CZK/€ 25.175 +0,04%

CZK/$ 23.482 +0,00%

CZK/£ 29.451 +0,26%

CZK/CHF 25.753 +0,09%

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

27. 02. 2024

0 komentářů

Bitcoin vystoupal na 57 000 dolarů, zatímco ostatní hlavní coiny se drží v závěsu

 

Bitcoin se nakrátko ocitl na 57 000 dolarech, což je nejvyšší cena od prosince 2021, když se vymanil z konsolidačního vzorce z minulého týdne.

Loading



 

Růst ceny přichází po týdnu konsolidace, který může být způsoben zpomalením objemu nákupu bitcoinů prostřednictvím spotových ETF oproti předchozím týdnům. Podle údajů převzatých ze zveřejněných bitcoinových podílů jednotlivých poskytovatelů ETF bylo minulý týden nakoupeno zhruba 11 200 BTC netto prostřednictvím spotových ETF oproti 18 800 BTC, 26 200 BTC a 44 400 BTC v předchozích třech týdnech.

Není přesně jasné, co způsobilo, že cena vyletěla na 57 000 dolarů, ale včera se na twitteru objevilo několik býčích prohlášení o kryptoměnách.

Nejprve Microstrategy Inc, veřejně kótovaná softwarová společnost, která učinila nákup bitcoinů jako součást své firemní strategie, včera prostřednictvím svého zakladatele Michaela Saylora oznámila, že nakoupila dalších 3000 bitcoinů (155 milionů dolarů), čímž se jejich celkový objem držených bitcoinů zvýšil na 193 000 bitcoinů (přibližně 6,09 miliardy dolarů).

Dále jsme zaznamenali rekordní den v objemech obchodů s bitcoinovými spotovými ETF (2,4 miliardy dolarů), přičemž na iBIT společnosti Blackrock připadlo 1,3 miliardy dolarů. Také spotové ETF včera nashromáždily přibližně 9000 bitcoinů, což je desetinásobek denní nové nabídky bitcoinů, která se dostává do oběhu z blokových odměn.

REKLAMA

Ethereum se v průběhu týdne také posunulo výše a prorazilo zpět cenovou hladinu 3000 dolarů, což je nejvyšší cena od dubna 2022, pravděpodobně v očekávání nadcházejícího upgradu „Dencun“ v hlavní síti Etherea a v souladu s trendem celkové současné býčí nálady na trhu kryptoměn. Podle Yahoo Finance se ethereum aktuálně obchoduje za 3225 dolarů.

Nadcházející týden

Tento týden se pozornost opět soustředí na údaje o inflaci, neboť ve čtvrtek 29. února bude zveřejněn nejnovější tisk PCE (výdaje za osobní spotřebu) v USA.

Větší pozornost bude věnována údaji Core PCE, který nezahrnuje volatilnější složky potravin a energií, což poněkud usnadňuje pohled na základní inflační trend.

Ačkoli FED v podstatě vyloučil snížení úrokových sazeb na nadcházejícím březnovém zasedání, nižší než prognózovaný údaj PCE by mohl zvýšit pravděpodobnost, že ke snížení dojde na následujícím zasedání v květnu.

ak jsme viděli v minulosti, zvýšené očekávání snížení úrokových sazeb bylo obecně pozitivní pro ceny kryptoměn, stejně jako pro akcie.

REKLAMA

Aktéři minulého týdne

Filecoin poskytne decentralizované úložné řešení pro blockchain Solana. Filecoin (FIL) patřil minulý týden k nejvýkonnějším kryptoměnám, když posílil o 30 %. Filecoin je kryptoaktivum, které pohání síť Filecoin, decentralizovaný systém peer-to-peer ukládání souborů.

Pokračující růst ceny FIL následoval po oznámení z minulého týdne, že síť začne ukládat historii bloků Solany, díky čemuž budou tato data „přístupnější a použitelnější pro poskytovatele infrastruktury, průzkumníky, indexátory a všechny, kteří potřebují historický přístup“.

„Využitím možností decentralizovaného úložiště Filecoinu může @solana dosáhnout redundance dat, škálovatelnosti a zvýšené bezpečnosti, přičemž zůstává věrná svému decentralizovanému étosu,“ uvádí se dále v tweetu. V současné době se FIL podle Yahoo Finance obchoduje za 8,1526 USD.

Zajímavé události

Spojené království doufá, že do šesti měsíců bude mít nové nařízení upravující stablecoiny a staking. Jak uvedla agentura Bloomberg, vláda Spojeného království doufá, že zákonodárci během příštích šesti měsíců schválí nová pravidla upravující stablecoiny a kryptoměnové stakingové služby.

Ve svém projevu 19. února v Londýně Bim Afolami (ekonomický tajemník ministerstva financí) uvedl, že vláda „velmi tvrdě tlačí“ na to, aby nová legislativa byla schválena ještě před příštími parlamentními volbami.

„Máme jasno v tom, že chceme tyto věci dokončit co nejdříve. A myslím, že v příštích šesti měsících je možné tyto záležitosti uskutečnit,“ řekl Afolami.

V roce 2022 britský premiér Rishi Sunak (tehdejší kancléř státní pokladny) poprvé přislíbil, že učiní ze Spojeného království globální centrum pro technologii kryptoměn a připraví půdu pro to, aby se stablecoiny mohly ve Spojeném království používat jako uznávaná forma platby, nicméně od té doby došlo jen k malému pokroku.

Pokud bude nová legislativa přijata včas, mohlo by to v příštích měsících a letech přilákat do Spojeného království další podniky a investice v oblasti digitálních aktiv.

Autor: Simon Peters, analytik společnosti eToro

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz

 


Související články

Diverzifikaci portfolia pomocí FX. Proč a jak na to?

Nejdůležitější investiční strategií je diverzifikace. Devizové prostředky (FX) jsou sice v tomto ohledu často podceňovány, mohou však pomoci zvýšit stabilitu portfolia i rizikově vážené výnosy. FX mohou prohloubit diverzifikaci tím, že sníží přílišnou expozici vůči domácí měně, umožní správu závazků v cizích měnách, budou generovat pasivní příjem, případně nabídnou […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

30. 04. 2024

Rozdělený dluhopisový trh

Akcie a dluhopisy vykázaly v roce 2022 po delší době shodný vývoj, když společně zaznamenaly výraznější propady. Stejný směr nalezly obě třídy aktiv i v roce 2023, ale tentokrát udělaly investorům radost a shodně přinesly výrazné kladné zhodnocení. Co se týká letošního vývoje, dostál vzájemný vztah mezi akciemi a […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

26. 04. 2024

Generační rozdíly v investování. Více než 30 % mladých lidí si aktivně spoří na důchod už teď

Každá generace je definována vlastní perspektivou, která vznikla v důsledku generačního historického kontextu a společenských vlivů. Pokud jde o peníze a investice, každá z nich má své zakořeněné investiční postoje, které reflektují ekonomické podmínky, technologický pokrok a celkovou kulturní vyspělost dané doby. Podívejte se blíže na investiční […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

26. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *