CZK/€ 25.090 -0,22%

CZK/$ 23.448 -0,02%

CZK/£ 29.338 -0,27%

CZK/CHF 25.714 +0,09%

18. 02. 2016

1 komentář

Zlato – jediná jistota v dobách nejistých

 


 

Dnešní akciový trh vstoupil do medvědího trendu a trh s ropou atakuje další nová minima. Je tedy obtížné najít takovou skupinu aktiv, do kterých je možné investovat, aniž by člověk přišel o určitou míru jistoty. V moři červených čísel se každopádně objevuje jedna oáza klidu, a tou je zlato.

Hlavním smyslem investování vlastních prostředků do zlata je ochrana svého kapitálu v nejisté a rozbouřené době. Zlato, jak známo, těží z nejistoty, a ta se teď v globálním světě opět projevuje naplno. Je také patrné, že rok 2016 začal ve srovnání s jinými aktivy a komoditami pro zlato velmi dobře.

Zlatý standard

Přestože se zlaté mince využívály v obchodních vztazích v Číně již od 8. století, další tradiční spotřebitel zlata – Indie, využívala zlato nejen pro šperkařství, ale zejména jako hlavní směnnou obchodní jednotku, a to o několik set let dříve zejména ve formě mincí a zlatých prutů.

Svět byl oficiálně ve zlatém standardu v letech 1881–1913. Bylo to jedno z nejstabilnějších období napříč světem a mohlo by pokračovat v podstatě stejným způsobem, nebýt první světové války. Dokonce i během brettonwoodského systému docházelo k rychlému růstu a inflaci, která byla pod kontrolou. 

REKLAMA

Se zvýšenými intervencemi centrálních bank ale přišlo období zadlužování, tištění peněz a přibližování se prahům globálních finančních krizí. V současné době je svět svědkem nebývalých intervencí centrálních bank. Růst aktiv centrálních bank k HDP všech hlavních světových ekonomik stále pokračuje. S dalším čerstvým kolem kvantitativního uvolňování, jenž bylo oznámeno v Japonsku a Evropské unii, se zdá, že toto šílené tištění a zvyšování peněžní zásoby nebude brát konce.

Chování zlata vůči poklesům cen akcií

Světová ekonomika je jak na jehlách, měnové války mezi národy se rychle zvyšují. Hovoří se o odchodu Velké Británie z EU (Brexit); toto společenství se pohybuje na kluzkém svahu a může být dějištěm další velké krize. To je jen pár událostí, které hýbou světem a nejistoty, které vyvolávají, nahrávají do karet žlutému kovu. 

Slavný komoditní guru Jim Rogers často uvádí, že americký dolar je velmi chybná investice. Také miliardář a investor Stanley Druckenmiller, který mimo jiné spolupracoval s Georgem Sorosem, vidí zlato jako „dlouhý běh” s úspěšným cílem. Nevěří euru ani akciím. Ekonomické podmínky tomu rovněž přispívají a mohly by být využity k opětovnému nastolení zlatého býčího trhu. 

Jakub Petruška, investiční analytik, Zlaťáky.cz

Loading

Vstoupit do diskuze 1 komentář

Zdroj a více informací: CII750.cz

 


Související články

Amundi: Scénáře a prognózy výnosů aktiv pro příští desetiletí

V příštích deseti letech by mohlo dojít k vyššímu růstu a nižší inflaci v porovnání s dlouhodobými prognózami Amundi z roku 2023, a to díky zvýšené produktivitě v důsledku implementace umělé inteligence. Zpoždění přijímaných kroků v oblasti klimatu naopak zvýší rizika a povede k vyšším ekonomickým nákladům v […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

03. 05. 2024

Vyplatí se prodávat akcie v květnu podle známého přísloví?

‘Sell in May and go away’ je jedno z nejznámějších přísloví ve finančním světě a podle analýzy investiční platformy eToro je toto rčení dobře podloženo historickými údaji. Společnost prozkoumala měsíční výnosy cen 15 největších světových akciových indexů za posledních 50 let, aby otestovala, zda se akcie v […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

02. 05. 2024

Diverzifikaci portfolia pomocí FX. Proč a jak na to?

Nejdůležitější investiční strategií je diverzifikace. Devizové prostředky (FX) jsou sice v tomto ohledu často podceňovány, mohou však pomoci zvýšit stabilitu portfolia i rizikově vážené výnosy. FX mohou prohloubit diverzifikaci tím, že sníží přílišnou expozici vůči domácí měně, umožní správu závazků v cizích měnách, budou generovat pasivní příjem, případně nabídnou […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

30. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

 
 
 

 
  • gauner

    18 února, 2016

    Nikdy ho nekoupíte od lichvářů za kurz z ruky do ruky.A když ho chcete prodat, tak vás lichvář 20× okrade o cenu zlata!!Oficiálně zlato neexistuje a ČR ho prodala!U nás je to tedy nelegální a podvod!!

    Odpovědět