CZK/€ 25.305 -0,06%

CZK/$ 23.413 +0,02%

CZK/£ 29.594 +0,24%

CZK/CHF 25.911 +0,38%

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

30. 01. 2023

0 komentářů

Bezpečnostní situace ve světě zvýší náklady podnikání

 

Munich Re nedávno oznámila, že hodnota pokrytých pojistných událostí v roce 2022 dosáhla 120 miliard dolarů. Průměr této hodnoty za posledních pět let je 97 miliard dolarů. To znamená skokový nárůst téměř  o 24 %.

Loading



 

Příčinou tohoto zvýšení jsou převážně přírodní katastrofy, jako například škody způsobené hurikány a povodněmi. Přes veškeré vznosně deklarované politické závazky v ochraně životního prostředí to nevypadá, že by se na této příčině mělo v nejbližších letech něco výrazně změnit. Dalším hlubokým důvodem pro setrvačnost tohoto zvýšení jsou hluboké ekonomické problémy chudých zemí a chudých miliard obyvatel této planety, kteří nutně potřebují potraviny, bydlení a cenově dostupné energetické zdroje.

Což vede k dalšímu velkému problému současnosti, totiž energetické bezpečnosti. Agrese Ruska na Ukrajině tento problém zvýraznila a obnažila v jeho plné nahotě. Zároveň také ukazuje na nutnost posílit bezpečnost jako takovou, ne pouze energetickou, a to hlavně v oblastech zvýšeného napětí, jako jsou Evropa a Dálný východ.

Japonsko již oznámilo meziroční zvýšení svých výdajů na obranu v roce 2023 o 26,3 %, z 0,96 % HDP na 1,19 % HDP, s tím, že v roce 2027 by tyto výdaje měly dosáhnout 2 % HDP.  Nárůst je zdůvodněn nejsložitější a nejkomplexnější bezpečnostní situací v regionu od konce Druhé světové války. Podobně Německo zvýšilo své výdaje na obranu o 16 % oproti roku 2022, což je největší meziroční zvýšení od konce Druhé světové války. A není pochyb, že další státy budou následovat.

Bezpečnostní situace ve světě, viděno z různých úhlů pohledu, je komplexní a nepředvídatelná. Pořádek zajišťovaný OSN se s ruskou agresí přes noc zhroutil a nový globální bezpečnostní systém se prozatím nerýsuje. To ve spojení s přírodními a sociálními riziky zvyšuje komplexitu, se kterou musí soukromý byznys pracovat ve svých plánech a vzít její důsledky v potaz.

Komplexita je vždycky drahá, proto je úkolem každého byznysu ji snižovat jak nejvíce je možno. V nejbližší budoucnosti se však zřejmě díky zhoršené bezpečnostní situaci skokově zvýší, a s ní se zvýší i náklady podnikání. Nepůjde o nic jiného než o zvýšené náklady na bezpečnost.

REKLAMA

Autor: Miroslav Hošek, CEO Advanced Food Products (AFP), LLC, v USA působí na manažerských pozicích už 16 let

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz


Související články

Kalkulačka pro výpočet orientační pojistné hodnoty – snížení rizika podpojištění

V roce 2023 Česká asociace pojišťoven (ČAP) představila nový standard pro výpočet pojistné hodnoty nemovitostí, zaměřený především na rodinné domy. Cílem tohoto standardu je minimalizovat riziko podpojištění. V rámci tohoto úsilí byla vytvořena kalkulačka pro orientační hodnotu pojistného, dostupná na webových stránkách ČAP. Tato kalkulačka umožňuje zadat […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

27. 03. 2024

Jaké sankce hrozí při nedodržení povinností v rámci daňového přiznání?

Stále platí, že nejvíc lidí podává přiznání k dani z příjmu fyzických osob až poslední týden v březnu. Proto Finanční správa od pondělí 25. března do úterý 2. dubna letos prodlužuje úřední hodiny podatelen všech finančních úřadů. Finanční úřady budou otevřené od 8 do 17 hodin. Neplatí to však pro […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

26. 03. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *