CZK/€ 25.025 -0,26%

CZK/$ 23.283 -0,71%

CZK/£ 29.238 -0,34%

CZK/CHF 25.669 -0,18%

Text: Jan Valášek

05. 08. 2013

0 komentářů

Analýza fondu: ING Food & Beverages

 


 

ING Food & Beverages je akciový podílový fond zaměřený na investice do firem z oblasti spotřebního zboží. Je denominovaný a v České republice nabízený v americkém dolaru. Založen byl v roce 2001 a s kapitalizací přes 200 mil. USD se jedná o jeden z nejmenších fondů v dané kategorii. V ČR má prakticky jediného přímého konkurenta, jímž je fond KBC Food & Personal Products nabízený dceřinou společností ČSOB z belgické skupiny KBC. 

Z pozice hlavního portfolio manažera se o řízení investic stará Jeff Meys. Působil např. také v londýnské investiční bance UBS a je držitelem titulu VBA, který je ekvivalentem známého CFA. Dobré výsledky vykazuje při řízení sektorově zaměřených fondů.   

Tabulka 1: Základní data fondu ING Food & Beverages

Základní data (31. 07. 2013)

Správce fondu

ING Investment Management

ISIN

LU0121192677

Typ fondu

akciový

Vznik fondu

27. 04. 2001

Velikost

213 mil. USD

Zdroj: ING Investment Management

Portfolio a strategie fondu

Fond ING Food & Beverages se zaměřuje na základní necyklické spotřební zboží, a tedy by hospodářský cyklus na vývoj tohoto odvětví měl mít nižší vliv. Fond nemá předem stanovený styl investování, manažer k portfoliu tedy přistupuje jako hodnotově, tak i růstově.

Investičním cílem je silně a jasně překonávat průměrný výnos 2 % p.a. na 3leté periodě. Počet titulů by se měl pohybovat mezi 30 až 40 společnostmi. Váhy jednotlivých titulů pak dle slov Meyse reflektují hlavně důvěru portfolio manažera v danou společnost a její růstový potenciál. Fondu tak dominuje potravinářský gigant Nestlé, v jeho závěsu je pak např. skupina Procter & Gamble vyrábějící čistící, kosmetické a hygienické prostředky. Velmi sympaticky na mě pak působí fakt, že v top 10 akciích je téměř polovina portfolia, výsledky favoritů tak nejsou ztraceny kvůli malému zastoupení.

Svou investiční náturu a myšlenkové pochody pak Jeff Meys specifikuje následovně (přeložena emailová komunikace): „Fond se zaměřuje na společnosti, které mají dlouhodobě udržitelnou konkurenční výhodu a jsou tak schopné zvyšovat své tržní podíly. Snažíme se také sledovat atraktivní rozvíjející se trhy, kde příznivá demografie, rostoucí střední třída a necelistvé prostředí retailingu dává prostor pro příznivý růst. Do portfolia se snažíme postupně promítat i další témata jako např. stárnoucí populaci rozvinutých ekonomik, zaměření se na inovační prostředí a také situaci tzv. soft commodities (kukuřice, káva, cukr, kakaové boby, pšenice atd.).“

Graf 1: Regionální složení fondu ING Food & Beverages

ing-food-and-beverages-01

Zdroj: ING Investment Management, data platná k 31. 7. 2013

Výhledy daného sektoru a potažmo samozřejmě i samotného fondu vidí hlavní portfolio manažer následovně (přeložena emailová komunikace): „Na regionální úrovni se snažíme o růst podílů na rozvíjejících se trzích. Oblibu nacházíme v odvětví drogerie, které těží ze zlepšujících se poptávkových trendů. Prodejci potravin pak musí neustále čelit zvyšující se konkurenci ze stran diskontních prodejen (Wal-Mart apod.), které rozšiřují svůj potravinový sortiment z důvodu nalákání více zákazníků. U výrobců potravin pak hledáme takové, kteří mají silnou značku, inovační potenciál a jsou schopni čelit tlakům ze strany prodejců. Pozitivní je pro nás i situace v tabákovém průmyslu. Výhledy pro výrobce nápojů zastiňují různé fúze a akviziční dohody. Jsme opatrní ohledně vývoje cenové síly na rozvinutých trzích.“

Co nám říká statistika

Za svůj srovnávací index přijal tento fond index MSCI Consumer Staples (net).

Tabulka 2: Statistické ukazatele fondu ING Food & Beverages

Statistické ukazatele (3 roky)

Volatilita

11,74%

Beta

1,05

Sharpe Ratio

1,08%

R-Squared

0,95

Zdroj: ING Investment Management, data platná k 31. 7. 2013

Povaha tohoto fondu mu předurčuje lehce nižší volatilitu, pohybuje se na úrovních okolo 10 %. Pro kvalitní správu pak hovoří i soustavně kladné sharpe ratio neboli poměr výkonu a rizika, které šplhá přes hodnotu 1.

Další ukazatele jako např. R-squared, faktor beta či tracking error ukazují snahu aktivního přístupu ke správě, záporná alfa i information ratio ale hovoří proti snahám portfolio manažera. Dle dokumentu „sdělení klíčových informací“ celková nákladovost v podobě TER dosahuje 2,39 %, což je pro mě osobně vysoké číslo, přes půl procentního bodu nad konkurencí.

Graf 2: Vývoj investice do fondu ING Food & Beverages (v USD)

ing-food-and-beverages-02

Zdroj: ING Investment Management

Od založení fondu lze sledovat stabilní a dobrou výkonnost, velmi pozitivní vývoj pak lze sledovat v po krizovém období. Velmi dobře působí i dosažení kladného výsledku v často ztrátovém roce 2011.   

Tabulka 3: Historická výkonnost fondu ING Food & Beverages a konkurence v podobě KBC Food & Personal Products  (v CZK)

 

ING Food & Beverages

KBC Food & Personal Products

jednotlivé roky

2006

3,52%

4,47%

2007

5,11%

7,43%

2008

–24,19%

–23,33%

2009

24,93%

22,53%

2010

10,05%

15,02%

2011

11,55%

9,88%

2012

6,75%

8,45%

kumulované výsledky

6 měsíců

7,22%

11,58%

1 rok

4,97%

8,98%

3 roky (p.a.)

12,98%

15,60%

5 let (p.a.)

12,83%

14,78%

10 let (p.a.)

5,31%

7,67%

Zdroj: Morningstar.com, data platná k 31. 7. 2013

Celkové hodnocení

ING Food & Beverages je fondem zaměřeným na základní necyklické sektory. To pro mě znamená, že jeho ambice sahají k obsazení akciových složek konzervativního portfolia. Tento fond by ve špatných dobách neměl být tak volatilní jako ostatní akciové fondy, z dlouhodobého hlediska ovšem není výnosový potenciál tak vysoký, jako u agresivnějších fondů.

Na Grafu 3 je vidět srovnání výkonnosti fondu v posledních turbulentních letech s akciovými fondy konzervativnějšími i agresivními. V období krize tento fond pak odepsal méně než ostatní fondy, v dobách boomu naopak lehce ztrácí.

Graf 3: Srovnání výkonnosti v jednotlivých letech (v CZK)

ing-food-and-beverages-03

Zdroj: Morningstar.com, data platná k 31. 7. 2013

Pokud ho srovnám s konkurencí od společnosti KBC, je výrazně dražší. Má mnohem koncentrovanější portfolio, aktivnější přístup ke správě a odtud plynou i vyšší správní náklady. Výsledkově se oba fondy víceméně střídají na čele, KBC Food & Personal Products má na delší periodě lehce vyšší výnos.

Výhodou je pro mě lepší distribuce analyzovaného fondu od ING, často je tak možno portfolio vytvořit s menší administrativní zátěží a zvyšuje se tak přehlednost. Ale potenciál obou fondů je podobný.

Fond ING Food & Beverages tak doporučuji jako možnost akciové složky konzervativních portfolií, konkrétní rozložení a váhy jsou již otázkou osobní investiční strategie a daného horizontu.

Autor působí jako junior investiční poradce FINEZ Investment Management.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz

 


Související články

Amundi: Scénáře a prognózy výnosů aktiv pro příští desetiletí

V příštích deseti letech by mohlo dojít k vyššímu růstu a nižší inflaci v porovnání s dlouhodobými prognózami Amundi z roku 2023, a to díky zvýšené produktivitě v důsledku implementace umělé inteligence. Zpoždění přijímaných kroků v oblasti klimatu naopak zvýší rizika a povede k vyšším ekonomickým nákladům v […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

03. 05. 2024

Vyplatí se prodávat akcie v květnu podle známého přísloví?

‘Sell in May and go away’ je jedno z nejznámějších přísloví ve finančním světě a podle analýzy investiční platformy eToro je toto rčení dobře podloženo historickými údaji. Společnost prozkoumala měsíční výnosy cen 15 největších světových akciových indexů za posledních 50 let, aby otestovala, zda se akcie v […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

02. 05. 2024

Diverzifikaci portfolia pomocí FX. Proč a jak na to?

Nejdůležitější investiční strategií je diverzifikace. Devizové prostředky (FX) jsou sice v tomto ohledu často podceňovány, mohou však pomoci zvýšit stabilitu portfolia i rizikově vážené výnosy. FX mohou prohloubit diverzifikaci tím, že sníží přílišnou expozici vůči domácí měně, umožní správu závazků v cizích měnách, budou generovat pasivní příjem, případně nabídnou […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

30. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *