CZK/€ 25.265 -0,04%

CZK/$ 23.672 -0,38%

CZK/£ 29.357 +0,28%

CZK/CHF 25.977 -0,36%

Britanika odvolala generálního ředitele. Férové poradenství netáhne?

 


 

V listopadu 2015 vstoupila na trh finančního poradenství s nebývalou pompou společnost Britanika. V zádech jí stojí největší pojišťovací makléř Renomia, který se soustředí především na průmyslové pojištění. Britanika měla doplnit nabízené služby o finanční poradenství pro fyzické osoby a lákat měla především férovostí. Kontroversní investiční životní pojištění neměla mít vůbec v nabídce a stát měla na ploché organizační struktuře jakožto kontrastu vůči velkým multilevelovým finančně poradenským společnostem.

Britanika skutečně ve své nabídce IŽP nemá a zachovala si i plochou organizační strukturu. S počtem finančních zprostředkovatelů registrovaných pod Českou národní bankou (ČNB) to snad ani jinak možné není… vzhledem k velkým ambicím Britaniky není velkým překvapením, že byl v polovině července odvolán její generální ředitel Jan Kubín.

„Jan Kubín výrazně přispěl k vytvoření týmu Britaniky, komunikaci její unikátní filosofie, zavedení produktů a ustanovení jejího zázemí. Pro další fázi Britaniky jsme se rozhodli přenést hlavní pravomoci na manažera s rozsáhlými zkušenostmi s vedením obchodního týmu. S Janem Kubínem nicméně nadále spolupracujeme na externí konzultantské bázi, abychom využili jeho cenné zkušenosti a nadále úspěšně rozvíjeli značku Britanika,“ uvedl k našemu dotazu na důvody odvolání generálního ředitele Jan Osúch, tiskový mluvčí spolčnosti Renomia.

V listopadu 2015 si Britanika kladla za cíl do 3 až 5 let získat přes 500 finančních poradců. Za touto ambicí významně zaostává. K 24. 8. 2016 má u České národní banky registrováno 5 vázaných zástupců (VZ) a 14 podřízených pojišťovacích zprostředkovatelů (PPZ). Může jí sice vypomáhat mateřská Renomia se svými 126 PPZ, i tak má ale ke splnění plánu hodně daleko. Proto se také šéfem Britaniky stává člověk, který má blíže k obchodu než k poradenství.

Doplnění (11:20): „Aktuálně máme již čtyři desítky poradců, z nichž někteří již jen čekají na registraci u ČNB. Máme také deset úvěrových specialistů a ti zatím nepodléhají registraci ČNB. Další skoro dvě desítky poradců již prošli výběrovým řízením a začínáme je školit. Na konci letošního roku bychom chtěli mít sto poradců. Tento původní plán platí a směřujeme k jeho naplnění. Měsíčně hovoříme s desítkami zájemců. Za poslední měsíc k nám také přišlo několik kvalitních regionálních ředitelů, kteří mají zkušenosti, a jejich hlavním úkolem bude rozvoj sítě v jednotlivých regionech,“ uvedl v reakci na článek Jan Osúch.

REKLAMA

„Od června je řízením Britaniky pověřen dosavadní obchodní ředitel Radek Burian. Ten aktivně navazuje na práci Jana Kubína. Radek Burian před nástupem do Britaniky působil více než 23 let ve společnosti Kooperativa, posledních 8 let jako ředitel úseku interního obchodu, kde nesl odpovědnost za více než 2 500 pojišťovacích poradců,“ upřesnil Jan Osúch.

Férovost netáhne?

Britanika podle svých slov staví finanční poradenství na férovosti. Z tohoto důvodu nenabízí ani kontroverzní investiční životní pojištění a má omezené předplacené poplatky u investic do podílových fondů. Na jednu stranu se jedná o proklientské opatření, na druhou stranu omezením dvou ze tří hlavních zdrojů příjmů finančních poradců (zůstávají jen provize z hypoték) může být právě pro ně odrazující. A to se promítá i do zanedbatelného počtu finančních poradců ochotných pod Britanikou pracovat.

„Poradce, který se bude dlouhodobě věnovat klientům, bude odměněn vyššími příjmy zejména v dlouhém období,“ uváděl při oznámení zahájení činnosti Britaniky Jan Kubín.

Příslib budoucích příjmů ovšem na finanční poradce zapůsobil obdobně jako příslib důchodu daný vládou člověku, který právě opustil školu. Finanční poradce se nejen potřebuje uživit i v současnosti, ale navíc nikdy neví, zda bude ve stejné společnosti působit i za několik let či zda nabízené a inzerované podmínky společnost nezmění. Zejména jedná-li se o novou firmu, byť se silným zázemím Renomie, nemůže si být jistý ani samotnou budoucností společnosti. Ta může zkrachovat, být ukončena či prodána jinému majiteli s odlišným smýšlením. Tak jako tak by o slíbený budoucí příjem finanční poradce přišel.

Loading

Vstoupit do diskuze 16 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz


Související články

Komentář: Válka o prodlužování věku odchodu do důchodu

Prezident Pavel se rozhodl vstoupit jako moderátor do politického jednání mezi vládou a opozicí o jedné z nejdůležitějších reforem pro budoucnost České republiky. Toto vlídné gesto, aby bylo dosaženo konsenzu alespoň nad základními obrysy hned na začátku vyjednávání, mělo ale trvání jen pár hodin. Po potvrzeném zápisu […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

23. 04. 2024

Půlení bitcoinu je za rohem! Co to znamená, se dozvíte v našem rozhovoru

Tento týden se chystá halving bitcoinu. Zjednodušeně řečeno, snížení odměny za úspěšnou těžbu bitcoinového bloku na polovinu efektivně sníží nabídku nových bitcoinů – a to by podle zásady vzácnosti mělo vést k vyšším cenám. Čím méně bitcoinů se vytěží, tím je bitcoin cennější. Co je to ale […]

Text: Redakce

Foto: eToro

18. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

 
 
 

 
  • Kartous

    29 srpna, 2016

    Napadlo někoho, že na to pan Kubín prostě nestačil?

    Odpovědět

  • §

    29 srpna, 2016

    Sdílím tentýž názor, bez IŽP a investic s předplaceným vstupním poplatkem alespoň na 30 let nemáte šanci se důstojně uživit. V mém profesním okolí se o totéž pokusilo pár lidí a buďto po nějakém čase úplně skončili v oboru nebo se vrátili k prodeji IŽP a investic se vstupákem min. 30 let. Ono je rozdíl mít za RŽP od Allianz (Rytmus Risk) 80% nebo 150% za PČS FLEXI – a to se bavím o procentech, která dostává poradce !

    Odpovědět

  • 29 srpna, 2016

    „bez IŽP a investic s předplaceným vstupním poplatkem alespoň na 30 let nemáte šanci se důstojně uživit“

    Přeloženo pro klienty:
    Finanční poradce je zloděj. Bohužel je vám to úplně šumák, vytáčí vás jenom to, že vás pseudoporadci oslovují aktivně.

    Odpovědět

  • Haberger

    29 srpna, 2016

    Slušný pojišťovací poradce nemá ŽP v portfoliu více jak 30% a tak se slušně uživí i po regulaci. Bouchači IŽP z multilevelových firem to však budou mít těžké.

    Odpovědět

  • Ja

    30 srpna, 2016

    Souhlas. Jen nevím, co to má společného s MLM strukturou. Partners má 35% včetně rizikovek, flexin apod. Jsem si jist, že bonnet má tak 70% a trust 60%.

    Odpovědět

  • 30 srpna, 2016

    Machři z Partners bouchají investice s poplatky předplacenými na 30 let dopředu, protože lidský život a svět jako takový běží lineárně a během té doby se nikdy nezmění. Pochopitelně taky všechno furt roste, takže když bude klient muset sáhnout do podílových fondů, tak právě nebudou ve významném propadu.

    Výborné komické číslo předvedl Švorba (ještě jako machr z Partners), když uváděl zhodnocení jakéhosi fondu v letech 1920 až 2008. Ten rádobyporadenský blb ani netuší, že tak dlouho nikdo nežije, natož aby tak dlouho investoval.

    Bohužel ten dokumentaristický klouček, co to kvůli němu zabalí OVB, je příliš oborově a lidsky nezkušený, takže si nechá nakukat, že existuje cosi jako finanční poradenství.

    Odpovědět

  • MLM

    30 srpna, 2016

    Bouchači z MLM pojedou dál i po 01.01.2017, nevěříte ? Jedna nejmenovaná pojišťovna z velké pětky nabídne po tomto datu následující výplatu provize za jejich ŽP:

    150% ihned po sjednání, ručení 2 roky
    50% třetí rok (ručení rok)
    50% čtvrtý rok (ručení rok)
    50% pátý rok (ručení rok)

    Celkem provize 300% po dobu 5 let

    Ještě nějaký dotaz ?

    Odpovědět

  • §

    30 srpna, 2016

    Zákon provizní strop neurčuje, takže to teoreticky možné je, otázkou je, kdo tak vysokou provizi zaplatí (opět klient, jako vždy).

    Je tedy jasné, které z produktů bude sjednávat trh: ty, za které pojišťovna nabídne co nejvyšší provize. Že nebudou až tak kvalitní ohledně výluk, VPP, ZPP a dalšího ? 99% poradců a firem toto vůbec nezajímá, důležité je vydělat.

    Odpovědět

  • pavel-hanzl

    30 srpna, 2016

    Hmmmm, která? Nebo se bojíte?

    Odpovědět

  • pavel-hanzl

    30 srpna, 2016

    Hmmmm, která? Nebo se bojíte?

    Odpovědět

  • Pavel

    31 srpna, 2016

    No tak kdo zna pana Kubina z jeho pusobeni v RB, kdy se jako manazer podilel na vzniku ztraty 1,5 MILIARDY CZK, tak tomu muselo byt jasne jak to tady dopadne. jen s tim rozdilem, ze tady to vlastni soukromi vlastnici a ti brzy poznali o co jde, takze to zavcas odpiskali.

    Odpovědět

  • Dodavatel RB

    5 října, 2016

    A jeste zkorumpovany hajzl. Kdyz jsme mu nabizeli sluzby tak naznacoval, ze ocekava 10%…proto v RB take maji Ness a Trusk stale business

    Odpovědět

  • Ex Raiffeisen

    5 října, 2016

    Souhlas. Z duverohodnych zdroju vim, ze spolu s dalsimi (Marion Drosc (CEO), Milan Hain (CIO), Jan Kubin (COO)) si par mesicu pred krachem Everestu privezl z Indie peknych par milionu za podepsani dodatku, ktery RB zpusobil ztratu 1,5 miliard.

    Odpovědět

  • Byvaly zamestnanec RB

    10 října, 2016

    Super, hezky do kapsicky a pak v bance rozdavali vypovedi kvuli ztrate. Skoda, ze se k zamestnancum toto nedoneslo 2 roky zpatky.

    Odpovědět

  • Partner RB

    5 října, 2016

    Ten co zna jeho pusobeni v RB presne vi proc byl odvolan. Lenoch, kecka, nepozitelny jako vetsina managementu z RB.

    Odpovědět

  • Partner

    14 listopadu, 2016

    jeste ze tak

    Odpovědět