CZK/€ 25.025 -0,26%

CZK/$ 23.283 -0,71%

CZK/£ 29.238 -0,34%

CZK/CHF 25.669 -0,18%

01. 07. 2015

0 komentářů

Subjekty:

Výkonnost střední a jihovýchodní Evropy roste

 


 

Díky dobrým výsledkům z jara letošního roku došlo ke zlepšení výhledu růstu HDP v roce 2015 pro Polsko, Maďarsko, Českou republiku a Slovensko. Nyní tyto čtyři z pěti trhů střední Evropy (CE)[1] očekávají růst reálného HDP převyšující 3 %. Výhledy růstu byly upraveny rovněž pro Rumunsko (z 3,0 % na 4,0 %), Bulharsko (z 1,2 % na 2,0 %) a Chorvatsko (z nulového růstu na 0,5 %). Situace v regionu východní Evropy (EE) je nadále složitá z důvodu očekávaných poklesů HDP o 3,5 % v Bělorusku, o 4 % v Rusku a o 10 % na Ukrajině.

„Vzhledem k tomu, že vrchol růstového cyklu je předpokládán až ve druhé polovině roku 2015 a na začátku roku 2016, jsou odhady růstu pro rok 2016 mírně nižší, než pro letošní rok. Pro většinu zemí střední Evropy (CE) je charakteristický vyrovnaný růst opírající se o všechny složky poptávky. Obzvláště pak silná domácí poptávka na růstových trzích střední a jihovýchodní Evropy (CE/SEE) vedená spotřebou domácností a investicemi podporuje oživení ekonomiky, které bude pokračovat i v roce 2016,“ uvádí hlavní ekonom Raiffeisen Bank International (RBI) Peter Brezinschek v nedávno zveřejněné „Strategii pro střední a východní Evropu“ pro třetí čtvrtletí roku 2015.

 Česká ekonomika prožívá robustní oživení 

Česká ekonomika nyní prochází fází robustního oživení. Ačkoliv byl silný růst reálného HDP v prvním čtvrtletí roku 2015 podpořen jednorázovými vlivy souvisejícími se změnami daní z tabáku, oživení ekonomiky registrujeme ve všech sektorech. Nejvíce se daří českému průmyslu. Stavebnictví po třech letech hluboké a bolestivé recese roste mimo jiné díky dočerpávání EU fondů. Díky silné důvěře v ekonomiku a rychle klesající nezaměstnanosti roste také spotřeba domácností,“ říká hlavní ekonomka Raiffeisenbank Helena Horská.

 „Ačkoliv se průměrná mzda zvyšuje jen pozvolna (o 2,2 % v prvním čtvrtletí 2015), je otázkou času, kdy se začnou mzdy v české ekonomice zvedat rychleji. Na jejich rychlejší růst netrpělivě čeká Česká národní banka, která růstem mezd a následně inflace podmiňuje ukončení současného režimu kontroly kurzu koruny,“ dodává Helena Horská.  

REKLAMA

 „Vývoj okolo Řecka nemá a nebude mít vážný dopad na českou ekonomiku. Pouze v případě velmi nepříznivého vývoje, který by přidusil předpokládané oživení ekonomik eurozóny, bychom mohli čelit zpomalení domácího růstu. Česká ekonomika se může pochlubit nízkým zahraničním zadlužením a relativně nízkým veřejným dluhem. Naše země v žádném případě nepatří na periferii,“ uzavírá Helena Horská.


[1]) Region střední a východní Evropy (CEE) zahrnuje střední Evropu (CE), kam patří Česká republika, Polsko, Slovensko, Slovinsko a Maďarsko, dále jihovýchodní Evropu (SEE) s Albánií, Bosnou a Hercegovinou, Bulharskem, Chorvatskem, Rumunskem a Srbskem, a také východní Evropu (EE) s Běloruskem, Ruskem a Ukrajinou.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz

 


Související články

Amundi: Scénáře a prognózy výnosů aktiv pro příští desetiletí

V příštích deseti letech by mohlo dojít k vyššímu růstu a nižší inflaci v porovnání s dlouhodobými prognózami Amundi z roku 2023, a to díky zvýšené produktivitě v důsledku implementace umělé inteligence. Zpoždění přijímaných kroků v oblasti klimatu naopak zvýší rizika a povede k vyšším ekonomickým nákladům v […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

03. 05. 2024

Vyplatí se prodávat akcie v květnu podle známého přísloví?

‘Sell in May and go away’ je jedno z nejznámějších přísloví ve finančním světě a podle analýzy investiční platformy eToro je toto rčení dobře podloženo historickými údaji. Společnost prozkoumala měsíční výnosy cen 15 největších světových akciových indexů za posledních 50 let, aby otestovala, zda se akcie v […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

02. 05. 2024

Diverzifikaci portfolia pomocí FX. Proč a jak na to?

Nejdůležitější investiční strategií je diverzifikace. Devizové prostředky (FX) jsou sice v tomto ohledu často podceňovány, mohou však pomoci zvýšit stabilitu portfolia i rizikově vážené výnosy. FX mohou prohloubit diverzifikaci tím, že sníží přílišnou expozici vůči domácí měně, umožní správu závazků v cizích měnách, budou generovat pasivní příjem, případně nabídnou […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

30. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *