CZK/€ 25.175 +0,04%

CZK/$ 23.482 +0,00%

CZK/£ 29.451 +0,26%

CZK/CHF 25.753 +0,09%

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

01. 12. 2023

0 komentářů

Akcie v Čechách zatím stále opomíjená možnost investic

 

Cenné papíry, díky kterým můžete získat nemalé množství peněz, nebo přijít k nebezpečným finančním ztrátám. To jsou akcie. Pokud si umíte vybrat správnou investici, pak byste se černého scénáře neměli bát. S tím vám můžou pomoct nejen brokeři, ale i některé z webů na internetu.

Loading



 

K vydání prvních akcií došlo v roce 1602

Akcie jsou cenným papírem, jejichž vlastnictvím vzniká podíl ve vybrané společnosti. Jejich historie spadá až na začátek 17. století do Nizozemska. Základní rozdělení akcií vychází z jejich druhů. Mezi základní rozdělení patří to na listinné a zaknihované akcie. Další rozdělení je podle anonymity či uvedení konkrétní osoby majitele akcií. Takto rozlišujeme akcie na majitele a akcie na jméno. Další dvě skupiny přináší takzvané akcie kmenové a akcie prioritní. U kmenových akcií jsou, v případě zisku, vyplácena dividenda a vzniká i částečné rozhodovací právo. Prioritní akcie zajišťují vyplacení zisku ve stanovený čas a výši.

Broker na začátku pomůže poznat prostředí trhu

Obchodování s akciemi na burze chce především odvahu. Na trhu byste se ale měli také orientovat. S tím vám může pomoci takzvaný broker. Tedy profesionální obchodník s cennými papíry. Ten vás vtáhne do světa investic a pomůže vám vybrat vhodnou variantu přesně pro vás. Další z možností, kde najít pomoc je samozřejmě internet.

Důležitý je přehled o vývoji akcií

Digitální přehled vývoje českých i světových trhů přináší přehled na Kurzyakcie.cz. Nejenom, že se jedná o rádce, který vám pomůže zorientovat se v tématice investování peněz do akcií. Zároveň získáte také kompletní a přehledný seznam vývoje akcií. Digitální zpracování představuje moderní formu jak detailně nahlédnout na vývoj akcií v minulosti. Kromě toho je web jakýmsi vodítkem, jak se pustit na trh s akciemi a rovnou zažít úspěch. Na webu pak najdete i spoustu nejenom základních informací a zajímavých ekonomických témat.

Pokud jste na akciovém trhu nováčkem, pak si musíte vybrat buď brokera, nebo banku, kde je možné investovat. Na základě vytvořeného účtu se následně můžete směle pustit do nakupování. Podle vámi investované částky si vyberete počet akcií vybrané společnosti.

REKLAMA

Peníze se vyplatí investovat minimálně na několik let

Jako investici byste rozhodně neměli používat své pravidelné příjmy nebo úspory, které ale chcete v blízké době využít. Říká se, že byste tyto finanční prostředky měli být schopni uvolnit alespoň na dobu dlouhou 5 a více let. Ještě na delší časové období byste se pak měli zaměřit u společností, do kterých chcete investovat. A to konkrétně na to, jaké jsou jejich plány do budoucnosti. A kam chtějí vámi vybrané společnosti v následujících pěti až deseti letech směřovat.

Riziko a kolísavost nejsou stejné ukazatele výhodnosti investic

Investora příliš nemusí zajímat to, jak hodnota akcií v minulosti klesala. Daleko důležitějším ukazatelem je míra rizika. Mezi míru rizika patří především možná konkurence, finanční páky či případné finanční spory. Ty dokážou alespoň částečně předpovědět, jak se bude situace pro danou společnost vyvíjet. Naopak kolísavost žádný takovýto ukazatel nemá. To, že je hodnota vyšší nebo nižší spíše může dopomoci k dalším výhodným obchodům. Rozhodně to ale neukazuje, jak je rizikové do takové společnosti investovat.

Pro radu a přehled vývoje akcií využijte zkušené odborníky

Aby obchodování s akciemi fungovalo, je potřeba zaměřit se hned na několik základních faktorů. S těmi vám na začátku můžou pomoci zkušení brokeři. Pokud se do investování chcete rovnou vrhnout po hlavě sami, pak můžete využít také stránku kurzy akcií plnou aktuálních informací, doporučení a především plný přehledu vývoje akcií na českém i zahraničním trhu v minulých obdobích.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz

 


Související články

Komentář: Evropu ESG oslabuje, těží z toho americké akcie i banky

Evropské akcie se letos ocitly v historicky rekordní slevě vůči těm americkým. Vyplývá to ze srovnání poměrového ukazatele vyhlížené tržní ceny akcie a čistého zisku na akcii na horizontu dalších dvanácti měsíců. V potaz jsou přitom vzaty všechny klíčové akciové tituly jak ve Spojených státech, tak v Evropě.

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

29. 04. 2024

Rozdělený dluhopisový trh

Akcie a dluhopisy vykázaly v roce 2022 po delší době shodný vývoj, když společně zaznamenaly výraznější propady. Stejný směr nalezly obě třídy aktiv i v roce 2023, ale tentokrát udělaly investorům radost a shodně přinesly výrazné kladné zhodnocení. Co se týká letošního vývoje, dostál vzájemný vztah mezi akciemi a […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

26. 04. 2024

Generační rozdíly v investování. Více než 30 % mladých lidí si aktivně spoří na důchod už teď

Každá generace je definována vlastní perspektivou, která vznikla v důsledku generačního historického kontextu a společenských vlivů. Pokud jde o peníze a investice, každá z nich má své zakořeněné investiční postoje, které reflektují ekonomické podmínky, technologický pokrok a celkovou kulturní vyspělost dané doby. Podívejte se blíže na investiční […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

26. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *