CZK/€ 25.265 -0,04%

CZK/$ 23.672 -0,38%

CZK/£ 29.357 +0,28%

CZK/CHF 25.977 -0,36%

Text: Petr Zámečník

24. 05. 2016

0 komentářů

Akciové fondy: Ztráty táhlo Turecko i Čína

 


 

Turecko si sice hledá cestu do Evropy, rádo by se přičlenilo k Evropské unii a dávno již neplatí okřídlené rčení o tureckém hospodářství, nicméně květen zasadil tvrdou ránu tureckým akciím. Přestože bez ztráty vyvázlo jen 30 akciových podílových fondů z více než 340 sledovaných, pouze tři zaměřené na turecké akcie si odnesly dvoucifernou ztrátu.

Nebylo to ale jen Turecko, kdo Index ICZ pravidelného investování do akciových podílových fondů stáhl do červených čísel. Index ICZ se propadl zpět pod úvodní hodnotu tisíce bodů a sčítání zakončil s meziměsíční ztrátou 3,18 % na hodnotě 978,1 bodu.

Graf: Index ICZ pravidelného investování

index-icz-kveten-2016

Zdroj: Investujeme.cz

Za ztrátami Turecka může stát mimo jiné krach jednání o uprchlické krizi. Angela Merkelová vyjednala podmínky ukončení přílivu uprchlíků z Turecka s premiérem Ahmetem Davutoglou. Toho ale počátkem května odvolal turecký prezident Recep T. Erdogan s tím, že Turecko nebude plnit 72 dojednaných podmínek, které se měly stát základem pro zrušení vízového styku mezi EU a Tureckem.

Mezi deseti nejvíce ztrátovými fondy měsíce jsou též tři zaměřené na čínské akcie. Čína se zmítá v nejisté budoucnosti a je spíše otázkou času, kdy se propadne do recese. Na druhou stranu v případě čínské ekonomiky se za recesi považuje i jen zpomalení hospodářského růstu. Tomu se čínská vláda snaží všemožnými kroky zabránit, ovšem opět se to zdá být bojem s větrnými mlýny trhu.

Tabulka 1: Deset nejvíce ztrátových akciových podílových fondů v uplynulém měsíci

Podílový fond

Znehodnocení mezi 20. 4. 2016 a 20. 5. 2016

ESPA Stock Istanbul

–13,61%

Parvest Equity Turkey

–12,91%

HSBC GIF Turkey Equity A EUR

–12,43%

Templeton Korea

–9,46%

FF – Emerging Europe/ Middle East & Africa €

–9,26%

FF – China Opportunities A-ACC-EUR

–8,13%

Pioneer Funds – China Equity (USD)

–8,12%

FF – China Focus A-ACC-EUR

–8,03%

HSBC GIF Singapore Equity A USD

–7,97%

Raiffeisen-EmergingMarkets-Aktien

–7,86%

Zdroj: Index ICZ pravidelného investování do akciových fondů

Ziskových akciových fondů bylo v minulém měsíci jen minimum. A i jejich výnosy odpovídaly spíše stagnaci než růstu. Jen tři z nich přesáhly meziměsíční zhodnocení o 4 % a další čtyři přidaly mezi 1 a 2 %.

Mezi nejziskovějšími jsou podílové fondy zaměřené na akcie „zlatých“ společností, které pokračovaly v růstu z minulého měsíce. Pomohl jim růst cen zlata až k 1300 USD/oz. Z těchto výšin se sice zlato v závěru (sledovaného) měsíce vrátilo k úrovni o 50 USD nižší, přesto se těžařům dařilo.

Na druhou příčku se mezi těžaře zlata vložil fond spravovaný Markem Mobiem Templeton Frontier Markets. A to navzdory skutečnosti, že klasické rozvíjející se trhy zakončily měsíc převážně se ztrátou. Tomu se v uplynulých dvou letech nedařilo přehoupnout se do černých čísel a poslední tři roky zaostává i za benchmarkem. Letos zatím hospodaří s výnosem 1,71 % (při růstu benchmarku o 2,32 %).

Tabulka 2: Deset nejvíce ziskových akciových podílových fondů v uplynulém měsíci

Podílový fond

Zhodnocení mezi 20. 4. 2016 a 20. 5. 2016

AMUNDI FUNDS EQUITY GLOBAL GOLD MINES USD

4,91%

Templeton Frontier Markets Fund (USD)

4,72%

Franklin Gold and Precious Metals Fund (USD)

4,20%

Parvest Equity Japan Small Cap

1,53%

AMUNDI FUNDS EQUITY GLOBAL AU

1,43%

AMUNDI FUNDS EQUITY GLOBAL RESOURCES CZK

1,26%

ESPA Stock Europa – Property

1,02%

CS EF European Property B

0,92%

AMUNDI FUNDS EQUITY INDIA USD

0,89%

NN (L) European Real Estate*

0,79%

Zdroj: Index ICZ pravidelného investování do akciových fondů

V České republice drží otěže v rukou Česká národní banka (ČNB). Měnové intervence a držení kurzu koruny na úrovni v okolí 27 Kč/EUR zřejmě přinesly své ovoce a česká ekonomika roste nečekaným tempem. V posledním měsíci se i inflace přiblížila k inflačnímu cíli, což vytvořilo další tlak na posilování české koruny. ČNB tak připustila i možnost záporných úrokových sazeb v okamžiku, kdy začne opouštět měnový závazek. V opačném případě by zřejmě došlo k očekávanému šoku způsobenému strmým posílením koruny k rovnovážné úrovni.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz


Související články

Je čínská ekonomika větší než americká?

Studenti mi na pražské VŠE občas kladou vcelku záludné dotazy. Často jsou inspirované denním tiskem nebo úvahami na internetu. Jedním z oblíbených je: Kdy čínská ekonomika překoná svou velikostí americkou? Tedy trochu jinak: Kdy se stane Čína největší ekonomickou mocností na světě? Existuje mnoho odpovědí, často diametrálně odlišných.

Text: Luboš Smrčka

Foto: Shutterstock

23. 02. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *