CZK/€ 25.320 +0,18%

CZK/$ 23.408 +0,56%

CZK/£ 29.523 +0,28%

CZK/CHF 25.813 +0,21%

Text: Jan Valášek

26. 01. 2014

0 komentářů

Analýza fondu: Templeton Global Bond Fund

 


 

Vybrat ze současné nabídky méně rizikový dluhopisový fond, kterému ještě zbývá určitý výnosový potenciál, je velmi obtížné. Dnes se podíváme na dluhopisový fond z rodiny Templeton, který dle mého názoru má potenciál porážet spořicí účty. Fond působí na trhu přes 2O let, založen byl v únoru roku 1991. V jeho čele stojí dvojice manažerů Michael Hasenstab a zástupkyně něžného pohlaví Sonal Desai. Konkrétně Hasenstab pak podle serveru citywire poráží průměrné manažery v kategorii globálního dluhopisů a je v první třetině žebříčku úspěšnosti. Fond spravuje opravdu velké množství majetku, celkově zhruba 44 miliard amerických dolarů. Ve své kategorii se jedná o jeden z největších fondů vůbec.

Tabulka 1: Základní data fondu Templeton Global Bond Fund

Základní data (31. 12. 2013)

Správce fondu

Franklin Templeton

ISIN – EUR

ISIN – H EUR

ISIN – H CZK

ISIN – H CHF

ISIN – USD

LU0152980495

LU0294219869

LU0768356593

LU0450468003

LU0252652382

Typ fondu

Dluhopisový

Vznik fondu

28. 02. 1991

Velikost

43,725 mld. USD

Zdroj: Franklin Templeton

Fond samozřejmě čelí obrovské konkurenci, téměř každá společnost má ve svém produktovém portfoliu fond zaměřený na státní dluhopisy globálních ekonomik. Výhodou je pro českého investora možnost zajištění do české koruny. Investice v domácí měně je zvláště u konzervativních investorů velmi důležitá, protože eliminujete měnové riziko a pohyby měnových kurzů vás tak nemusí trápit.  

Portfolio a strategie fondu

U fondu, který je zaměřen na státní dluhopisy vyspělých ekonomik, oceňuji relativně aktivní přístup k řízení portfolia, kterým se snaží ne pouze kopírovat index, ale i ho značně porážet. Za svůj benchmark si fond zvolil JP Morgan Global Government Bond Index. Ze sektorového hlediska je fond zcela odlišný. Nejvýznamnější pozice drží v Jižní Korei, Polsku nebo Malaisii. Velmi nepatrně má fond zainvestováno i v ukrajinských dluhopisech. Management fondu také drží i slušný podíl hotovosti, předpokládám, že z důvodu velmi složitého výběru akceptabilních podmínek na současném dluhopisovém trhu. Nejedná se o klasický globální fond zaměřený na nejvyspělejší ekonomiky světa, respektive v současné době takové portfolio není. To je ovšem dle mého názoru správně, protože běžné globální fondy zaměřené na státní dluhopisy v blízké době rozhodně nebudou nabízet kladné reálné výnosy.

Graf 1: Regionální složení Templeton Global Bond Fund

templeton-global-bond-fund-01  

Zdroj: Franklin Templeton, data platná k 31. 12. 2013

Dalším pozitivem je pro mě aktuální podvážení eura, nadvážení amerického dolaru. Oproti benchmarku fond investuje samozřejmě i do dalších měn, to je ovšem spíše důsledkem složení portfolia. Významné váhy tak mají jihokorejský won, malajský ringgit nebo polský zlotý. To, že fond aktuálně neinvestuje do nejkonzervativnějších dluhopisů, naznačuje i průměrné ratingové hodnocení na úrovni A-, i tak se ovšem stále jedná o dluhopisy s investičním stupněm.

Graf 2: Složení dle doby do splatnosti Templeton Global Bond Fund

templeton-global-bond-fund-02  

Zdroj: Morningstar.cz, data platná k 31. 08. 2013

Co nám říká statistika?

U dluhopisových fondů jsou pro mě z hlediska alespoň hrubé předpovědi výnosového potenciálu tři základní ukazatele. Úvěrové kvalitě jsme se již věnovali, dále pak durace portfolia a aktuální průměrný výnos do splatnosti. V současné době velmi nízkých úrokových sazeb bychom měli hledat fondy s co nejnižší hodnotou durace, protože ta nám ukazuje právě citlivost na růst úrokových sazeb. Tento růst následně snižuje aktuální tržní ceny dluhopisů, které má fond v portfoliu a klesá tak aktuální hodnota podílového listu.

Fond ve svém factsheetu udává duraci okolo 1,60 let, což je pro současné podmínky velmi dobré číslo. Při podrobnějším pohledu ovšem zjistíme, že s jedná o hodnotu efektivní durace, která pro naše účely není příliš vhodná, reálně použitelné číslo klasické durace tak bude přesahovat hodnotu dvou let. I tak se ovšem jedná o dobré řešení aktuálního stavu. Průměrný výnos do splatnosti 3,90% nám pak po odečtení poplatků říká, že fond na horizontu dvou let má výnosový potenciál lehce pod 2,5%, který je dán technikou chování dluhopisů.

Graf 3: Vývoj hodnoty podílového listu Templeton Global Bond Fund

templeton-global-bond-fund-03  

Zdroj: www.podilove-fondy.com

Nákladovost fondu v podobě TER na úrovni 1,40% je v normě této kategorie. Fond má z psychologického hlediska velmi příjemný historický vývoj, to ovšem neberte příliš směrodatně. Reálný odhad výnosového potenciálu je uveden výše.

Celkové hodnocení

Templeton Global Bond Fund se svou povahou řadí do kategorie globálních dluhopisů vyspělých ekonomik. Vzhledem k velmi omezeným možnostem je fond v této chvíli rizikovější, s tím je ovšem třeba počítat. Klasické dluhopisové fondy nemají potenciál kladného reálného zhodnocení. Management fondu se aktivně přizpůsobuje podmínkám trhu.

Tento fond můžu doporučit do těch nejkonzervativnějších portfolií. Velkou výhodou je pro tento typ investora možnost zajištění do české koruny. Pokud by i takový rizikový profil připadal někomu stále nad jeho možnosti, tak jsou zde již pouze spořicí účty. Méně rizikové formy investice, které mají smysl, budete na trhu momentálně jen stěží hledat. 

Autor působí jako junior investiční poradce FINEZ Investment Management.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz


Související články

Zákulisí českých FKI. Co investorům mohou nabídnout?

Investiční nástroje pro kvalifikované investory (FKI) poskytují investorům pestřejší škálu investičních možností a větší flexibilitu než standardní investiční fondy, které jsou dostupné veřejnosti. Tím, že mohou diverzifikovat své portfolio do různých aktiv s nízkou korelací s tradičními akciovými a dluhopisovými fondy, představují FKI lákavou alternativu. Je však […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

27. 02. 2024

Prestižní žebříček nejúspěšnějších fondů na českém trhu – Swiss Life Select Investice roku 2023

Již počtrnácté proběhlo hodnocení nejúspěšnějších fondů českého investičního trhu – Swiss Life Select Investice roku 2023. Na základě ukazatelů výkonnosti a rizik se na prvním místě v kategorii akciové fondy umístil J&T Opportunity, mezi smíšenými fondy získal první místo Amundi CR Balancovaný, za nejlepší progresivní dluhopisový fond byl […]

Text: Redakce

Foto: Swiss Life Select

21. 02. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *