CZK/€ 25.025 -0,26%

CZK/$ 23.283 -0,71%

CZK/£ 29.238 -0,34%

CZK/CHF 25.669 -0,18%

08. 04. 2016

0 komentářů

Po dobrých zprávách z ekonomiky koruna posiluje

 


 

Ty v souhrnu vydaly velmi pozitivní zprávu o stavu českého hospodářství. Únorová čísla jsou sice pod vlivem přestupného roku, ale i tak podávají důkaz o dobrém hospodářském výkonu. Průmyslová produkce v únoru vzrostla o 5,6 % y/y, po očištění o kalendářní efekty 1,4 % y/y. Dařilo se především automobilovému sektoru. Zároveň ovšem vrostly také průmyslové tržby i nové zakázky v průmyslu. Stavebnictví proti našemu očekávání nepokleslo o více jak 10 % y/y, ale pouze o 2,3 % y/y především vlivem pozemního stavitelství. Podle očekávání zaostává dynamika inženýrského stavitelství, které nedostává podporu z EU fondů, jak tomu bylo v minulosti a svou roli hraje pravděpodobně i nová právní úprava vydávání EIA. Maloobchodní tržby bez aut pak meziročně přidaly 8,5 %, po kalendářním očištění o 4 %. Nejrychleji rostly prodeje nepotravinářského zboží, což odráží dobrou situaci domácností.

Údaje o dobré kondici českého hospodářství podpořil i podíl nezaměstnaných. Podle našich a tržních očekávání totiž poklesnul o 0,2 pb na 6,1 %. Stejnou zprávu vyslala i statistika zahraničního obchodu. Přebytek výrazně překonal tržní očekávání. Export těží ze silné poptávky po autech v Německu i ve zbytku eurozóny. Dovoz zase zůstávání nízký především z titulu stále nízkých cen komodit.

Příští týden by s korunou neměl moc pohnout. V pondělí budou zveřejněny údaje za vývoj cenové hladiny v březnu. Očekáváme, že meziměsíční dynamika stagnovala a meziroční růst měl dosáhnout 0,4 %. Přebytek běžného účtu platební bilance za únor bude 26 mld. CZK. Dalších makroekonomických dat se příští týden nedočkáme.

Maďarský forint tento týden posílil o 0,3 %, když především maloobchodní prodeje se ukázaly jako velmi silné (6,4 % y/y). Na druhou stranu průmyslová produkce zaostala za očekáváním, když poklesla o 0,8 % m/m, meziročně vzrostla o 1,8 %. Ani inflační tlaky nejsou velké. Meziměsíčně se ceny v Maďarsku pohnuly o 0,1 % nahoru, což je ovšem 0,2 % y/y. Ve středu bude zveřejněn zápis z posledního jednání maďarské centrální banky, kde se dozvíme detaily ohledně diskuze bankovní rady, která předcházela jejich rozhodnutí.

Polský zlotý během týdne oslabil o 1 %. Dvoudenní zasedání měnového výboru polské centrální banky nepřineslo žádnou změnu v nastavení měnové politiky. Centrální banka spoléhá, že inflační tlaky budou vygenerovány silnou domácí poptávkou, kterou podporuje rostoucí zaměstnanost a mzdy ve spojení s odeznívajícím efektem statistické základy komoditních cen. V příštím týdnu dostane polský zlotý mnoho impulsů v podobě zveřejněných dat. Budou publikovány výsledky inflace, běžného účtu, obchodní bilance či výsledků rozpočtu.

REKLAMA

DAVID KOCOUREK
Economist
Investment Banking

Komerční banka, a. s.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz

 


Související články

Amundi: Scénáře a prognózy výnosů aktiv pro příští desetiletí

V příštích deseti letech by mohlo dojít k vyššímu růstu a nižší inflaci v porovnání s dlouhodobými prognózami Amundi z roku 2023, a to díky zvýšené produktivitě v důsledku implementace umělé inteligence. Zpoždění přijímaných kroků v oblasti klimatu naopak zvýší rizika a povede k vyšším ekonomickým nákladům v […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

03. 05. 2024

Vyplatí se prodávat akcie v květnu podle známého přísloví?

‘Sell in May and go away’ je jedno z nejznámějších přísloví ve finančním světě a podle analýzy investiční platformy eToro je toto rčení dobře podloženo historickými údaji. Společnost prozkoumala měsíční výnosy cen 15 největších světových akciových indexů za posledních 50 let, aby otestovala, zda se akcie v […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

02. 05. 2024

Komentář: Evropu ESG oslabuje, těží z toho americké akcie i banky

Evropské akcie se letos ocitly v historicky rekordní slevě vůči těm americkým. Vyplývá to ze srovnání poměrového ukazatele vyhlížené tržní ceny akcie a čistého zisku na akcii na horizontu dalších dvanácti měsíců. V potaz jsou přitom vzaty všechny klíčové akciové tituly jak ve Spojených státech, tak v Evropě.

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

29. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *