04%

CZK/CHF 26.168 -0,02%

Text: Daniel Mareš

13. 08. 2020

0 komentářů

Česko na cestě k nízkouhlíkové energetice. Nový zákon má pomoci s výstavou jaderného zdroje

 

Vláda schválila návrh zákona pro přechod na nízkouhlíkovou energetiku. Podle Ministerstva průmyslu a obchodu (MPO) má pomoci s výstavbou jaderného zdroje. Je tento krok v pořádku? Jaké bude mít důsledky?

Loading



 

Návrh zákona upravuje model výkupu elektřiny z plánovaného nového jaderného zdroje v Dukovanech a má řešit tržní selhání. Počítá se zavedením institutu smlouvy o výkupu elektřiny (offtake) mezi státem a investorem.

MPO uvádí, že model financování přechodu na nízkouhlíkovou energetiku vychází z mechanismu podpory obnovitelných zdrojů. Pracuje s regulovanou složkou elektřiny a financemi ze státního rozpočtu.

„Schválený vládní návrh zákona je dalším krokem k vybudování nových jaderných zdrojů. Posiluje proces dekarbonizace, energetickou bezpečnost, vyšší podíl bezemisních zdrojů a vytváří základ pro cenově dostupnou elektřinu z jádra,” podotýká vicepremiér a ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček.

Podpora ČEZu?

Podle Martina Mašáta, ekonoma Partners, ale zákon otevírá cestu k určité formě podpory energetické společnosti ČEZ, aby byl posílen trend k nízkouhlíkové energetice. „Stát se tímto krokem zaručí ČEZu, že vyráběná elektrická energie bude mít v budoucnu určitou minimální hodnotu. A že případný pokles tržní ceny elektrické energie nebude pro investora do nové jaderné elektrárny ztrátový. V opačném případě, kdy by hrozily ztráty, by ČEZ mohl z projektu vycouvat,“ vysvětluje Martin Mašát.

REKLAMA

Ministr Karel Havlíček k tomu dodává, že nyní de facto neexistují tržní pobídky pro investice do nových jaderných či jiných bezemisních zdrojů energie. Tato tržní selhání potvrdila sama Evropská komise. „Nový zákon pomáhá tuto situaci řešit. S Evropskou komisí, u které budeme notifikovat mechanismus podpory nových zdrojů a jeho slučitelnost s pravidly vnitřního trhu EU, jsme průběžně v kontaktu,“ uvádí Havlíček.

Solární dotace by zaplatily hned několik jaderných bloků

Podle analytika Československé obchodní banky (ČSOB) Petra Dufka není v tuto chvíli možné určit výhodnost či nevýhodnost takového postupu. „Neznáme ani vývoj ceny elektřiny na takovém horizontu, ani cenu nového jaderného zdroje, a tedy náklady na produkci. Po zkušenosti s protěžovanými solárními elektrárnami, bych byl opatrný k velkorysým budoucím závazkům,“ vysvětluje Petr Dufek. Na druhou stranu si podle něj nelze nevšimnout, že by solární dotace zaplatily možná hned několik takových jaderných bloků.

MPO si za svým návrhem stojí a uvádí, že pravděpodobnější variantou je, že lidé díky stavbě nových jaderných zdrojů za elektřinu ušetří. Dá se totiž předpokládat, že velkoobchodní cena elektřiny poroste a kladný rozdíl výkupní a silové ceny elektřiny poníží její regulovanou složku.

V opačném případě MPO neočekává dopad v desítkách až stovkách korun ročně za rodinu, což je výrazně méně, než lidé každoročně platí ve fakturách za elektřinu na podporu takzvaných podporovaných zdrojů. „Každopádně vláda stanoví maximální strop těchto plateb, pokud by měli být koncoví odběratelé neúměrně zatížení, a zbytek bude vyrovnán ze státního rozpočtu. To znamená stejně jako u obnovitelných zdrojů energie,“ dodává vicepremiér Havlíček.

REKLAMA

Nový blok má být v provozu v roce 2036

Výkup podle zákona má za předem stanovenou cenu provádět Ministerstvo průmyslu a obchodu. respektive jím pověřená právnická osoba vlastněná státem. Smlouva mezi investorem a státem má být uzavřena minimálně na 30 let s možným prodloužením. Bude garantovat podmínky výkupu elektřiny.

Nový jaderný zdroj v Dukovanech má mít výkon až do 1200 MW a ročně vyrobit ca 9 TWh elektřiny, což by odpovídalo zhruba desetině očekávané české spotřeby. Finanční model pro výstavbu nových jaderných zdrojů, který schválila vláda, předpokládá poskytnutí návratné finanční výpomoci na zhruba 70 procent rozpočtovaných nákladů. Zbytek má zaplatit společnost ČEZ, která bude hradit také všechny případné dodatečné náklady. Nový blok má být uveden do provozu v roce 2036. Stát a investor už podepsali potřebné smlouvy.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz


Související články

Fond-show: NOVA Green EnergyFond-show: NOVA Green Energy

Fond-show: NOVA Green Energy

Český společensky odpovědný fond se stabilními výnosy přes 6 % ročně, který se prostřednictvím obnovitelných zdrojů energie snaží přispívat ke snižování škodlivých emisí a uhlíkové stopy. Uvádí, že každý investovaný 1 milion korun do fondu uspoří zhruba 100 tun uhlí ročně.

Text: Jan Traxler

11. 05. 2020


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *