CZK/€ 25.320 +0,18%

CZK/$ 23.408 +0,56%

CZK/£ 29.523 +0,28%

CZK/CHF 25.813 +0,21%

Text: Daniel Kuchta

15. 01. 2012

13 komentářů

Bude koncem krize skutečně válka?

 


 

Když ve třicátých letech Hitler a jeho mašinerie zajistil německému národu hospodářský zázrak, skončilo to po několika letech jedním z nejhroznějších vojenských konfliktů v historii. Extrémně zadlužená země svou neutěšenou situaci a hrozící krach nakonec vyřešila válečným tažením. Kořist z něj a majetek nakradený z okupovaných zemí nakonec dokázaly zakrýt neúměrné zadlužení země. V konečném důsledku na válce vydělaly také USA, kterým se po válce dařilo několik let, díky rychle rostoucí ekonomice, snižovat relativní zadlužení z více než 100 % HDP na 33% HDP.

Válka byla, resp. je mnohými ekonomy považována za startér ekonomiky (nové pracovní příležitosti v zbrojařském sektoru v době zbrojení a také obnova zemí po válce, která může být impulsem pro ostatní ekonomická odvětví) v dobách deprese, v dnešní době ale existuje mnoho názorů, které toto tvrzení vyvracejí. A za příklad dávají Spojené státy americké.

V současné době se USA také snaží zabírat, pomocí vymyšlených záminek, cizí území, protože v nich vidí nemalý ekonomický potenciál. V konečném důsledku se jim ale nedaří tento potenciál, i díky neutichajícímu odporu a vlastní neschopnosti, využít. A tak namísto zisku se jejich výdaje na tato tažení pouze nafukují do stále větších rozměrů a mají nemalý vliv na výdaje zvětšující zadlužení země (i když zbrojařský sektor šlape parádně). Základem „ekonomického úspěchu“ je pak krátká válka rychlé vítězství, což dnes ale, zejména v případě USA, není pravidlem.

Pokud bychom tedy chtěli být pesimisté, budeme očekávat, že i dnešní bezduché a nekonečné zadlužování kvůli zadlužování skončí válečným konfliktem, který možná bude kratší než ty předcházející, o to více ale zničující. Otázkou pouze je, kdy k něčemu takovému dojde.

Téma č.1: Dluhy

Jedním z důvodů, proč očekávat konflikt, je již zmiňované nekonečné zadlužování, kterénutně musí vést ke krachu současného systému a hledání způsobu, jak dluhy zaplatit. I když je dnes pravidlem, že bez zadlužení prakticky žádná ekonomika nemůže existovat a rozumné zadlužení je také žádoucí, jsme v situaci, která s rozumným zadlužením nemá nic společného. Na vytvoření produktu s hodnotou jedné měnové jednotky (je jedno, jestli je to dolar, euro, nebo frank) je potřeba dluhu v řádu několika jednotek. Zdravé zadlužení by mělo fungovat naopak, přičemž cizí zdroje by měly být levnější než vlastní.

REKLAMA

Dnes tomu tak není. Zadlužení je neefektivní a jak pro dlužníky, tak pro věřitele představují stále větší problém. Po snižování ratingů od S&P se stanou pro většinu evropských zemí ještě dražšími a již tak vysoká cena půjde ještě nahoru. Situace, kdy jednotlivé země nejsou schopny obsluhovat vlastní dluhy, se stává neudržitelnou a je potřeba udělat mnoho nepopulárních opatření k tomu, aby se situace zlepšila. K tomu bohužel není politická vůle a řešení, která se přijímají, znamenají pouze odsouvání problémů do budoucnosti, což nutně znamená ještě horší situaci v budoucnu. Je to začarovaný kruh, z kterého dnes není cesta ven, dokud nedojde ke katastrofě. Začne to nespokojeností lidí, sociálními nepokoji a pak už jen stačí pár extrémistů, kteří problémy svedou na někoho cizího, aby situace skončila otevřenými konflikty.

Téma č.2: Moc a suroviny

Dalším problémem je politická nestabilita a boj o moc související s měnící se ekonomickou mapou světa. Irák a Afganistán Američanům prošel, ale Írán je jiná káva. Samotná země se vysloveně připravuje na ozbrojený konflikt, kterým jí USA již delší dobu vyhrožují. Ale tato země může být také zdrojem větších nesvárů mezi velmocemi, jako jsou Čína a Rusko na jedné straně a USA s Izraelem na straně druhé.

Zavádění nových sankcí vůči Íránu na jedné straně nemusí mít žádný fatální dopad pro samotnou zemi, ale vztahy mezi velmocemi se mohou výrazně vyostřit. Čína, jako největší obchodní partner Íránu, nebude nadšená, když se po bohatých ložiskách ropy a zemního plynu, které má dnes k dispozici, budou sápat USA (se záminkou íránské jaderné hrozby) a je pravděpodobné, že v případě ozbrojeného konfliktu se postaví na stranu Íránu. Stejně tak Rusko, které se nikdy nestalo velkým přítelem západního světa a dnešní situace mu, jako velmoci, která byla v posledních letech poněkud zatlačena do pozadí, spíše vyhovuje.

Otázkou zůstává, na které straně se octne Evropa. Logicky, když je většina zemí EU zapojena v NATO, měla by se připojit na stranu USA a západu, ale může zde nastat dilema na straně Německa. Jako jediná velmoc v EU, která zatím není výrazně postižena dluhovou krizí (i když ani ono samotné není ideálem bezdlužnosti), zůstává jako jediná na straně zachránců celé Evropy. Jenomže samotnému Německu se tato pozice nemusí zamlouvat příliš dlouho a určitě nebude donekonečna ochotné zachraňovat Evropu pouze z vlastních kapes.

REKLAMA

Fakt, že Německo se, logicky, bude primárně starat o své zájmy, nedávno zmínil také Jan Dvořák ve svém článku „Rok 2012 – Kdo uteče, vyhraje“, na serveru proinvestory.cz. Ve stejném článku také píše o formující se nové ose Berlín – Moskva – Peking, která by se skutečně v budoucnu mohla stát novou geopolitickou hybnou silou. Němci sice podle Dvořáka potřebují k jejímu vzniku „průser nevídaných rozměrů“, Číně a Rusku ale zatím postačuje, když budou současný kolaps západního finančního světa pozorovat z povzdálí.

Nechci být pesimistou a byl bych rád, kdyby dnešní situace měla řešení, které by bylo uspokojivé pro všechny a obešlo by se bez násilí, ale podobně řešení je v nedohlednu. Žádné světlo na konci tunelu, žádný převratný nápad, jak z dnešní šlamastiky ven. Jen obavy, kam to až povede.

Loading

Vstoupit do diskuze 13 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz


Související články

neplatí daň z příjmu z kryptoměn

Bitcoin ruským oligarchům moc nepomůže

Kryptoměny mají být nezávislé na státních regulátorech, což může být pro mnohé výhoda, ale pro jiné zase riziko. Diskuse kolem nich se objevily také v souvislosti s Ruskou agresí na Ukrajině a na ní reagujícími sankcemi. Jak se ale ukazuje, bitcoin starosti ruských oligarchů nejspíš nevyřeší.

Text: Karel Pučelík

Foto: Zdroj: Pixabay.com

22. 03. 2022

Němci se připravují na krizi, a co vy?

Německá vláda vyzvala občany, aby se zabezpečili pro případ krize či války. Podle nové koncepce civilní obrany by se lidé měli zásobit jídlem, vodou, ale i palivem a dalšími praktickými věcmi. V případě konfliktu budou muset civilisté také pomáhat armádě na vnějších hranicích NATO.  Víte, co byste měli doma mít v případě napadení státu nebo jiné katastrofy?

Text: Monika Lukešová

24. 08. 2016


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

 
 
 

 
  • Pešek

    16 ledna, 2012

    , aby si krachující velmoc u nás neotevřela nejakou základnu, výcvikové centrum pro vrtulníky , rádio NEsvobodná Evropa a pod. Taková zařízení mohou být cílem odvetného útoku.

    Odpovědět

  • Spekulant

    17 ledna, 2012

    Pane autore zjistil jste si vubec neco o cem pisete?
    „Zavádění nových sankcí vůči Íránu na jedné straně nemusí mít žádný fatální dopad pro samotnou zemi“ To ze je v Iranu hyperinflace, to ze Iranu spadla mena pri uvaleni novejch sankci o 30% je nic? Vy jste dalsi „poradce“ od stolu kterej cerpa informace z idnes se mi zda.

    Odpovědět

  • stas

    17 ledna, 2012

    V prosinci 2010 stalo 1000 rialu 1,82 CZK, v prosinci 2011 stalo 1000 rialu 1,79 CZK, kde je ta hyperinflace?? Zdroj CNB

    Odpovědět

  • Spekulant

    18 ledna, 2012

    Haha, ty ses taky „poradce“? Od kdy se meri inflace porovnanim kurzu men? To se mi snad zda todlecto. Panove naucte se anglicky at muzete cerpat i z jinech periodik nez z idnes a ihned.

    Odpovědět

  • stas

    18 ledna, 2012

    :-d PANE CHYTRY TAKOVA INFLACE SE DRIV NEBO POZDEJI PROMITNE DO KURZU! JE TO UCIVO PRVNIHO ROCNIKU EKONOMIE…..

    Odpovědět

  • Spekulant

    18 ledna, 2012

    Ach jo dalsi co je na VSE a mysli si ze studuje vejsku, pred dvaceti lety bys neudal ani maturitu. Doopravdy doiporucuju poohlednout se po internetu, ne ceskem pane managere.

    Odpovědět

  • stas

    18 ledna, 2012

    špekulante, řekně že vůbec nevíš o čem píšeš a používáš cizích slov, jejichž význam ti uniká!Hyperinflace je extrémní případ inflace. Je to inflace vyjádřená čtyř- a víceciferným číslem (více než 1000%).pokud je v Iranu inflace tak jen zvysena o něco více než je teď v Česku, víme

    Odpovědět

  • Spekulant

    19 ledna, 2012

    Chlapce stas, zkus uz pouzit ten google, doopravdy je tam hodne informaci.
    Definition of ‚Hyperinflation‘
    Extremely rapid or out of control inflation. There is no precise numerical definition to hyperinflation. Hyperinflation is a situation where the price increases are so out of control that the concept of inflation is meaningless.

    Odpovědět

  • stas

    19 ledna, 2012

    jeste tak rozumet anglickemu textu… v zadnem pripade se to netyka Iranu. Jejich inflace je tezko meritelna protoze tam jsou jine kontrolni postupy, ale odhaduje se na cca 20% za posledni rok. Takze pomalu s poucovanim ! P.S. ne vsechno na internetu je pravda…

    Odpovědět

  • Spekulant

    19 ledna, 2012

    Ano neni to o Iranu, bravo, je to definice hyperinflace.

    Odpovědět

  • stas

    19 ledna, 2012

    a toto napsal asi nejaky martan…:Pane autore zjistil jste si vubec neco o cem pisete? „Zavádění nových sankcí vůči Íránu na jedné straně nemusí mít žádný fatální dopad pro samotnou zemi“ To ze je v Iranu hyperinflace, to ze Iranu spadla mena pri uvaleni novejch sankci o 30% je nic? Vy jste dalsi „poradce“ od stolu kterej cerpa informace z idnes se mi zda.

  • Ondřej Záruba

    18 ledna, 2012

    To je jedna z teorií. Monetární analýza určitě není učivo prvního ročníku. Pohyb kurzů přes paritu kupní síly má také několik podob. Minimálně absolutní a relativní. Existuje celá řada teoretických východisek pro predikci vývoje měnového kurzu. Váš pohled považuji za značně zjednodušující.

    Odpovědět

  • stas

    17 ledna, 2012

    ale bohužel je neprůchodne díky finanční oligarchii, ktera stojí za CDS… Jinak toto řešení se jmenuje P3M a je navrženo na udělení Nobelovy ceny za ekonomiku. Zjednodušeně se jedná o ekonomiku bez daní!

    Odpovědět