CZK/€ 25.025 -0,26%

CZK/$ 23.283 -0,71%

CZK/£ 29.238 -0,34%

CZK/CHF 25.669 -0,18%

12. 05. 2015

0 komentářů

Národní Pokladnice vydává kolekci sběratelských cihliček s motivy nejvýznamnějších českých a slovenských děl

 


 

„Kolekce připomene milovníkům umění i historie významné osobnosti československých dějin,“ dodává ke kolekci Luboš Krčil, ředitel Národní Pokladnice.

Cihličky jsou zušlechtěny ryzím zlatem a stříbrem. Rozměr cihliček je 60×35 mm. Každá cihlička vyobrazuje jedno dílo známého českého nebo slovenského autora.

Kolekci slovenských a českých mistrovských děl otevírá podobizna Josephine Crane-Bradley jako slovanské bohyně Slavie. Mezi dalšími 12 uměleckými díly nalezneme např. Ladovo poetické ztvárnění  jednoho ze čtyř období: „Jaro“ nebo jedno z prvních kubistických děl českého grafika a malíře Bohumila Kubišty „Kavárna“, které vzniklo roku 1910 v Paříži. 

Ze slovenských  světoznámých maleb se můžete těšit např. na „Portrét L´Štúra“ od autora oltářních obrazů a realistických portrétů Joseza B. Klemense nebo na lyrické pojetí ženské něžnosti a krásy v podobě díla „Mateřsrtví“ z tvorby Mikuláše Galandy.

Od svého vzniku Národní Pokladnice vydala také několik pamětních medailí a mincí připomínající důležité události českých dějin. V lednu 2015 vydala pamětní medaili k příležitosti 660. výročí korunovace Karla IV. římským císařem. Medaile byla ražena v nejvyšší možné kvalitě leštěným razidlem a měla velmi reprezentativní vzhled.

REKLAMA

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz

 


Související články

Amundi: Scénáře a prognózy výnosů aktiv pro příští desetiletí

V příštích deseti letech by mohlo dojít k vyššímu růstu a nižší inflaci v porovnání s dlouhodobými prognózami Amundi z roku 2023, a to díky zvýšené produktivitě v důsledku implementace umělé inteligence. Zpoždění přijímaných kroků v oblasti klimatu naopak zvýší rizika a povede k vyšším ekonomickým nákladům v […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

03. 05. 2024

Vyplatí se prodávat akcie v květnu podle známého přísloví?

‘Sell in May and go away’ je jedno z nejznámějších přísloví ve finančním světě a podle analýzy investiční platformy eToro je toto rčení dobře podloženo historickými údaji. Společnost prozkoumala měsíční výnosy cen 15 největších světových akciových indexů za posledních 50 let, aby otestovala, zda se akcie v […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

02. 05. 2024

Diverzifikaci portfolia pomocí FX. Proč a jak na to?

Nejdůležitější investiční strategií je diverzifikace. Devizové prostředky (FX) jsou sice v tomto ohledu často podceňovány, mohou však pomoci zvýšit stabilitu portfolia i rizikově vážené výnosy. FX mohou prohloubit diverzifikaci tím, že sníží přílišnou expozici vůči domácí měně, umožní správu závazků v cizích měnách, budou generovat pasivní příjem, případně nabídnou […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

30. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *