CZK/€ 25.165 +0,04%

CZK/$ 23.481 +0,05%

CZK/£ 29.375 +0,05%

CZK/CHF 25.729 +0,16%

Text: Radovan Novotný

Foto: Shutterstock

15. 03. 2023

0 komentářů

Banky, kterým došly peníze

 

Když banky kýchají, celá ekonomika chřadne. Pokud některé z obchodních bank dojdou peníze, zasahuje stát. Stalo se v rychlém sledu i v březnu letošního roku. Druhý březnový pátek takto dopadla Silicon Valley Bank (SVB), objemem aktiv 16. největší americká banka. Dva dny poté potkal podobný osud Signature Bank (SB), v pořadí 29. největší americkou banku. Bankám kvůli odlivu vkladů došla v druhém březnovém týdnu dolarová likvidita, nicméně všichni vkladatelé díky zásahu státu měli hned od pondělí týdne následující svá depozita k dispozici.

Loading



 

Bankovnictví představuje podnikání, které potřebuje jak likvidní peníze, tak důvěru. Když dojde jedno nebo druhé, hra je u konce. Právě to se stalo bankám, které nedávno v zemi za Atlantikem zavřely krám. Neúspěch Silicon Valley Bank (SVB) byl způsoben runem na banku, v pozadí stály ztráty v její bilanci. Znepokojení vkladatelé spěchali vybrat své peníze kvůli obavám o zdraví banky, což způsobilo její kolaps.

Akcie SVB začaly v druhý březnový čtvrtek prudce klesat. Odpoledne už reagovaly akcie ostatních bank – investoři se začali obávat opakování finanční krize z let 2007-2008. Pád banky je největším selháním finanční instituce od krachu Washington Mutual Inc. na vrcholu finanční krize před více než deseti lety.

Uklidnit situaci, předejít panice

Jak stále více lidí a firem chce najednou vybrat své vklady, banka není schopna všechny požadavky na výběr peněz splnit. Když významné bance dojdou likvidní peníze, hraje se o zastavení potenciální bankovní krize, šíření paniky obav a nákazy.

A tak Fed, americká centrální banka, hned o víkendu oznámil rozsáhlý program nouzových půjček. Dolary nedojdou, nestabilitu bankovního systému a v důsledku toho i ekonomiky nelze dopustit. Jde o ověřenou praktiku – půjčovat z role věřitele poslední instance bankovnímu systému, aby zákazníci měli jistotu, že budou mít přístup ke svým vkladům, kdykoli to bude potřeba.

Držitelé vkladů dostanou podle společného prohlášení ministryně financí Janet Yellenové, předsedy Federálního rezervního systému Jerome Powella a předsedy amerického fondu pojištění vkladů FDIC Martina Gruenberga své peníze zpět. Byl to krok, který měl uklidnit situaci a předejít bankovní krizi.

REKLAMA

Všichni vkladatelé budou vyplaceni v plné výši. Byli ujištěni, že mají rychlý přístup ke svým penězům – týká se to i těch, jejichž depozita přesahují pojistný limit 250 000 dolarů. Prezident Joe Biden ve věci aktuálních otřesů bank ocenil „rychlé řešení“ a dodal, že nařídil ministrovi financí, aby spolupracoval s bankovními regulátory na řešení problémů v bankách.

„Jsem rád, že dosáhli rychlého řešení, které chrání americké pracovníky a malé podniky a udržuje náš finanční systém v bezpečí,“ vyslovil prezident Joe Biden v prohlášení. Zaznělo i ujištění, že dolary daňových poplatníků nejsou ohroženy. A jak jinak, americký bankovní systém je navzdory aktuálním problémům bank „bezpečný a dobře kapitalizovaný“.

Ve vazbě na aktuální problémy SVB nastoupil ve Spojeném království v tamní jurisdikci nucený prodej domicilem britské dceřiné společnosti americké banky Silicon Valley Bank UK Limited (SVBUK). Prodej SVBUK za symbolickou částku byl proveden s využitím pravomocí k řešení krize. Opatření nemá mít vliv na ostatní britské banky, a širší bankovní systém Spojeného království zůstává bezpečný, zdravý a dobře kapitalizovaný.

Cílem prodeje je stabilizace SVBUK, minimalizace narušení britského technologického sektoru a podpora důvěry ve finanční systém.

Ztráty v bilancích bank

Je to ze života, banky se v důsledku špatného řízení rizik, konkurence i aktuálně zúčtovávaných změn úrokových sazeb mohou ocitnout v problémech. Banka Silicon Valley (SVB) byla zasažena poklesem technologických akcií za poslední rok a také úmyslem Federálního rezervního systému zvýšit úrokové sazby v boji proti inflaci.

Banka v posledních letech nakoupila dluhopisy v hodnotě miliard dolarů, přičemž k financování použila klientské vklady. Prvotřídní dluhopisy jsou ovšem jen zdánlivě bezpečné. Úrokové a inflační riziko nikdy nezmizelo.

Když držené obligace nabízí nižší úrokové sazby, než jaké nabídnou srovnatelné dluhopisy, vydané v prostředí vyšších úrokových sazeb, jejich tržní ocenění se nutně mění. A jak tržní hodnota těchto obligací v době zvyšování úrokových sazeb klesla, ztráty tržní hodnoty v portfoliu banky byly na světě.

Z pohledu bilance banky to nemusí být nutně podstatný problém, pokud jsou dluhopisy drženy po dlouhou dobu a není nutné je pod tíží okolností prodat. Jenže klienty SVB byly z velké části startupy a další technologicky zaměřené společnosti, které začaly v posledním roce stále více potřebovat hotovost. Financování rizikového kapitálu vysychalo, společnosti nebyly schopny získat financování, musely využít své stávající prostředky – často uložené právě u SVB.

Zpočátku to nebyl velký problém, ale vyšší odliv depozit a možná i neřešení situace donutil banku, aby začala prodávat svá vlastní aktiva. Aby SVB banka pokryla výběry, začala ze svého majetku a portfolia se ztrátou prodávat cenné papíry. I prvotřídní dluhopisy kvůli růstu úrokových sazeb klesly v ceně a jejich prodejem došlo k realizaci ztrát ukrytých v bilanci banky.

REKLAMA

Kvůli ztrátám SVB náhle oznámila, že emisí kmenových a konvertibilních prioritních akcií potřebuje doplnit vlastní kapitál v objemu 2,25 miliardy USD. Možná právě toto rozhodnutí vyvolalo paniku a útok na banku. Jak SVB čelila výběru vkladů, druhý březnový pátek se zhroutila.

Problémy Signature Bank

Nedlouho po otřesech SVB bylo oznámeno, že v problémech je i banka Signature Bank (SB). SB měla k 31. prosinci 2022 aktiva ve výši 110 miliard USD, mezi americkými bankami stála na 29. místě. I tuto banku dostihl odliv vkladů, oznámení že má „silnou, dobře diverzifikovanou finanční pozici“, nepomohlo. Vklady klesly jen v posledním čtvrtletí loňského roku ve srovnání s obdobím předchozího roku o 17 %.

Ke konci roku 2022 měla banka vklady ve výši 88 miliard USD a přibližně 90 % z nich nepodléhalo systému pojištění vkladů u Federal Deposit Insurance Corporation (FDIC). Ve výroční zprávě této banky zaznělo, že základna vkladatelů je více zatížena většími nepojištěnými vklady a dražší a méně stabilní zdroje financování by mohly být problémem.

Z logiky věci každý, kdo má v bance, která je potenciálně v problémech nepojištěný vklad, musí vzít nohy na ramena. A právě to se druhý březnový víkend patrně stalo, odliv vkladů byl takový, že v neděli byl ohlášen konec banky.

Úřady a orgány ale oznámily, že klienti banky budou ochráněni. Přístup k jejich penězům bude zajištěn i nad rámec pojištění vkladů. Pokud by o své vklady přišli klienti a firmy, zcela jistě by nastoupila krize. Stát zasáhl, dolarová likvidita nedošla, jede se dál. Žádná panika, žádné překotné vybírání vkladů z bank.

Intervence centrální banky a státní zásah

Aby centrální banka udržela stabilitu bankovního systému, může zasáhnout a poskytnout likviditu bankám. Účinky jsou okamžité, i další z amerických bank, která se ocitla pod tlakem, First Republic Bank, oznámila, že posílila své finanční zdraví tím, že získala přístup k financování od banky centrální.

Octnou-li se komerční banky v problémech, centrální banky hasí požár. Když některé z bank dojdou peníze, je tu centrální banka, která může podle potřeby likviditu emitovat a půjčit. Vláda a centrální banka v problémových chvílích ujišťují veřejnost, že jsou ochotny učinit vše, co je v jejich silách, aby udržely stabilitu bankovního systému. Jak bylo shrnuto výše, stalo se nedávno jak ve Spojených státech, tak Spojeném království.

Je zřejmé, že i zde neexistuje oběd zdarma, náklady jsou předmětem, který bude zúčtován jindy a jinak. V nové době platí, že když komerční bance teče do bot, likvidita dodaná do systému centrální bankou šíření nákazy zabrání.

Co se týká banky v problémech, nastupuje rekapitalizace, reorganizace, nebo likvidace. Kdosi může do banky vložit kapitál a udržet ji nad vodou. Stát může nad bankou převzít kontrolu, provést reorganizaci, sloučení s jinou bankou. Anebo banka může být zlikvidována, stát rozhodne o její likvidaci a převzetí zodpovědnosti za řešení jejích závazků.

Stát tak může bance v problémech například poskytnout garance nebo finanční pomoc, v některých případech nad bankou převzít kontrolu, prodat ji za jednu korunu. V minulé krizi se přístup, kdy došlo k privatizaci ztrát a socializaci zisků, stal předmětem nejedné kritiky.

Pokud je banka zachráněna, nastupuje reorganizace a restrukturalizace, aby se zabránilo budoucím problémům. To může zahrnovat prodej některých aktiv, snížení počtu zaměstnanců a změny v podnikatelské strategii.

V USA je dnes slyšet, že se hledá rychlé řešení, které uchrání jak malé podniky, tak zaměstnanost a finanční systém. V USA stát poskytl garance, řešení se hledá.

„Tento krok zajistí, že americký bankovní systém bude i nadále plnit svou zásadní roli v ochraně vkladů a poskytování přístupu k úvěrům domácnostem a podnikům způsobem, který podporuje silný a udržitelný ekonomický růst,“ uvedly agentury ve společném prohlášení týkajícím se řešení aktuálních otřesů. Jde o nejrozsáhlejší vládní zásah do bankovního systému od finanční krize v roce 2008.

To britské autority komunikuji, že peníze všech vkladatelů u britské dceřiné společnosti americké banky Silicon Valley Bank UK Limited (SVBUK), která byla prodána za jednu libru, jsou v bezpečí a banka nadále normálně funguje. Jde o to chránit finanční stabilitu Spojeného království, zajistit kontinuitu bankovních služeb. Ztráty mají dopadat na investory do padlých bank.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz

 


Související články

Rozdělený dluhopisový trh

Akcie a dluhopisy vykázaly v roce 2022 po delší době shodný vývoj, když společně zaznamenaly výraznější propady. Stejný směr nalezly obě třídy aktiv i v roce 2023, ale tentokrát udělaly investorům radost a shodně přinesly výrazné kladné zhodnocení. Co se týká letošního vývoje, dostál vzájemný vztah mezi akciemi a […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

26. 04. 2024

Generační rozdíly v investování. Více než 30 % mladých lidí si aktivně spoří na důchod už teď

Každá generace je definována vlastní perspektivou, která vznikla v důsledku generačního historického kontextu a společenských vlivů. Pokud jde o peníze a investice, každá z nich má své zakořeněné investiční postoje, které reflektují ekonomické podmínky, technologický pokrok a celkovou kulturní vyspělost dané doby. Podívejte se blíže na investiční […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

26. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *