CZK/€ 25.175 +0,04%

CZK/$ 23.482 +0,00%

CZK/£ 29.451 +0,26%

CZK/CHF 25.753 +0,09%

07. 06. 2016

0 komentářů

„Nová“ ČNB – hrozí měnově-politické veletoče?

 


 

Odpověď je jednoduchá: nikoliv. Zeman totiž svůj slib nedodržel. 

Designovaný guvernér Rusnok, který již v listopadu 2013 řekl, že rozumí důvodům, které vedly ČNB k intervencím. Od té doby také několikrát zopakoval, že k ukončení intervenčního režimu se hned tak nechystá, že termín ukončení bude diktován inflačním výhledem, ne názorem prezidenta, a že ani po ukončení režimu nebude koruně dovoleno excesivně posílit. 

O měnově-politických postojích a názorech dalších dvou nových členů, kteří se funkce ujmou v červenci, moc nevíme. Ovšem i když V.Benda v listopadu 2013 vyjádřil názor, že si není jistý efektivností intervencí a i když T.Nidetzký jako veterán penzijních fondů nebude asi nadšenec negativních sazeb, nepředpokládám, že by se jako kolegové z ING blízcí J.Rusnokovi, který je nejspíš do BR ČNB vybral, od Rusnokovy linie výrazněji odchylovali. 

Posledním z nových členů, který zkraje příštího roku nahradí končícího Pavla Řežábka, je Oldřich Dědek, který v BR ČNB již v letech 1999–2005 působil. Jeho názor na intervence je velice blízký mému: teoreticky je proti hrozící deflaci namístě bojovat i oslabením měny, česká realita konce roku 2013 však vzhledem k tomu, že nedocházelo k odkladu spotřebitelských nákupů a k dalším projevům deflační spirály, takový krok nevyžadovala. I navzdory takovému názoru však od profesora měnové politiky nelze čekat, že by se kvůli tomu dožadoval předčasného odchodu ČNB z trhu, což by způsobilo mnohem větší škody než pokračování v režimu až do spořádaného konce. Intervence tak s námi minimálně do poloviny roku 2017 zůstanou.

Jedinou změnou v měnové politice v důsledku květnových personálních změn tak bude menší animozita vůči negativním sazbám. Zatímco stávající guvernér M.Singer k tomuto nástroji chová téměř bytostní nelibost, J.Rusnok, ač také žádný fanoušek, je pragmatičtější a uznává, že se i tento nástroj může hodit. Z toho samozřejmě nedovozuji, že k jejich nasazení jistě dojde – nicméně pravděpodobnost, že se tak stane, od července vzroste.  

REKLAMA

Martin Lobotka, hlavní analytik Conseq Investment Managementa.s.

 

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz

 


Související články

P. Budinský: Bude ČNB bránit dalšímu oslabování koruny?

Pro omezení volatility koruny by bylo žádoucí, aby bankovní rada snižovala úrokové sazby častěji a až na výjimky maximálně o 0,25 procentního bodu. To lze docílit zvýšením počtu  měnově politických jednání z osmi třeba na dvanáct, nebo ještě lépe na omezenou dobu vyhlásit každé zasedání bankovní rady jako měnově […]

Text: Petr Budinský

Foto: Shutterstock

29. 02. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *