CZK/€ 25.090 -0,22%

CZK/$ 23.448 -0,02%

CZK/£ 29.338 -0,27%

CZK/CHF 25.714 +0,09%

08. 04. 2013

0 komentářů

Co ovlivňuje nákup investičního zlata? Trendy a média

 


 

Největší zájem o nákupy investičních slitků tak paradoxně evidujeme v době, kdy jsou relativně drahé. Celosvětově byl největší nárůst zájmu privátních investorů do fyzicky alokovaného zlata právě na podzim roku 2011, kdy zlato zaznamenalo rekordní hodnoty v USD/Oz.

Velkou část vlivu na toto nelogické a ve své podstatě nevysvětlitelné chování investorů mají na svědomí informace z médií. Zejména v České republice je tento vliv naprosto zřejmý. Cena zlata vyjádřená v CZK je samozřejmě o to zajímavější, že světová cena, vyjádřená v USD za unci, je přepočítávána kurzem USD/CZK. Právě tento kurz je mnohdy významnějším faktorem při určení ceny zlata v CZK, než výkyv samotné světové ceny v USD. Na tento fenomén ale novináři a taktéž mediálně známí analytici makléřských společností často zapomínají. Pokud investor v ČR zvažuje nákup fyzického zlatého slitku, měl by zvážit všechny faktory, tedy i kurz USD/CZK. Nedávná historie ukazuje, jak dokáže být průběh ceny zlata v různých měnách odlišný. Zatímco v USD dosáhla cena zlata vrcholu na podzim roku 2011, v CZK byla již několikrát nad úrovní, kterou dosahovala ve zmiňovaném období.

Rady a obecná doporučení

  • Pokud chcete nakupovat fyzické zlato, uvědomte si, v které měně platíte a zvažte všechny okolnosti tvorby ceny. Skutečnost, že se cena zlata vydala v USD tím či oním směrem ještě nemusí znamenat, že ve vaší „domácí“ měně tomu bude také tak. V ČR nenakupujete váš slitek ani v USD, ani v EUR, ale v CZK.
  • Na nákup zlata nespěchejte, příznivá situace pro nákup se bude velice pravděpodobně opakovat.
  • Nebuďte překvapeni výkyvy směrem dolů, nakoupili jste komoditu. Je to investice dlouhodobá a důležitý je výsledek na konci období. V průběhu tohoto období by měly být výkyvy směrem dolů v podstatě vítány jako příležitost dobře nakoupit, a tím snížit průměrnou cenu za gram ve vašem portfoliu.
  • Při nákupu se také zajímejte o firmu, od které zlato nakupujete. Uvědomte si, že prodej Vašeho slitku a služby s prodejem spojené, je stejně důležitý jako nákup.
  • Nebojte se nakoupit zlato. Na západ od našich hranic umisťují lidé do svých rezerv zlato naprosto běžně a není to nic neobvyklého. Hedgeové fondy a centrální i národní banky zlato kupují neustále a neustále navyšují své zásoby. Zlato bude mít svou hodnotu vždy. Pravděpodobnost poklesu zlata o více než 20% je odhadována na 0,03%.

 

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz

 


Související články

Vyplatí se prodávat akcie v květnu podle známého přísloví?

‘Sell in May and go away’ je jedno z nejznámějších přísloví ve finančním světě a podle analýzy investiční platformy eToro je toto rčení dobře podloženo historickými údaji. Společnost prozkoumala měsíční výnosy cen 15 největších světových akciových indexů za posledních 50 let, aby otestovala, zda se akcie v […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

02. 05. 2024

Diverzifikaci portfolia pomocí FX. Proč a jak na to?

Nejdůležitější investiční strategií je diverzifikace. Devizové prostředky (FX) jsou sice v tomto ohledu často podceňovány, mohou však pomoci zvýšit stabilitu portfolia i rizikově vážené výnosy. FX mohou prohloubit diverzifikaci tím, že sníží přílišnou expozici vůči domácí měně, umožní správu závazků v cizích měnách, budou generovat pasivní příjem, případně nabídnou […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

30. 04. 2024

Rozdělený dluhopisový trh

Akcie a dluhopisy vykázaly v roce 2022 po delší době shodný vývoj, když společně zaznamenaly výraznější propady. Stejný směr nalezly obě třídy aktiv i v roce 2023, ale tentokrát udělaly investorům radost a shodně přinesly výrazné kladné zhodnocení. Co se týká letošního vývoje, dostál vzájemný vztah mezi akciemi a […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

26. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *