CZK/€ 25.265 +0,14%

CZK/$ 23.707 +0,19%

CZK/£ 29.516 +0,05%

CZK/CHF 26.084 +0,21%

Text: Petr Němec

12. 11. 2019

3 komentáře

670 tisíc: tolik dluží průměrný student v USA

 

Minule jsme se podívali, jak to vypadá s potencionální krizí v ČR a jak bychom podle toho měli investovat. Dnes se podíváme na potencionální krizi spojenou se studentskými půjčkami v USA. Jak jsou na tom studentské půjčky v USA?

Loading



 

Jak špatná je situace se studentskými půjčkami v USA?

44,7 milionu studentů má v Americe dohromady půjčeno 1,56 bilionu dolarů. Jedná se o druhou největší dluhovou kategorii, hned po hypotečních dluzích. Studentské půjčky se tedy dostaly v objemu i před půjčky na auta a kreditních kartách. Jedná se dokonce o 11 % celkového amerického státního dluhu, který je momentálně okolo 13,7 bilionu dolarů.

Studentské půjčky však nejsou veškeré půjčky, které si studenti berou na financování školného. 11 % je pouze v podobě studentských půjček, je však důležité brát v potaz, že 31 % studentů financuje studium jinou formou půjčky, nejčastěji kreditní kartou. V roce 2017 průměrný student dlužil 28,650 dolarů, tedy okolo 670 000 Kč v podobě studentské půjčky. 

Splácení

Studentské půjčky se odpouští velice zřídka, z 41,000 podaných žádostí o prominutí půjčky, bylo ve výsledku prominuto splácení pouze 206 uchazečům (kumulativně 12,3 milionu dolarů). Je tedy jasné, že ze studentského dluhu se musí studenti dostat sami. Je však otázkou, zda se jim to daří, pojďme se na to tedy podívat.

Studentské půjčky se splácejí velice pomalu nebo vůbec. 3,3 milionu půjček je momentálně odloženo, takže se nesplácejí. 2,6 milionu uchazečů krátkodobě odkládá splátky, ale splácejí. 4,7 milionu dlužníků nesplácelo posledních 9 měsíců, což znamená, že více než 10 % dlužníků nesplácí.

REKLAMA

Lidé se studentskou půjčkou na krku potřebují ve většině případech dva druhy příjmů, aby byli schopni splácet. Průměrně splácejí studenti s půjčkou okolo 250 dolarů měsíčně a 2 z 10 jsou se splácením pozadu. Americká vláda pomáhá při financování vysokých škol programem „Pell grats“. V roce 2018 však studenti, kteří nevyplnili formuláře, přišli kumulativně o 2,6 miliardy dolarů.

Velký problém splácet mají hlavně ženy. I když jsou ženy zhruba polovina uchazečů (56 %) o studentskou půjčku, jejich dluh je kumulativně dvě třetiny celkového studentského dluhu, tedy okolo 900 miliard dolarů. Ženy častěji žádají o dluh a také je jejich dluh v průměru o 2,700 dolarů vyšší než u mužů. Problém je také v tom, že ženy splácejí dluh déle, kvůli nižšímu průměrnému výdělku (26 % méně než muži).

Velikost studentských půjček

I když jsou menší půjčky nejpopulárnější, stále velký počet uchazečů žádá o astronomicky vysoké částky, které pak musí v průběhu života splatit. Vyšší částky jsou například za studium medicíny, nebo práv. Je však otázkou, kolik z nich si najde kariéru, která jim umožní splácet tak vysoké půjčky.

Více než 600,000 má studentskou půjčku vyšší než 200,000 dolarů. Budoucnost nevypadá vůbec lépe, tím že se na vysoké školy v Americe hlásí každým rokem méně lidí, zvyšují se náklady, a tím také výše půjček (úspory z rozsahu se aplikují i zde). Tento jev se již několik let znatelně projevuje ve statistikách. V roce 2016 byla průměrná půjčka okolo 37,000 dolarů, což je o 78 % více, než tomu bylo před deseti lety.

REKLAMA

Celkový dluh roste rapidně, například kumulativní dluh studentských půjček dlužníků ve věku od 30 do 39 let vzrostl za posledních 5 let o 30 %.

Rozdělení dlužníků podle věkové skupiny.

  • 30 let a méně: 16.8 milionu,
  • 30-39: 12.3 milionu,
  • 40-49: 7.3 milionu,
  • 50-59: 5.2 milionu,
  • 60+: 3.2 milionu.

Podle statistiky je zřejmé, že pro velkou část studentů je splácení velice obtížné. Například v roce 2015 skoro 7 z 10 ti seniorů, kteří vystudovali veřejnou vysokou školu, stále spláceli studentskou půjčku.

Dále okolo 66 % studentů, kteří dokončují veřejnou vysokou školu, odchází se studentskou půjčkou, v průměru okolo 25,500 dolarů. V případě soukromých neziskových škol je to okolo 75 % lidí s dluhem okolo 32,500 dolarů. U ziskových škol je průměrný dluh studenta okolo 40,000 dolarů.

Závěrem

Po prozkoumání statistik je zřejmé, že studentské půjčky jsou velkým problémem, který se každoročně zhoršuje. Svým způsobem mi to připomíná situaci v roce 2008. Mnoho lidí dostává půjčky, stále více jich přestává splácet. Osobně si myslím, že z této situace může v budoucnu vyústit velký problém.

Zdroj 1, zdroj 2, zdroj 3

Loading

Vstoupit do diskuze 3 komentáře

Zdroj a více informací: CII750.cz


Související články

Michal Kovářík: Zbavte se špatných dluhů nebo se jich úplně vyvarujte

V jednom z předchozích článků (Investice do každé rodiny, budu to hájit klidně celé hodiny) jsem se snažil zdůraznit, jak důležité a nepostradatelné je v rámci práce se svým finančním rozpočtem investovat. Peníze pracují ve váš prospěch. Než však začnete investovat, je ještě dobré udělat pár kroků […]

Text: Redakce

Foto: Swiss Life Select

22. 05. 2023

Insolvenční řízení Fair Credit pokračuje, lhůta pro přihlášení pohledávek je za svoji polovinou

Finanční potíže, které vedly ke krachu společnosti Fair Credit International, SE (dnes CEPO Green3, SE) ze skupiny Fair Credit, zasáhly zprostředkovaně celou řadu investorů. Investoři, kteří vlastní pohledávky vůči bývalému poskytovateli drobných půjček, jsou nyní v nepříjemné situace. Nemají jistotu, zda dostanou zpět své peníze, a zároveň […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

02. 03. 2023

finanční zdraví dlužníka

Hlídejte si, komu půjčujete. Posouzení finančního zdraví dlužníka není radno podcenit

Podle expertů lze očekávat, že hlavní dopad růstu cen energií a úrokových sazeb na ekonomické výsledky firem teprve přijde. Řada podniků se tak může ocitnout v úpadku a věřitelé vymohou jen velmi obtížně (a pouze menší část) své pohledávky. Jaké informační zdroje lze využít pro hodnocení finančního […]

Text: Veronika Hejná

Foto: Shutterstock

13. 12. 2022


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

 
 
 

 
  • Dušan

    12 listopadu, 2019

    Pro super zaměstnání v USA, není problém za rok vyděl 50.000 USD.

    Odpovědět

  • Mi

    12 listopadu, 2019

    Nějak mi to cele smrdí. 670 tis Kč nejsou v USA žádné peníze. To je tak půlroční nájemné za 3kk v New Yorku. Takže půjčka vůči kupní sile za 4 roky studia mi přijde OK. Co mi smrdí jsou ty cifry. V roce 2017 průměrný student dluží 28 tisíc a později píšete ze v roce 2016 byla průměrná půjčka 37k, přitom píšete ze velikost půjček roste. Taky ten rozptyl je pro mě zarážející . 600 tisíc lidi si půjčuje necelých 6mega a zbytek statisíce korun. Btw : kolik stojí cena studia na pražských soukromých školách ? Tipuju ze to budou taky statisíce .

    No nic nebudu trávit energii luštěnim nesmyslných čísel . V době vzdelanostni inflace je mnohdy lepší nastudovat . Mozna jste slyšeli ze nejlepší co udělat pro své děti je nechat je studovat – já říkám zajistete jim bydlení.

    Odpovědět

  • Anonym

    12 prosince, 2019

    Já jsem si v dobách studia taky bral pár set tisíc půjčku, ale na dofinancování vlastního bydlení. Tenkrát mi to hodně pomohlo. Po malých částkách jsem to splatil až teď, po deseti letech. Ale byt je můj. A jsem za to rád. Co teď ušetřím za splátku ale pravidelně investuji, rád půjdu do důchodu dříve. Nemáte někdo nejaké chytré nápady, kam nejlépe investovat? Napadl mě třeba Zonky Rentiér. Kryptu moc neveřím, pokud by se jednalo o vyšší obnosy peněz, pak jsou tu ještě akcie, atd. Třeba ale bude mít někdo lepší ideu.

    Odpovědět