CZK/€ 24.935 -0,02%

CZK/$ 23.131 -0,47%

CZK/£ 28.979 -0,09%

CZK/CHF 25.503 -0,20%

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

15. 06. 2023

0 komentářů

Carl Icahn ztrácí 15 miliard dolarů pod útokem aktivistického investora

 

Carl Icahn, nechvalně proslulý corporate raider, 36. nejbohatší Američan a aktivistický investor, kterému ustupují i nejrespektovanější výkonní ředitelé, včetně ředitele Applu, Tima Cooka. Toho v roce 2014 donutil zpětně odkoupit akcie firmy. Kontroverzní Carl Icahn je zvyklý být v útoku, ale během posledních týdnů byl přinucen se bránit, když se ocitl pod tlakem jiného aktivistického investora Natea Andersona z fondu Hindenburg Capital.

Loading



 

Nate Anderson má pestrou historii a v posledních letech odhalil například podvod v automobilce Nikola a dostal jejího ředitele do vězení. Minulý týden vydal zprávu, ve které mimo jiné osočuje Icahn Enterprises (IEP) z využívání pyramidového schématu k financování velmi vysokých dividend, které IEP nabízí.

Čtyři obvinění IEP

Zpráva Hindenburgu obsahuje čtyři základní poznatky. Zaprvé, akcie IEP jsou velmi výrazně nadhodnocené. Zadruhé, jak už bylo zmíněno, dividendy jsou financované pomocí Ponziho schématu, protože holdingová firma nemá dostatek prostředků na financování konvenční, legální cestou. Zatřetí, Carl Icahn dělá špatná investiční rozhodnutí a momentální čistá hodnota aktiv buď klesá, nebo je nesprávně uvedená. A za čtvrté, IEP výrazně přeceňuje účetní hodnotu svých aktuálních pozic.

Icahn Enterprises (IEP) je konglomerát, který investuje do akcií a skupuje špatně řízené a podhodnocené firmy, provede takzvaný turnaround (dosazení nového vedení a zvýšení profitability) a následně firmu se ziskem prodá. 45 % tohoto konglomerátu je investováno do Icahnova investičního fondu, což umožňuje drobným investorům investovat spolu s Icahnem.

Problémy s NAV

Akcie IEP nabízejí rekordní dividendy, které činí dva dolary na akcii, která má momentálně kurz cca 38 dolarů. Dividendy jsou běžně vnímané jako prostředek pro sdílení profitů firmy s investory a zatraktivňují tak investice do firmy. Hindenburg ve své zprávě udává, že tyto rekordně vysoké dividendy nejsou vyplácené ze zisků, ale z dodatečných prodejů akcií dalším investorům. Jinými slovy, dividendy jsou financované pomocí pyramidového schématu.

REKLAMA

Dalším problémem je, že 85 % IEP vlastní Carl Icahn a jeho syn Brett, kteří si dividendy ze svých akcií nechají vyplácet pomocí nově vydaných akcií. To má za následek rozředění podílu drobných investorů, které dosahuje velmi neobvyklých průměrných 15 % p. a. za posledních pět let.

Pro pochopení širšího kontextu situace je nejdříve nutné seznámit se s pojmem NAV (net asset value), neboli čistá hodnota aktiv. Tato metrika se počítá pomocí odečtu všech závazků od celkových aktiv a následným vydělením počtem vydaných akcií. Tento ukazatel se často používá právě u podílových fondů a ETF pro výpočet hodnoty majetku. Většinou se akcie fondů obchodují se slevou v poměru k jejich NAV kvůli obavám ze schopností manažerů adekvátně řídit všechny firmy v holdingu a náročnosti přesného ohodnocení.

Holdingy a fondy známých investorů, jako jsou Bill Ackman nebo Dan Lobe, se obchodují se slevou 14, respektive 35 %. IEP se před vydáním zprávy obchodovalo na trhu za celkových 18 miliard dolarů, i když kumulativní NAV fondu dosahovalo pouhých 5,6 miliardy dolarů. Tyto hodnoty se přenáší do prémie víc než 200 % za jednu akcii. Hindenburg udává, že akcie se obchodují s takovou prémií právě proto, že investory láká velmi vysoká, ač podvodná, dividenda.

Nadhodnocené pozice

Další kritika Hindenburgu se vztahuje ke kritice Icahnových investičních rozhodnutí a s tím souvisejícím nadhodnocováním pozic fondu. Od roku 2014 fond vykazuje 52% ztrátu. Mezi největší long pozice IEP patří CVR a Icahn Automotive. Oběma těmto titulům se podle obligátní 13F zprávy ke konci minulého roku příliš nedaří. Ani short pozicím IEP se nepříliš daří vzhledem k tomu, že trh je pro tento rok v plusu.

Jiné pozice, jako třeba firmu na balení masa nebo automobilku Icahn Automative, IEP ihned po zakoupení výrazně nadhodnocuje. Výše zmíněná firma na balení masa měla v účetních knihách třikrát větší hodnotu, než byla její tržní kapitalizace. Holding argumentoval tím, že akcie je velmi nelikvidní, a proto tržní kapitalizace nemá vypovídající hodnotu. Při valuacích firem je častější hodnotit nelikvidní akcie pod jejich tržní hodnotou. Výše zmíněnou automobilku pak IEP ihned po zakoupení ohodnotilo 381 miliony dolarů, i když automobilka o měsíc později zkrachovala.

U analyzování IEP je také problémem výběr analytiků. Jedinou investiční bankou, která zprostředkovává zprávy o IEP, je Jefferies, která je zároveň zodpovědná za úpisy akcií IEP na burzu. Ostatní investiční banky, jako například UBS, přestaly vydávat analytické zprávy o IEP poté, co usoudily, že hodnoty udávané ve zprávách jsou nerealistické a vydávání zpráv je tedy naprosto bezpředmětné.

Zpráva čelí značné kritice ze strany podporovatelů Carla Icahna s argumentem, že je prospěchářská, což samozřejmě je, vzhledem k tomu, že Hindenburg Capital firmy, na které vydává zprávy, shortuje, a že bankrot je naprosto validní strategie. I přes značnou kritiku jsou praktiky IEP neetické, ne-li rovnou ilegální a Icahn Enterprises dnes zajisté spadá do oblasti velmi rizikových investic.

Autor: Matouš Rendl, analytik ECONET, redakčně upraveno

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz

 


Související články

Pomůže ekologií více investice do „zelených“ nebo naopak „špinavých“ firem? Odpověď možná překvapí

Zelené investování ve skutečnosti škodí životnímu prostředí, dokládá nová studie (abstrakt níže) autorů Samuela Hartzmarka z Boston College a Kelly Shueové z Yale School of Management. Investoři, kteří podlehli zelenému imperativu doby, ESG, kupují akcie emisně „čistých firem“, zatímco se zbavují akcií „špinavých firem“. Vylepšují si tím ESG skóre […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

10. 05. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *