CZK/€ 25.200 +0,18%

CZK/$ 23.143 +0,22%

CZK/£ 29.467 +0,04%

CZK/CHF 26.168 -0,02%

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

30. 01. 2023

0 komentářů

Bezpečnostní situace ve světě zvýší náklady podnikání

 

Munich Re nedávno oznámila, že hodnota pokrytých pojistných událostí v roce 2022 dosáhla 120 miliard dolarů. Průměr této hodnoty za posledních pět let je 97 miliard dolarů. To znamená skokový nárůst téměř  o 24 %.

Loading



 

Příčinou tohoto zvýšení jsou převážně přírodní katastrofy, jako například škody způsobené hurikány a povodněmi. Přes veškeré vznosně deklarované politické závazky v ochraně životního prostředí to nevypadá, že by se na této příčině mělo v nejbližších letech něco výrazně změnit. Dalším hlubokým důvodem pro setrvačnost tohoto zvýšení jsou hluboké ekonomické problémy chudých zemí a chudých miliard obyvatel této planety, kteří nutně potřebují potraviny, bydlení a cenově dostupné energetické zdroje.

Což vede k dalšímu velkému problému současnosti, totiž energetické bezpečnosti. Agrese Ruska na Ukrajině tento problém zvýraznila a obnažila v jeho plné nahotě. Zároveň také ukazuje na nutnost posílit bezpečnost jako takovou, ne pouze energetickou, a to hlavně v oblastech zvýšeného napětí, jako jsou Evropa a Dálný východ.

Japonsko již oznámilo meziroční zvýšení svých výdajů na obranu v roce 2023 o 26,3 %, z 0,96 % HDP na 1,19 % HDP, s tím, že v roce 2027 by tyto výdaje měly dosáhnout 2 % HDP.  Nárůst je zdůvodněn nejsložitější a nejkomplexnější bezpečnostní situací v regionu od konce Druhé světové války. Podobně Německo zvýšilo své výdaje na obranu o 16 % oproti roku 2022, což je největší meziroční zvýšení od konce Druhé světové války. A není pochyb, že další státy budou následovat.

Bezpečnostní situace ve světě, viděno z různých úhlů pohledu, je komplexní a nepředvídatelná. Pořádek zajišťovaný OSN se s ruskou agresí přes noc zhroutil a nový globální bezpečnostní systém se prozatím nerýsuje. To ve spojení s přírodními a sociálními riziky zvyšuje komplexitu, se kterou musí soukromý byznys pracovat ve svých plánech a vzít její důsledky v potaz.

Komplexita je vždycky drahá, proto je úkolem každého byznysu ji snižovat jak nejvíce je možno. V nejbližší budoucnosti se však zřejmě díky zhoršené bezpečnostní situaci skokově zvýší, a s ní se zvýší i náklady podnikání. Nepůjde o nic jiného než o zvýšené náklady na bezpečnost.

REKLAMA

Autor: Miroslav Hošek, CEO Advanced Food Products (AFP), LLC, v USA působí na manažerských pozicích už 16 let

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz


Související články

Komentář: Šílenství měnové politiky

Současná měnověpolitická „sezóna“ začala v roce 2022, kdy centrální bankéři v západních vyspělých ekonomikách začali zvyšovat sazby, aby bojovali proti inflaci. Trvalo jim několik let, než se dostali tam, kde jsou dnes. Zda bylo jejich úsilí úspěšné, nám pravděpodobně napoví několik příštích měsíců a další období.

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

18. 03. 2024

Analýza: Zpátky do reality – pravidelný příjem v roce 2024

Investování za účelem dosažení pravidelného příjmu se oproti předpandemické době nízkých úrokových sazeb a kvantitativního uvolňování radikálně změnilo. Poprvé po mnoha letech může být úrok na peněžním vkladu lákavou alternativou. „Uložení“ peněz v ultradefenzivní hotovosti však obnáší vlastní rizika a nenabízí žádnou příležitost ke kapitálovému zhodnocení. Rok […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

14. 03. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *