CZK/€ 25.375 -0,26%

CZK/$ 23.368 -0,07%

CZK/£ 30.067 -0,13%

CZK/CHF 26.446 -0,64%

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

24. 10. 2023

0 komentářů

Analýza: Nárazník pro zadlužený trh

 

Tváří v tvář vyšším úrokovým sazbám a nižším příjmům bude méně společností v evropském dluhovém vesmíru splácet svůj dluh. Jak však ukazuje graf níže, investoři už v minulosti zaznamenali nadměrné spready, které jim kompenzují ztráty způsobené nesplácením.

Loading



 

Minulá výkonnost samozřejmě není ukazatelem budoucích výnosů. Může nám však poskytnout představu o tom, co přijde. Analýza Fidelity International naznačuje, že tyto spready by měly zůstat kladné, i kdyby nesplácení dosáhlo těch nejvyšších úrovní, které se nyní předpovídají.

Graf: Nárazníková zóna pro trh úvěrů s pákovým efektem

 

Nějaké základní informace

Od prosince 2004 činil medián rozdílu mezi diskontní marží indexu západoevropských úvěrů Western European Leveraged Loan Index (WELLI), který je běžným měřítkem pro tento sektor, a mírou ztráty (míra selhání upravená o zpětně získané částky) 414 bazických bodů. V minulosti se diskontní marže rozšiřovala 8 až 12 měsíců před jakýmkoli zvýšením míry ztrátovosti. Na konci srpna, před očekávanými ztrátami, činila 534 bazických bodů oproti Euriboru, což naznačuje, že již zahrnuje případné budoucí selhání.

REKLAMA

Jinými slovy, výnosy investorů v této oblasti byly dobře chráněné, s průměrnou rezervou více než 4 % nad ztrátami po téměř dvě desetiletí (což bylo období, které zahrnovalo globální finanční krizi, evropskou krizi státního dluhu a pandemii). Tato rezerva má přitom tendenci se preventivně rozšiřovat při očekávání selhání.

Na základě současných projekcí Fidelity International očekává, že nadměrné spready dál budou předbíhat selhání. Ratingová agentura Fitch v současné době ve svém základním scénáři předpovídá 4% míru selhání do konce roku 2024. Pokud by k tomu došlo, analýza FI naznačuje, že by západoevropský úvěrový index měl stále přinášet nadměrné rozpětí 374 bazických bodů nad tříměsíčním Euriborem (na základě 60procentní míry návratnosti).

Dokonce i podle nejpesimističtějšího scénáře agentury Fitch, podle kterého by míra selhání mohla dosáhnout 6 %, by podle výpočtů Fidelity International mohla WELLI stále vykazovat nadměrné rozpětí 290 bazických bodů oproti Euriboru.

Ohlédneme-li se na posledních dvacet let, nejužší z těch velkých rozpětí zaznamenané od počátku našeho analyzovaného období v roce 2004 bylo v červnu 2009 a to 138 bazických bodů nad hotovostí. Míra selhání by musela vzrůst na 9,9 % (na základě 60 % úrovně návratnosti), než bychom dosáhli této úrovně historické hodnoty. Zatím nejvyšší míra selhání v rámci indexu WELLI od roku 2004 byla 8,5 % zaznamenaná v únoru 2013 (a nesplácení v důsledku globální finanční krize v prosinci 2009 vrcholilo s 6,8 %).

Všechny investice s sebou nesou rizika a žádná návratnost není neprůstřelná. Rostoucí počet selhání a zvyšující se ztráty nebudou pro investory nikdy vítanou zprávou. Ale s takovými spready, které jsou výrazně větší než bezrizikové sazby – a podle předpokládané míry selhání by to tak mělo zůstat – se zdá, že evropský trh úvěrů je relativně dobře chráněn.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů


Související články

Analýza: Přijde vlna, která zničí krásný hrad z písku?

S nástupem 3. čtvrtletí je hospodářský růst i nadále robustní. Sektory jako obrana, AI a výroba léků proti obezitě zažívají boom a ceny aktiv dosahují absolutního maxima. Nemohou však naši křehkou ekonomiku podobnou písečnému hradu zničit faktory jako neudržitelné americké fiskální výdaje, geopolitické šoky či neveselé demografické trendy?

Text: Redakce

25. 07. 2024

Komentář: Jaký dopad by mělo vítězství Donalda Trumpa na trhy?

Po skončení první poloviny roku můžeme konstatovat, že napětí v mezinárodním obchodě se opět zostřuje směrem až k obchodní válce. V tomto prostředí se blíží kvapem prezidentské volby v USA. Po nedávném atentátu na Donalda Trumpa můžeme konstatovat, že zvolení tohoto prezidentského kandidáta začíná být vysoce pravděpodobné. Jaké jsou aktuální ekonomické […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

24. 07. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *