CZK/€ 25.025 -0,26%

CZK/$ 23.283 -0,71%

CZK/£ 29.238 -0,34%

CZK/CHF 25.669 -0,18%

31. 03. 2016

0 komentářů

Vládní obstrukce zájem Indů o drahé kovy nezastaví

 


 

Neschopnost vlády porozumět principům dnešního kapitalismu se projevuje třeba jen v jejích reakcích na chování občanů, starajících se o svoje úspory. V momentě, kdy se Ind rozhodne zabezpečit se nákupem zlata, hledá vláda způsob, jak tuto individuální a svobodnou investiční volbu potlačit. Z pohledu kabinetu je totiž jedinou jistotou tzv. fiat měna, kterou stát sám vydává a kontroluje. V očích obyčejných lidí je ale právě fiat měna, nekrytá zlatem, ze své podstaty zranitelná – právě proto volí pro uchování svého bohatství zlato a stříbro.

Jak takové vládní opatření proti spontánnímu chování na investičním trhu vypadá? Ilustrujme na případu z roku 2013: v květnu bylo do Indie dovezeno rekordních 165 tun zlata, hned následující měsíc rozhodla vláda o zvýšení dovozního cla na zlato ze 4 na 8 % a v srpnu téhož roku až na 10 % (stejné clo bylo uvaleno i na stříbro). Další vládní zásah z července 2013 nutil indické obchodníky k exportu celých 20 procent veškerého dovezeného zlata. Výsledek? Od září 2013 došlo v Indii k propadu dovozu zlata oficiální cestou na pouhých 16 tun. Žně naopak zažívalo pašování, protože obchod se zlatem se jednoduše přesunul na černý trh. 

I přes silné omezení importu zlata oficiální cestou došlo v polovině roku 2014 k jakémusi oživení. Indická vláda se rozhodla „zmobilizovat“ své vlastní bohatství, aby v budoucnu dokázala pokrýt domácí poptávku a omezila tím dovoz. Trik spočíval ve snaze donutit lidi k ukládání zlata do bank, kde došlo ke zhodnocení s relativně nízkým úrokem. Vláda přitom spoléhala na určitou naivitu domácností a firem – ty ovšem odtušily, že pokud by se vlivem vážných ekonomických problémů dostaly banky do krize, k bohatství uloženému v kovech by se již nikdy nedostaly. 

V řeči čísel lze problematiku popsat takto:

Podle světové rady pro zlato dosáhla v loňském roce poptávka po zlatě ze strany indických spotřebitelů asi 849 tun. 

REKLAMA

Dovoz v prosinci 2015 činil 111 tun – což je nárůst meziměsíčně o 9, meziročně pak o celých 218 %. 

Celkový hrubý dovoz zlata byl v roce 2015 třetí nejvyšší v historii (a o 22 % vyšší než v roce 2014). Čistý dovoz dosáhl za celý rok 797 tun, celá osmina (100 tun) pak připadla na prosinec. 

Vývoz byl naopak minimální – v prosinci 2015 pouhých 11 tun. 

Také import stříbra zaznamenal své rekordy. V prosinci 2015 činil 1 042 tun, což je meziroční nárůst o 198 %. Celkový hrubý dovoz stříbra představoval neuvěřitelných 8 504 tun. Tedy o 20 % více než v roce 2014. Celkový čistý dovoz v roce 2015 tvořil 8 494 tun, což představuje 31 % z celosvětové těžby stříbra. Naproti tomu export stříbra je zanedbatelný. 

REKLAMA

Při pohledu na oficiální statistiky dovozu a poptávky po těchto drahých kovech se nabízí otázka, zda svými omezeními skutečně dosáhla indická vláda vytouženého efektu. Odpověď je zřejmá – bylo to „šlápnutí vedle“. Indové totiž přes různé překážky nákupy zlata ani stříbra neomezili. Pokud by však došlo k obratu vládní politiky směrem k podpoře a propagaci volného trhu, indický zlatý průmysl by z toho mohl jen „těžit“ a Indie by se stala celosvětovým lídrem ve světě zlata.

Ing. Jaroslav Křůpala, investiční analytik, Zlaťáky.cz

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz

 


Související články

Amundi: Scénáře a prognózy výnosů aktiv pro příští desetiletí

V příštích deseti letech by mohlo dojít k vyššímu růstu a nižší inflaci v porovnání s dlouhodobými prognózami Amundi z roku 2023, a to díky zvýšené produktivitě v důsledku implementace umělé inteligence. Zpoždění přijímaných kroků v oblasti klimatu naopak zvýší rizika a povede k vyšším ekonomickým nákladům v […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

03. 05. 2024

Vyplatí se prodávat akcie v květnu podle známého přísloví?

‘Sell in May and go away’ je jedno z nejznámějších přísloví ve finančním světě a podle analýzy investiční platformy eToro je toto rčení dobře podloženo historickými údaji. Společnost prozkoumala měsíční výnosy cen 15 největších světových akciových indexů za posledních 50 let, aby otestovala, zda se akcie v […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

02. 05. 2024

Diverzifikaci portfolia pomocí FX. Proč a jak na to?

Nejdůležitější investiční strategií je diverzifikace. Devizové prostředky (FX) jsou sice v tomto ohledu často podceňovány, mohou však pomoci zvýšit stabilitu portfolia i rizikově vážené výnosy. FX mohou prohloubit diverzifikaci tím, že sníží přílišnou expozici vůči domácí měně, umožní správu závazků v cizích měnách, budou generovat pasivní příjem, případně nabídnou […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

30. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *