CZK/€ 25.165 +0,04%

CZK/$ 23.481 +0,05%

CZK/£ 29.375 +0,05%

CZK/CHF 25.729 +0,16%

Text: Redakce

Foto: Pixabay

30. 01. 2024

0 komentářů

Bude letošní rok rokem kovů?

 

Letošní rok se může stát rokem kovů. Pozornost se bude upírat hlavně na zlato, stříbro, platinu, měď a aluminium. Vyhlídky na nižší reálné dluhopisové výnosy a pokles nákladů na držbu neúročených pozic podpoří poptávku po drahých kovech, zejména prostřednictvím produktů obchodovaných na burze, kde byli investoři v posledních sedmi čtvrtletích čistými prodejci.

Loading



 

Cenu průmyslových kovů zase vyžene výš narušení dodávek, doplňování zásob průmyslových podniků po poklesu nákladů financování a další růst čínské poptávky, který vykompenzuje její propad ve zbytku světa. Příčinou bude hlavně zelená transformace, jejíž tempo se bude dál zvyšovat. Ta v některých případech nahradí poptávku po mědi a aluminiu ze strany tradičních koncových uživatelů, kteří mohou být obětí slábnoucích ekonomických výhledů pro rok 2024.

Zlatu a stříbru prospěje pokles reálných výnosů a nákladů financování

Po překvapivě robustních výsledcích roku 2023 jsme i letos svědky růstu cen. Stojí za ním tři příznivé faktory – hedgeové fondy, které následují aktuálními trendy, centrální banky, které dál rekordním tempem nakupují zlaté pruty, a opětovná poptávka ETF investorů, jako jsou investiční manažeři, kteří se téměř dva roky, kdy reálné výnosy stoupaly a rostly i náklady na carry, vůbec nezapojovali.

Americký Fed se chysá snižovat sazby. Očekávané tempo jejich snižování přitom odpovídá měkkému přistání. V případě tvrdého přistání nebo recese by bylo nutné postupovat rychleji. Rekordní nákupy zlata centrálními bankami byly v posledních dvou letech hlavním důvodem, proč tento kov navzdory rostoucím reálným dluhopisovým výnosům stoupal na ceně a proč na tom bylo stříbro v období korekcí hůř.

Nemohlo se totiž opírat o tuto konstantní berličku. Nyní se patrně znovu objeví poptávka ze strany ETF a vzhledem k trvalé poptávce centrálních bank, kterou může ještě posílit slábnoucí dolar, může zlato dosáhnout nového rekordního maxima 2300 USD. Stříbro se může dočkat další podpory ve formě očekávaného oživení mědi a otestovat maximum z roku 2021 na 30 USD. To by mohlo znamenat pokles poměru ceny zlata a stříbra pod desetiletý průměr kolem 78,3.

REKLAMA

Kombinace víceméně neelastické poptávky po platině a rizika, že budou její nerentabilní dodávky omezeny, může zhoršit deficity a zvýšit napětí na trhu. Tím by se zlepšily vyhlídky na to, že se pozice ETF konečně zvednou ze čtyřletého minima a platina bude mít stejně jako stříbro šanci, že si v nadcházejícím roce povede lépe než zlato. To by mohlo přinést snížení jejího diskontu vůči zlatu až o 250 dolarů k pětiletému průměru cca 750 USD za unci.

Mědi a aluminiu prospějí výpadky dodávek a zelená transformace

Vyhlídky na nižší náklady financování a s nimi spojené, dlouho odkládané doplnění průmyslových skladů v Číně i ve zbytku světa, prospěje i sektoru průmyslových kovů. Naším nejoblíbenějším průmyslovým kovem zůstává měď, kde lze očekávat robustní poptávku, tak jako loni v Číně. Burzami monitorované zásoby se tak blíží několikaletému minimu. Stoupá také riziko výpadků dodávek a utlumení produkce.

V poslední době jsme zažili různé výpadky dodávek, zejména u mědi, které se kvůli různorodému využití přezdívá Král zelených kovů. Jednou z hlavních příčin těchto výpadků je uzavření dolu Cobre společnosti First Quantum, které nařídila panamská vláda. Další těžební společnosti, jako Rio Tinto, Anglo American či Southern Copper, omezují svou produkci, hlavně kvůli problémům v Peru a Chile. Celkově tak vidíme, že se těžební průmysl potýká s rostoucími náklady, nižší kvalitou rudy a stále častějšími vládními intervencemi.

Těžební společnosti musí v nadcházejících letech čelit širokému spektru problémů, z nichž některé zvyšují celkové výrobní náklady, a ovlivňují tak rentabilitu, a proto preferujeme přímou expozici v podkladových kovech, zejména prostřednictvím ETF.

Autor: Ole Hansen, hlavní komoditní stratég Saxo Bank

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz

 


Související články

Rozdělený dluhopisový trh

Akcie a dluhopisy vykázaly v roce 2022 po delší době shodný vývoj, když společně zaznamenaly výraznější propady. Stejný směr nalezly obě třídy aktiv i v roce 2023, ale tentokrát udělaly investorům radost a shodně přinesly výrazné kladné zhodnocení. Co se týká letošního vývoje, dostál vzájemný vztah mezi akciemi a […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

26. 04. 2024

Generační rozdíly v investování. Více než 30 % mladých lidí si aktivně spoří na důchod už teď

Každá generace je definována vlastní perspektivou, která vznikla v důsledku generačního historického kontextu a společenských vlivů. Pokud jde o peníze a investice, každá z nich má své zakořeněné investiční postoje, které reflektují ekonomické podmínky, technologický pokrok a celkovou kulturní vyspělost dané doby. Podívejte se blíže na investiční […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

26. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *