CZK/€ 25.265 +0,14%

CZK/$ 23.707 +0,19%

CZK/£ 29.516 +0,05%

CZK/CHF 26.084 +0,21%

Text: Jan Valášek

13. 05. 2014

7 komentářů

Analýza fondu: Parvest Equity World Low Volatility

 


 

V dalším pokračování našeho seriálu se tentokrát podíváme na fond z dílny francouzské banky BNP Paribas. Již podle názvu Parvest Equity World Low Volatility je jasné jeho zaměření na globální akciové trhy s tím, že se bude snažit vybírat cenné papíry s co nejmenší kolísavostí. Fond byl založen již na začátku roku 1998, v roce 2013 pak při zjednodušení produktové nabídky ve fondovém průmyslu BNP byl převeden do rodiny Parvest. Je nabízen v eurové i dolarové variantě.

Tabulka 1: Základní data fondu Parvest Equity World Low Volatility

Základní data (31. 3. 2014)

Správce fondu

BNP Paribas

ISIN – eur

ISIN – usd

LU0823417810

LU0823417653

Typ fondu

Akciový

Vznik fondu

27. 04. 1998

Velikost

502 mil. EUR

Zdroj: BNP Paribas

Portfolio a strategie fondu

Fond si klade za cíl držet obrannou pozici ve vašem portfoliu, tzn. snaží se o minimální výkyvy. Strategie fondu by se dala shrnout slovy bottom-up. Portfolio se tak skládá podle jednotlivých konkrétních titulů, které splňují daná kritéria.

Proces výběru akcií je prováděn na základě finančně kvantitativního modelu vyvinutým samotným portfolio manažerem Laurentem Lagardem. Ten sleduje jak fundamentální ukazatele, tak makro údaje i tržní data. Výsledkem je sledování ukazatelů, jako je hodnota dané společnosti, růst, ziskovost, stabilita, ekonomická citlivost na tržní vývoj. Z těch obecnějších je to potom sektor působení společnosti, riziko i momentální situace.

Portfolio ovšem není nijak sektorově nebo regionálně svázané, zisku se snaží dosahovat pouze výběrem jednotlivých titulů. Nebojácnost Laurenta Lagarda dokazuje i výrazné odchýlení od benchmarku ve složení portfolia.

Graf 1: Regionální složení Parvest Equity World Low Volatility

parvest-equity-world-low-volatility-01

Zdroj: BNP Paribas, data platná k 31. 3. 2013

Výsledkem je více než polovina portfolia v USA, což není překvapením. Jedná se o největší a nejlikvidnější akciový trh, kde je kótována velká spousta kvalitních společností. Okolo 10 % se potom pohybují ještě Velká Británie, Francie a Kanada.

Ze sektorového hlediska dominuje s více než jednou čtvrtinou sektor finančních služeb, což by mohlo být velmi efektivní hlavně při scénáři rostoucí inflace. Finanční sektor si totiž i na takovém trhu dokáže udržet marže, ba naopak mu často hraje do karet díky inflačně nenáročným nákladům. Významné pozice ještě dosahují informační technologie a zbytné spotřební zboží.

Graf 2: Sektorové složení Parvest Equity World Low Volatility

parvest-equity-world-low-volatility-02

Zdroj: BNP Paribas, data platná k 31. 3. 2013

Mezi největší pozice fondu patří např. japonská společnost HOYA Corporation, která je stálicí na poli optiky a zdravotnických potřeb již přes 70 let. Byla založena na začátku druhé světové války, nedávno dokončila akvizici 50% podílu v pro nás možná známější společnosti Seiko. Dále například těžařská skupina Statoil – ta se pohybuje v těžbě zemního plynu a ropy od roku 1972.

V portfoliu jsou samozřejmě i zástupci bankovního sektoru nebo klasika na poli informačních technologií – I.B.M. či Intel. Zastoupena i Berkshire Hathaway Warrena Buffeta. Bohužel jednotlivé tituly jsou ve velmi malých poměrech a portfolio je tak rovnoměrně rozděleno zhruba do 100 titulů – obrázek, který je ve fondovém průmyslu vidět bohužel až příliš často.

Co nám říká statistika

Jako svůj srovnávací benchramk si vzal Parvest Equity World Low Volatility index MSCI World. Investiční cíl fondu je porážet trh s co nejnižší volatilitou. První část je díky nákladovosti fondu na úrovni 2,01 % v podobě ukazatele TER velmi těžko dosažitelná, s  druhou polovinou je to již o poznání lepší. Podle databáze agentury Morningstar je fond s tříletou volatilitou na úrovni 7,86 % p.a. jedním z nejméně kolísavých globálních akciových fondů, což dokazuje i velmi nízký koeficient beta.

Graf 3: Vývoj hodnoty podílového listu Parvest Equity World Low Volatility EUR v CZK

parvest-equity-world-low-volatility-03

Zdroj: Morningstar.cz

Při převodu výnosu do českých korun ovšem své charakteristiky lehce ztrácí, např. v „krizovém“ roce 2008 se také dostával do propadů okolo 40 % ze své hodnoty, což rozhodně není nízká volatilita. Musíme si ovšem uvědomit, že volatilita není pouze měřítkem rizika (jak je často bohužel prezentováno), nýbrž pro akciového investora také potenciál nižších nákupních cen.  

Tabulka 2: Historická výkonnost fondu Parvest Equity World Low Volatility EUR v CZK

Parvest Equity World Low Volatility

jednotlivé roky

2007

1,48%

2008

–40,81%

2009

14,31%

2010

10,95%

2011

6,54%

2012

7,59%

2013

25,35%

2014

1,56%

kumulované výsledky

6 měsíců

3,69%

1 rok

11,43%

3 roky (p.a.)

14,87%

5 let (p.a.)

12,59%

10 let (p.a.)

2,38%

Zdroj: Morningstar.cz, data platná k 30. 04. 2014

Celkové hodnocení

Parvest Equity World Low Volatility je dle mého názoru možností pro pravidelné investice na dlouhou dobu hlavně pro ty z vás, kteří jsou svým způsobem psychicky méně odolní. Fond nebude tak kolísavý jako běžné akciové fondy (stále je ovšem třeba počítat s přirozenými výkyvy, které akciový trh běžně zažívá).

Pokud máte dostatečně dlouhý investiční horizont, nehleďte na to, jestli jste investoři „konzervativní“ nebo „agresivní“. Při takhle dlouhé době je pro vás inflace mnohem větším rizikem, než krátkodobé poklesy. Zde je pro drobné spořivce jedinou možnou ochranou investovat do akciových fondů a tím pádem se před inflací chránit.

Nevýhodou Parvest Equity World Low Volatility je absence měnového zajištění a lehce vyšší nákladovost, než je dle mého názoru nutné. V těchto dnech to bude přesně rok, kdy nastoupil současný portfolio manažer do čela fondu, až další roky tak ukážou konzistentnost jeho strategie. V souvislosti s tím bych neviděl minulou výkonnost jako velký problém. Před konečným rozhodnutím bych si nechal ještě chvíli času pro pozorování nového managementu.

Autor působí jako junior investiční poradce FINEZ Investment Management a manažer projektu Podílové-fondy.com.

Loading

Vstoupit do diskuze 7 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz


Související články

Půlení bitcoinu je za rohem! Co to znamená, se dozvíte v našem rozhovoru

Tento týden se chystá halving bitcoinu. Zjednodušeně řečeno, snížení odměny za úspěšnou těžbu bitcoinového bloku na polovinu efektivně sníží nabídku nových bitcoinů – a to by podle zásady vzácnosti mělo vést k vyšším cenám. Čím méně bitcoinů se vytěží, tím je bitcoin cennější. Co je to ale […]

Text: Redakce

Foto: eToro

18. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

 
 
 

 
  • Jan manak

    15 května, 2014

    Rad bych nejprve poděkoval autorovi za článek o našem fondu. Rad bych doplnil několik skutecnosfi!, které mi přijdou relevantni.

    Fond je nizkovolafilni strategii spravován od 1.4.2011. Předchozí track record bych ignoroval.
    Druhy bod, naopak bych ignoroval změnu osoby portfolio manažera, která v tomto specifickém případě není relevnatni. Proč? Protože fond je spravovaný modelem, který byl vyvinutý naší společnosti společně s Robertem Haugenem, objevitelem tzv. Volatilitní anomálie, tedy jevu který v rozporu s moderní teorií portfolia připouští nizkovolatilnim akciim vyšší výnos při nižší volatilitě.

    Proč fond v poslednim roce zaostal? Protože o pokles volatility se postaraly centrální banky, akcie zejména v USA vystrelily o 30% nahoru a v tomto prostředí anomálie typicky zaostává.

    Bude takové prostředí pokračovat? Pochybuji!, ale to at zváží každý investor individuálně.

    Odpovědět

  • stas

    16 května, 2014

    vykon fondu z dlouhodobeho hlediska tezko prekroci inflaci. Reci o dlohodobem investovani jsou jen marketingovym šaškem pro neznale, kterínemaji poneti o zpusobu investovani. Nakupy podilovych fondu z dlouhodobeho hlediska jsou nesmysl, je potreba mit nekolik alternativ a moznost volene se mezi nimi kapitalove pohybovat.Kecy o pravidelnem investovani do nizkovolatilniho fondu jsou jen prekonanou modlou a marketinkem prodavacu . V podstate to nic neresi! Proste Parvest nebrat a nenechat si vnutit zadny podilovy fond bez moznosti alternativ do jinych levelů kapitálových trhu “

    Odpovědět

  • ...

    16 května, 2014

    mám jen dotaz, co to znamená mít alternativu jiných levelů kapitálových trhů? nemyslím to nějak zle, jen to přesně nachápu. Resp. dá se mít podílový fond s možností alernativ?

    Odpovědět

  • stas

    16 května, 2014

    investicni platforma ma mit nekoliv moznosti, tedy kdyz koupim podil. fond tak v pripade avizovanych problemu musim mit moznost prevest investici do programu se zajistenym vynosem, nebo do garantovanych podilu. apod. a to vse pokud mozno na svem investicnim ucte v bezdanove oblasti, protoze jinak by se muselo podavat danove priznani pri kazdem prevodu investice

    Odpovědět

  • Jan Maňák

    17 května, 2014

    Pane Staši, Parvest SICAV (říkejte tomu ionvestiční platforma) má v ČR zaregistrovasných více než 100 pod-fondů všech tříd aktiv. Na rozdíl od některých zemí ovšem výměna například akciových podílů téhož SICAVu například za dluhopisové není považována za daňově neutrální a DPFO stejně musíte platit. čili Vaše poznámka v ČR neplatí.

    Ujišťuji Vás, že fond od 1/4/2011 pobil inflaci všech standardních ekonomik. Fundovanou debatu o inflaci už jsem na těchto stránkách vedl, pokud máte v rukávu nějaký číslený argument, sem s ním. Jinak musím považovat Vaše poznámky vyjímečně za irelevantní.

    Odpovědět

  • stas

    18 května, 2014

    vase odpoved je zcela tendencní!Pouzit priklad zrovna byci fazi :-D Proc neudelate srovnani od roku 2006?? Vseobecne se doporucuje investice v minimalni delce 7 let. A v tomto obdobi tento fond nedosahl vykonu kterym by se mohl chlubit!! Navic vase poznamka investovat pravidelne do nizkovolatilniho fondu ma jaky zamer pro investora?? Pokud mluvim o investicnich platformach, tak slusna nabidka pro investora je struktura fondu, programu , garanci, financi a vlastniho forexu s individualni moznosti treba s Goldman Sachs. Pro vasi informaci jsou investicni platformy, ktere nepodlehaji danovym srazkam! Pokud tedy investor chce dosahnout slusnych zajistenych vysledku nad 20% rocne, tak nesmi chodit do bankovnich nabidek. A nakonec jen pro srovnani fondu , ktery prodavate, porovnejte fond ZZ2, ktery za stejnych podminek dosahl vykonu 339% oproti bídkych 2,38 Parvestu!

    Odpovědět

  • stas

    19 května, 2014

    Když bych chtěl investovat, tak jedině do notes od Morgan Stanley nebo Goldman Sachs s výnosem 10 a 11% za půl roku!!

    Odpovědět