CZK/€ 25.305 -0,06%

CZK/$ 23.413 +0,02%

CZK/£ 29.594 +0,24%

CZK/CHF 25.911 +0,38%

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

02. 02. 2023

0 komentářů

Apple, Alphabet nebo Amazon – co napoví hospodářské výsledky technologických gigantů

 

Hospodářské výsledky za 4. čtvrtletí 2022 zatím ukazují značný tlak na marže zejména v technologickém sektoru. Tento týden je tak hodně v sázce, protože po dnešním uzavření trhů mají svůj hospodářský výsledek zveřejnit Apple, Alphabet a Amazon. Analytici nejsou nijak zvlášť optimističtí a podle nich budou výsledky i v případě těchto technologických firem odrážet tlaky na marže.

Loading



 

Technologické firmy zveřejní výsledky

Tento týden je pro akciové trhy velmi důležitý, protože své hospodářské výsledky zveřejní značná část skutečně významných firem z různých indexů. Nejzajímavější bude čtvrtek, kdy se po uzavření trhů dozvíme výsledky Applu, Alphabetu i Amazonu. Vzhledem ke slabým výhledům Intelu a Microsoftu teď visí ve vzduchu nervozita. Analytici očekávají, že Apple zveřejní první zápornou míru růstu za tři roky, konkrétně meziročně o 2 % nižší výnosy a o 7 % nižší EPS (výnos na akcii). Dostupné údaje od výrobců paměťových čipů vypovídají o výrazném zpomalení v oblasti spotřební elektroniky a bylo by zvláštní, kdyby se právě Applu podařilo těmto problémům uniknout.

O Alphabetu se všude mluví kvůli desetimiliardové investici Microsoftu do OpenAI a technologie ChatGPT, což je podle mnohých hrozba pro vyhledavače Google. Analytici očekávají, že Alphabet vykáže už druhé čtvrtletí po sobě záporný růst výnosů a EPS 1,32 USD, což představuje meziroční propad o 6 %. V loňském roce zažil velký propad i celý segment internetového obchodování a zvlášť těžce to kvůli velkým investicím během pandemie odnesl Amazon. Ve třetím čtvrtletí se situace zlepšila a růst výnosů zrychlil, ale ohledně čtvrtého čtvrtletí jsou analytici i nadále skeptičtí a očekávají pouze 6% meziroční růst výnosů a EPS 0,52 USD, tj. meziročně o 9 % vyšší.

Ještě před čtvrtečním zveřejněním důležitých výsledků technologického sektoru se trh dočkal předkrmu v podobě klíčových ukazatelů firem UPS, Caterpillar a Snap. Každá z nich nabízí jiné údaje o makroekonomické situaci, což může být pro investory velmi užitečné. UPS jako největší logistická firma světa hodně vypovídá o stavu přeshraničního a internetového obchodování. Společnost Caterpillar je zajímavá kvůli své stopě v cyklických odvětvích, jako jsou těžba a stavebnictví, a značná část jejích výnosů navíc závisí na čínské ekonomice. Zveřejnění výsledků firmy Snap bylo několik posledních sezón událostí, které dokázaly zamávat s trhy, protože jako první nabízí obrázek o globální poptávce po online reklamě.

Šílený tlak na marže u amerických technologických firem

Z dosavadních údajů publikovaných v této výsledkové sezóně vyplývá, že se vyhlídky zhoršují, dál vládne zvýšená nejistota a marže se prudce snižují, takže pro firmy bude obtížné dosáhnout EPS na úrovni konsenzuálních odhadů pro fiskální rok 2023. Firmy z indexu Nasdaq 100 zatím hlásí ve čtvrtém čtvrtletí mezikvartální snížení ziskových marží zhruba o 1,2 procentního bodu. Pokračuje tedy trend z předchozího čtvrtletí, kdy došlo k propadu o 0,9 %.

REKLAMA

Ziskové marže dosáhly vrcholu ve druhém čtvrtletí 2021 a od té doby už se index Nasdaq 100 propadl o 3,9 procentního bodu na současných 13,3 %, tedy pod průměrných 13,8 % od roku 2010. Pokles marží budou trhy řešit i v první polovině letošního roku a v druhé polovině roku bude záležet na tom, zda nepřijde recese. Akciové trhy počítají v oblasti inflace, výnosů a recese s ideální situací, a tak stačí i malá odchylka od očekávaných hodnot, aby se znovu rozbouřily.

Peter Garnry, hlavní akciový stratég Saxo Bank

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz


Související články

Kalkulačka pro výpočet orientační pojistné hodnoty – snížení rizika podpojištění

V roce 2023 Česká asociace pojišťoven (ČAP) představila nový standard pro výpočet pojistné hodnoty nemovitostí, zaměřený především na rodinné domy. Cílem tohoto standardu je minimalizovat riziko podpojištění. V rámci tohoto úsilí byla vytvořena kalkulačka pro orientační hodnotu pojistného, dostupná na webových stránkách ČAP. Tato kalkulačka umožňuje zadat […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

27. 03. 2024

Jaké sankce hrozí při nedodržení povinností v rámci daňového přiznání?

Stále platí, že nejvíc lidí podává přiznání k dani z příjmu fyzických osob až poslední týden v březnu. Proto Finanční správa od pondělí 25. března do úterý 2. dubna letos prodlužuje úřední hodiny podatelen všech finančních úřadů. Finanční úřady budou otevřené od 8 do 17 hodin. Neplatí to však pro […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

26. 03. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *