CZK/€ 25.375 -0,26%

CZK/$ 23.368 -0,07%

CZK/£ 30.067 -0,13%

CZK/CHF 26.446 -0,64%

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

27. 11. 2023

0 komentářů

Bez kvalitního vzdělání, a tedy učitelů, není prosperita možná

 

K dnešní stávce ve školách mi dovolte pár poznámek. Lidský kapitál, tedy vzdělání, kompetence, dovednosti a znalosti vysvětlují 25 % dlouhodobého ekonomického růstu. A dalších 45 % inovace, což není nic jiného než schopnost přicházet na nové myšlenky, nápady (to je úzce spojeno se vzdělaností) a schopnost tyto myšlenky přetavit do služby, produktu (podnikavost). Proto na kvalitě učitelů záleží, a to tak, že hodně.

Loading



 

Údaje z 31 vyspělých zemí potvrzují, že chytřejší učitelé produkují lepší výsledky žáků. Zvýšení kognitivních dovedností učitelů o jednu směrodatnou odchylku je spojeno se zvýšením výkonu žáků o 10 až 15 procent směrodatné odchylky. To znamená, že až jedna čtvrtina rozdílů v průměrných výsledcích žáků v jednotlivých zemích by se odstranila, kdyby každá z nich zvýšila kognitivní dovednosti svých učitelů na úroveň učitelů v zemi s nejvyšším hodnocením. Ano na úroveň Finska.

Atraktivní platy učitelů jsou podmínka nutná, ale ne postačující pro zvýšení kvality vzdělání. Pozor proto před plošným zvyšováním platů bez provazby na KPIs kvality. Ano, vyšší platy by mohly k učitelství přilákat více lidí. Ale ne nutně ty nejtalentovanější.

Zvýšení platů by tak nemělo být plošné, ale vyšší platy by měly dostávat ti nejlepší učitelé. Studie potvrzuje, že navázání odměňování pedagogů na hodnocení výkonu a výsledky žáků zvyšuje výsledky testů z matematiky a čtení a přilákalo silnější učitele a ředitele zaměřené na zlepšení situace znevýhodněných žáků. Zvýšila se sice fluktuace, ale ze systému odešli v průměru učitelé s horším hodnocením.

Ředitelé jsou jedním z klíčových článků reformy vzdělávání. Podpora učitele ředitelem při práci s problémovými žáky je hodnocena podobně jako zvýšení mzdy o 17%. Podporující ředitel také výrazně snižuje neochotu učitelů učit ve škole se špatnými výsledky.

REKLAMA

A tohle je hrozný výsledek: jen 16 % učitelů v ČR si myslí, že si společnost váží jejich práce. To je smutně málo, když si uvědomíme, jak moc je budoucnost naší země v jejich rukou.

Autor: David Navrátil, hlavní ekonom České spořitelny

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů


Související články

Analýza: Přijde vlna, která zničí krásný hrad z písku?

S nástupem 3. čtvrtletí je hospodářský růst i nadále robustní. Sektory jako obrana, AI a výroba léků proti obezitě zažívají boom a ceny aktiv dosahují absolutního maxima. Nemohou však naši křehkou ekonomiku podobnou písečnému hradu zničit faktory jako neudržitelné americké fiskální výdaje, geopolitické šoky či neveselé demografické trendy?

Text: Redakce

25. 07. 2024

Komentář: Jaký dopad by mělo vítězství Donalda Trumpa na trhy?

Po skončení první poloviny roku můžeme konstatovat, že napětí v mezinárodním obchodě se opět zostřuje směrem až k obchodní válce. V tomto prostředí se blíží kvapem prezidentské volby v USA. Po nedávném atentátu na Donalda Trumpa můžeme konstatovat, že zvolení tohoto prezidentského kandidáta začíná být vysoce pravděpodobné. Jaké jsou aktuální ekonomické […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

24. 07. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *