CZK/€ 25.175 +0,04%

CZK/$ 23.482 +0,00%

CZK/£ 29.451 +0,26%

CZK/CHF 25.753 +0,09%

15. 05. 2014

0 komentářů

Subjekty:

BANKY VE STŘEDNÍ A VÝCHODNÍ BUDOU RŮST RYCHLEJI NEŽ V ZEMÍCH EUROZÓNY

 


 

Po krizi, která začala v roce 2008 a ze západní Evropy se přesunula take do zemí  střední a východní Evropy, pozorujeme v tomto regionu pokračující stabilizaci a zlepšování ekonomických prognóz. Jsem přesvědčen, že rok 2014 bude pro celý evropský bankovní sektor rozhodujícím rokem, který současně prověří diverzifikační strategie bank působících v zemích střední a východní Evropy”,  komentoval vydání zprávy Karl Sevelda, generální ředitel skupiny RBI.

Zpráva předpokládá v zemích střední a východní Evropy silnější růst objemu poskytnutých úvěrů než v zemích eurozóny. Ve srovnání s velikostí bankovního sektoru eurozóny zůstávají banky v tomto regionu relativně malé, nicméně trend potvrzuje jejich rychlejší růst. „ Na konci roku 2013 činil objem poskytnutých úvěrů v tomto  regionu 9.7% ve srovnání s  eurozónou. V meziročním srovnání to ale  představuje  nárůst necelého jednoho procentního bodu, což  potvrzuje větší dynamiku růstu ve střední a východní Evropě”, doplnil Gunter Deuber, šéf analytik RBI.

Další zlepšování situace bankovního sektoru v region podpoří i celkový makroekonomický vývoj. Zpráva předpokládá v příštích třech letech v této části Evropy průměrný roční růst HDP v rozmezí 2,5 až 3 procent, což  je výrazně více než odhadované 1 až 1,5 procenta v zemích eurozóny. Nejsilnější růst je předpokládán v Polsku, České republice a na Slovensku.  

Z pohledu vývoje nesplácených úvěrů byl rok 2013 jednoznačně rokem stabilizace. Po předcházejících letech, kdy docházelo ke zhoršování tohoto ukazatele, se v loňském roce podíl nesplácených úvěrů v regionu střední a východní Evropy stabilizoval na úrovni kolem 9 procent.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz

 


Související články

Vývoj na finančních trzích – březen 2024

Akciové indexy a zlato na nových maximech. ČNB snižuje úrokové sazby. Kurz koruny stabilní. Vývoj na kapitálových trzích v březnu udělal radost většině investorů. Dařilo se akciím, solidní výnosy zaznamenaly dluhopisové fondy, výrazně stouply ceny komodit a oživení je patrné i na českém realitním trhu.

Text: Jan Traxler

Foto: Shutterstock

03. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *