CZK/€ 25.025 -0,26%

CZK/$ 23.283 -0,71%

CZK/£ 29.238 -0,34%

CZK/CHF 25.669 -0,18%

Text: Redakce

29. 07. 2014

0 komentářů

Evropa ztrácí, Asie táhne

 


 

Americké akciové indexy sice nakonec dokázaly v průběhu měsíce překonat nové kulaté rekordy (DJIA – 17 000 bodů, S&P 500 – 2000 bodů) později, než například německý DAX (10000 bodů již koncem června), celkově jsou na tom ale mnohem lépe a sešup z rekordních hodnot nebyl tak prudký jako v Evropě. Nejlépe je však na tom oproti minulému měsíci nakonec právě ten, který kulatou hranici nedosáhl (NASDAQ 100 – 4000 bodů). Kde se dva bijí, třetí vyhrává takže, že z americko- evropského souboje nakonec vycházejí vítězně rozvíjející se trhy, a zejména ty asijské. Rozvinuté trhy, a to jak v USA, i v Evropě, pravděpodobně nečeká velmi úspěšné období a investoři by měli v nejbližší době očekávat výraznější korekci. Jak dlouho bude trvat a kolik při ní akciové indexy ztratí, je ale složité předpovědět.

Poté, co si Index ICZ v předešlém měsíci připsal za měsíc zhodnocené přes 3 % (+3,72 %), byl tento měsíc pro akciové indexy mnohem horší. I přes měsíční ztrátu přes více než jedno procento (-1,09 %) je však celková výkonnost indexu akciových podílových fondů stále poměrně dobrá. Po pěti měsících od vzniku indexu je to celkově 5,9 %.

V celkovém hodnocení fondů od vzniku indexu se na špici moc změn neudálo, první trojici tvoří dva fondy zaměřené na akciový trh Indie (Amundi Funds Equity India Infrastructure +25 %, HSBC GIF Indian Equity A USD +19,2 %) a jeden fond se zaměřením na turecký akciový trh (HSBC GIF Turkey Equity A EUR +19,1 %). I dalších šest nejvýkonnějších fondů celkově investuje především na těchto trzích. Do první desítky se pak dostal pouze jeden fond, který investuje jinde, než na dvou zmíněných trzích, a to fond HSBC GIF BRIC Equity A USD, který je po pěti měsících celkově na desátém místě.

Co se týče měsíční výkonnosti, jediným fondem, který dokázal v období od 20.6. do 20.7. vydělat investorům více než deset procent, byl fond Parvest Equity Indonesia (+11,1 %). Shodou okolností jde o fond, který byl před měsícem jednoznačně nejhorším fondem (a to i celkově, když byl jediným fondem se zápornou celkovou výkonností), takže tento měsíc svou ztrátu odčinil. Manažeři fondu se zaměřují na sektory, jako jsou telekomunikace, zdravotní péče a spotřeba, přičemž fondu, i trhu celkově pomáhá dobrá kondice indonéské ekonomiky (i když pod očekávání, ale 5,2 % meziroční růst HDP stále není špatný), růst zahraničních investic a spotřeby. Pozitivní vliv (opět) měly také nedávné volby v zemi. Aktivní správa tento měsíc investorům přála a manažeři fondu měli šťastnou ruku, ale poměrně velká volatilita fondu určitě nebude vhodná pro každého investora. Přes šest procent se v posledním měsíci dostaly ještě dva fondy zaměřené na trhy Turecka –  Parvest Equity Turkey (6,69 %) a HSBC GIF Turkey Equity A EUR (6,18 %) a pak ještě fond Templeton Thailand (6,76 %).

Výkonnostní dno pak doznalo poměrně velkých změn. Celkově jsou na tom ke dvacátému červenci nejhůře fondy zaměřené na akciové trhy v Evropě. Nejhorším fondem s měsíční ztrátou bezmála 8 procent (-7,89 %) je fond investující většinu prostředků na akciových trzích Španělska a Portugalska, FF – Iberia A-ACC-EUR od společnosti Fidelity. Je až s podivem, že i když se země dlouhodobě potácejí v problémech, tak například španělské fotbalové kluby (zejména takový Real Madrid, který je mimochodem také až po uši v dluzích) dokáží za své hráče platit desítky milionů eur, přičemž šéf ligy chce, aby na fotbalových hřištích Španělska hrálo 500 nejlepších fotbalistů světa (?!?!). Se ztrátou přes sedm procent v tomto měsíci skončily ještě fondy – KD RUSSIA, od slovenské společnosti IAD Investments, správ. spol., a.s. (-7,49 %), který samozřejmě odráží vyhrocenou situaci na hranicích Ruska a Ukrajiny a s tím spojenými sankcemi a Horizon Access Fund CSOB Český Akciový (PX) (-7,36 %), který doplácí na nepříliš dobré období českého akciového trhu.  

REKLAMA

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz

 


Související články

Amundi: Scénáře a prognózy výnosů aktiv pro příští desetiletí

V příštích deseti letech by mohlo dojít k vyššímu růstu a nižší inflaci v porovnání s dlouhodobými prognózami Amundi z roku 2023, a to díky zvýšené produktivitě v důsledku implementace umělé inteligence. Zpoždění přijímaných kroků v oblasti klimatu naopak zvýší rizika a povede k vyšším ekonomickým nákladům v […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

03. 05. 2024

Vyplatí se prodávat akcie v květnu podle známého přísloví?

‘Sell in May and go away’ je jedno z nejznámějších přísloví ve finančním světě a podle analýzy investiční platformy eToro je toto rčení dobře podloženo historickými údaji. Společnost prozkoumala měsíční výnosy cen 15 největších světových akciových indexů za posledních 50 let, aby otestovala, zda se akcie v […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

02. 05. 2024

Komentář: Evropu ESG oslabuje, těží z toho americké akcie i banky

Evropské akcie se letos ocitly v historicky rekordní slevě vůči těm americkým. Vyplývá to ze srovnání poměrového ukazatele vyhlížené tržní ceny akcie a čistého zisku na akcii na horizontu dalších dvanácti měsíců. V potaz jsou přitom vzaty všechny klíčové akciové tituly jak ve Spojených státech, tak v Evropě.

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

29. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *