CZK/€ 25.235 -0,36%

CZK/$ 23.713 -0,23%

CZK/£ 29.534 -0,43%

CZK/CHF 25.979 -0,25%

Text: Petr Syrový

08. 10. 2012

5 komentářů

3 fáze pravidelných investic

 


 

pravidelných investicích se hovoří často v souvislosti se spořením na důchod. Dejme tomu, že budeme spořit 3 000 Kč měsíčně na svůj důchod za nějakých 30 let. Protože se jedná o dlouhodobou investici, budeme peníze investovat do akciového fondu (případně do fondu životního cyklu).

Pokles po prvním roce

Představme si, že rok pravidelně investujeme a po roce akciové trhy najednou rychle spadnou o 1/3. Celkem jsme vložili 36 000 Kč a najednou se hodnota naší investice propadne o 12 000 Kč.

Propad o 1/3 vypadá dramaticky, pokud se na něj díváme optikou procent. Pokud se na něj díváme optikou absolutní částky, už se nejedná o tak dramatická čísla. 12 000 Kč není málo, ale když tuto částku srovnáme s jinými riziky, která běžně podstupujeme, už nevypadá tak dramaticky. 12 000 Kč v životě riskujeme celkem často. Stačí, abychom byli 2 týdny nebo měsíc nemocní a hned na účet přijde výrazně nižší částka.  Pokud máme hypotéku, pak refixace úrokové sazby pro nás znamená daleko vyšší riziko než uvedených 12 000 Kč.

Srovnejme částku 12 000 Kč také s poplatky, které někdo platí za sjednání produktů. 12 000 Kč je směšných proti nákladům za sjednání IŽP. I u stavebního spoření se dostaneme na podobný poplatek, pokud uzavíráme smlouvy v celé rodině a pokud narazíme na „šikovného“ prodejce.

Dejme tomu, že hodnota fondů po roce opravdu klesla o 1/3. To je špatná zpráva pro naše již investované peníze. Můžeme litovat toho, že jsme nepočkali a nekoupili teď levněji. Díky pravidelné investici ale právě teď levněji nakupujeme. Pokles je tak pro nás příležitost k levnějšímu nákupu.

REKLAMA

Pokles potrápí naše emoce, ale při racionálním pohledu před sebou vidíme ještě dalších 29 let investic. To je dost času na to, aby investice zahladily své nezdary. Trochu mi to připomíná situaci, když koukám na hokej a naši prohrávají v druhé minutě 0:1. Není to dobrá zpráva, ale stále ještě zdaleka není rozhodnuto.

Pokles v polovině doby

Co když přijde pokles akciových trhů v polovině doby investice? Jak pak budou vypadat naše ztráty? Opět si představme situaci, kdy trhy klesnou o 30 % a v novinách se budou psát podobné titulky jako v roce 2008.

Pokles trhů o 30 % ještě neznamená, že my jsme prodělali 30 %. I přes tuto situaci můžeme být v zisku nebo jen mírné ztrátě. Vše záleží na tom, za kolik jsme nakupovali před 10 nebo 15 lety. Možná jsme nakupovali levně, pak trhy vyrostly a nyní spadly. Proto se podívejte na svojí konkrétní situaci a nenechte se ovlivňovat tím, co se píše v novinách.

Pokles trhů pro vás opět znamená šanci levněji kupovat a stále před sebou máte ještě dost času. Vždyť vám zbývá ještě 15 let. Na tuto dobu je v portfoliu ještě velmi výrazná akciová složka. Efekt levnějších nákupů již není tak silný, protože jsme 15 let nakupovali a většinu investic tak máme nakoupenou.

REKLAMA

Pokles po 15 letech investování už nás nebude tolik lekat, protože už nejsme žádní investiční nováčci. Představte si, že 15 let investujete (od roku 1997) a nyní přijde pokles o 30 %. Nebylo by to zdaleka poprvé, co něco podobného zažíváte. Máte zkušenosti s krachem Ruska v roce 1998, splasknutím internetové bubliny, pádem Dvojčat, krachem Lehman Brothers atd.

Pokles těsně před důchodem

A co když přijde pokles trhů těsně před tím, než chceme investice vybrat?

Opět si představme situaci, akciové trhy klesnou velmi rychle o 30 %. Jaký by to mělo dopad na portfolio? Žádný nebo minimální. Pokud jsme rozumní investoři, tak máme již jen malou akciovou složku v portfoliu a už více spoléháme na dluhopisy nebo na peněžní trh.

Loading

Vstoupit do diskuze 5 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz


Související články

Investice & daně. Kdy máte klid a kdy musíte vyplňovat přiznání?

Obliba investování u nás roste. Jen v podílových fondech Češi zhodnocují už přes 938 miliard korun, další stovky miliard mají investoři v akciích, burzovně obchodovaných fondech a dalších aktivech. Se vzrušujícím investičním světem je ale spojena i méně zábavná povinnost, a to jsou daně. Podívejte se, co si jako […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

16. 04. 2024

Investiční horečka v prvním čtvrtletí roku

Uplynulý kvartál byl z pohledu světových burz skutečně výjimečný. Řada aktiv významně vzrostla na hodnotě a tato mohutná „rally“ často připomínala technologickou „dot-com bubble“ z konce minulého tisíciletí. Nezůstalo však pouze u technologických akcií, k výšinám se vydalo rovněž zlato nebo stříbro. O čem bylo minulé období na trzích a […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

15. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

 
 
 

 
  • Mirek

    9 října, 2012

    Hezký a neotřelý pohled na investice. Hlavně první období je podle mého důležité. Investice mají nálepku „rizikové“ zboží, ale že jinde riskujeme daleko více si nikdo moc neuvědomuje.

    Odpovědět

  • Miloslav Šimek

    9 října, 2012

    Jen dopřidám k tomuto tématu odkaz:
    http://www.in­vestujeme.cz/zhod­noceni-pravidelne-investice-propada-nejcasteji-o-40–45/

    jde o sérii článků zde na investujeme.cz
    Smyslem je mimo jiné poukázat na pravděpodobnost, že se investor dočká propadu kapitálu 30% a více procent. Není zrovna malá. Jako vždy bude důležitý psychologická odolnost člověka, proto je dobré vědět „do čeho jde“..

    Odpovědět

  • pk

    9 října, 2012

    Není to úplné, protože tak jako je pravidelná investice tak je pravidelná deinvestice. Tedy rok před odchodem do důchodu určitě nebudu mít portfolio bez akciové složky. čeká mne totiž ještě nějakých 20 let deinvestování.

    Odpovědět

  • Petr Syrový

    9 října, 2012

    Ano, máte pravdu. Pral jsem se s tím, jak to do krátkého článku dostat. Pokud totiž používám investici na vyplácení renty, tak takováto investice nemá konec. V době čerpání důchodu máme cca 1/3 v akciích a pokles se nás trochu dotkne. Zde by platilo částečně to, co při poklesu v polovině doby: máme dost času před sebou a jsme ostřílení investoři.

    Odpovědět

  • Jindra

    9 října, 2012

    Zajimavé je, že u některých lidí fondy = riziko, kdežto pojistky = jistota. Ve fondech se bojí, jaká bude hodnot jejich investice. Mohou prodělat. V pojistkách se nebojí. Tam mají jistotu, že po 2 letech opravdu prodělají.

    Odpovědět