CZK/€ 25.025 -0,26%

CZK/$ 23.283 -0,71%

CZK/£ 29.238 -0,34%

CZK/CHF 25.669 -0,18%

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

02. 01. 2024

0 komentářů

Akciovými hity mají letos být firmy zaměřené na inovativní léčbu vážných chorob nebo na vodík 

 

Které akcie se v roce 2024 dočkají největšího zhodnocení? Alespoň tedy podle porovnání nynější ceny a cílové ceny za 12 měsíců v konsensu mezinárodních analytiků, jak jej zachycuje agentura Bloomberg.

Loading



 

Z globálních firem s vůbec největší tržní kapitalizací (tedy z takzvaných „megacap“ firem) by se nejvíce mělo dařit čínskému technologickému obru Tencentu, jemuž analytici v roce 2024 předpovídají více než 50procentní zhodnocení. Následuje britský petrochemický gigant BP a Nvidia, jež se má i v příštím roce vézt na vlně AI-mánie. Oba tyto tituly mají zhodnotit o více než 30 procent. Investoři by se naopak měli obloukem vyhnout akciím třeba takového Intelu, případně spekulovat na jejich pokles (viz tabulka níže, třetí sloupec).

Ze všech amerických firem – nyní tedy už bez ohledu na tržní kapitalizaci – si má nejvíce polepšit společnost SC Pharmaceuticals, a to takřka o 200 procent. Zaměřuje se na inovace ambulantní péče o pacienty s akutními zdravotními problémy. Zhodnocení přes 195 procent se mají dočkat ještě akcie biotechnologické firmy Puretech Health, jež se zaměřuje na rozvoj léčiv a terapií pro boj s vážnými chorobami, a firmy Blink Charging, zaměřující se na budování sítí nabíjecích stanic pro elektromobily.

Ze všech evropských firem věří analytici nejvíce švýcarské sociální platformě A Small World, jež dává dohromady zejména finančně dobře situované jedince, kteří holdují cestování a jdou s dobou, co se „lajfstajlu“ týče. Její akcie by měly v roce 2024 přidat rovněž takřka 200 procent. Zhodnocení 190 procent by měla nabídnout irská společnost Fusion Fuel Green, která rozvíjí technologie založené na zeleném vodíku.

REKLAMA

Z titulů zahrnutých do hlavního ukazatele pražské burzy, PX, si má nejvíce polepšit Colt, následovaný Erste Bank a Philip Morris. Pozor, akcie ČEZ se prý propadnou.

Autor: Lukáš Kovanda, hlavní ekonom, Trinity Bank

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz

 


Související články

Amundi: Scénáře a prognózy výnosů aktiv pro příští desetiletí

V příštích deseti letech by mohlo dojít k vyššímu růstu a nižší inflaci v porovnání s dlouhodobými prognózami Amundi z roku 2023, a to díky zvýšené produktivitě v důsledku implementace umělé inteligence. Zpoždění přijímaných kroků v oblasti klimatu naopak zvýší rizika a povede k vyšším ekonomickým nákladům v […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

03. 05. 2024

Vyplatí se prodávat akcie v květnu podle známého přísloví?

‘Sell in May and go away’ je jedno z nejznámějších přísloví ve finančním světě a podle analýzy investiční platformy eToro je toto rčení dobře podloženo historickými údaji. Společnost prozkoumala měsíční výnosy cen 15 největších světových akciových indexů za posledních 50 let, aby otestovala, zda se akcie v […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

02. 05. 2024

Diverzifikaci portfolia pomocí FX. Proč a jak na to?

Nejdůležitější investiční strategií je diverzifikace. Devizové prostředky (FX) jsou sice v tomto ohledu často podceňovány, mohou však pomoci zvýšit stabilitu portfolia i rizikově vážené výnosy. FX mohou prohloubit diverzifikaci tím, že sníží přílišnou expozici vůči domácí měně, umožní správu závazků v cizích měnách, budou generovat pasivní příjem, případně nabídnou […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

30. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *