CZK/€ 25.025 -0,26%

CZK/$ 23.283 -0,71%

CZK/£ 29.238 -0,34%

CZK/CHF 25.669 -0,18%

15. 05. 2012

0 komentářů

Subjekty:

O nové investiční příležitosti nebude letos podle private equity investorů nouze

 


 

  • 48 % private equity investorů předpokládá, že počet investičních příležitostí během následujících 12 měsíců poroste 
  • Očekává se, že také v ČR se bude realizovat více transakcí než v loňském roce
  • Problémem v ČR je akviziční financování – podle 60 % PE investorů není v ČR na rozdíl od jiných zemí dostatečně dostupné

V roce 2012 významně posílila důvěra private equity investorů v pravděpodobnost dokončení realizovaných transakcí – podíl dotázaných PE investorů, kteří jsou optimističtí nebo velmi optimističtí, vzrostl  z 25 % polovině roku 2011 na 44 % v roce 2012. Téměř polovina respondentů předpokládá, že hodnota fúzí a akvizic poroste. „Aktivita korporací v oblasti fúzí a akvizic je důležitým faktorem pro prosperující private equity sektor,“ upozorňuje Peter Wells, partner Ernst & Young pro oblast private equity v České republice a ve střední a jihovýchodní Evropě. „Větší nabídka ze strany korporací je pro private equity investory pozitivním signálem, který svědčí o tom, že se ceny investic postupně stabilizují. Navíc roste důvěra v dostupnost úvěrů, které jsou důležitým předpokladem private equity transakcí.“

I když se dostupnost úvěrů zlepšuje, stále je to problém, který osloveným private equity investorům působí obavy, což souvisí především s vývojem v eurozóně. Necelé tři čtvrtiny z nich (70 %) mají nicméně v dostupnost úvěrů „vysokou“ nebo „stabilní“ důvěru. V Severní Americe je toto procento dokonce ještě vyšší, v dostupnost úvěrů věří devět desetin tamějších respondentů.

Obecně však kvalita investičních příležitostí od poloviny loňského roku mírně poklesla. Zatímco v minulém průzkumu hodnotilo svou důvěru v kvalitu investičních příležitostí jako „vysokou“ nebo „velmi vysokou“ 47 % oslovených private equity investorů, nyní zastává tento názor pouze 37,5 % z nich. Naopak počet respondentů hodnotících kvalitu investičních příležitostí negativně se mírně zvýšil (z 11 % na 13 %). To svědčí o tom, že investiční trh není zcela stabilní vzhledem ke kolísající úrovni nabídek v oblasti akvizic.

Vývoj PE sektoru v České republice

„Názory private equity investorů působících na českém trhu se od jejich zahraničních kolegů příliš neliší,“ komentuje výsledky průzkumu mezi PE investory působícími v České republice Peter Wells. „I když se kvalita investičních příležitostí nijak zásadně nezlepšila, vypadá to, že v letošním roce se realizuje více transakcí než vloni. Akviziční financování lze i nadále získat maximálně cca do 3,5 násobku EBITDA, nejvíce však do 50 % hodnoty transakce. Ceny akvizic jsou relativně stabilní, stále je možné koupit atraktivní společnosti za překvapivě nízké násobky EBITDA. Pokud jde o důvěru v budoucí růst české ekonomiky, panuje zde nejistota kvůli závislosti na exportu, především do zemí eurozóny.“

Co se týče investičních příležitostí, pro 80 % private equity společností působících v České republice je jejich množství stabilní, a podle 20 % se jejich počet dokonce zvyšuje. Výsledky globálního průzkumu jsou přitom ještě optimističtější – rostoucí trend u investičních příležitostí zaznamenalo 45 % jeho respondentů. 40 % private equity společností v České republice považuje uzavření realizované investiční transakce za méně pravděpodobné a pouze 10 % za pravděpodobné, což je opět výrazně méně než u globálního průzkumu, podle nějž v uzavření transakce věří téměř 43 % private equity investorů.

REKLAMA

„Předpokládaná menší pravděpodobnost uzavření investiční transakce v České republice úzce souvisí jednak s dostupností akvizičního financování a jednak s tržní hodnotou společností. Podle 60 % oslovených private equity investorů je akviziční financování v České republice špatně dostupné nebo není dostupné vůbec,“ říká Daniela Blehová, manažerka oddělení transakčního poradenství společnosti Ernst & Young v České republice.

(Naproti tomu pro 70 % respondentů globálního průzkumu je akviziční financování relativně dobře dostupné.) V důsledku toho hodlají private equity společnosti v ČR akvizice financovat ve větší míře z vlastních zdrojů: 40 % českých respondentů uvedlo, že z vlastních zdrojů plánují pokrýt 46 až 50 % ceny akvizice, a 30 % dokonce více než 50 % ceny akvizice. V globálním měřítku je toto procento nižší, pouze 31 % respondentů celosvětového průzkumu předpokládá, že z vlastních zdrojů pokryje více než 46 % ceny akvizice a přes 41 % z nich se domnívá, že vlastní zdroje nebudou činit ani 30 % z ceny akvizice.

Pokud jde o kvalitu investičních příležitostí, podle 60 % oslovených českých private equity investorů se víceméně nemění, zatímco 35 % respondentů globálního průzkumu se domnívá, že se zlepšuje. „Globální private equity investoři jsou skeptičtější, pokud jde o růst tržní hodnoty společností. Podle 36 % z nich jsou totiž vyhlídky kapitálových trhů nepříznivé, přičemž stejný názor zastává pouze 10 % private equity společností v České republice,“ vysvětluje Daniela Blehová.

„80 % oslovených private equity společností v ČR se domnívá, že nejdůležitějším kriteriem pro institucionální investory při jejich rozhodování o dalších investicích do private equity fondů budou hospodářské výsledky fondu,“ dodává Daniela Blehová. V globálním průzkumu považuje toto kriterium za důležité pouze cca 34 % respondentů. Dalšími důležitými faktory jsou podle globálních respondentů zkušenosti manažerského týmu fondu (24 % respondentů), a dále produktová a geografická diverzifikace fondu (necelých 17 % respondentů).

REKLAMA

Ekonomický výhled v ČR a ve světě z pohledu PE investorů

Dobrou zprávou je, že podle necelé poloviny (49 %) oslovených private equity investorů se globální ekonomická situace „zlepšuje“. Před půlrokem přitom tento názor zastávalo pouze 20 % respondentů. Optikou posilující globální ekonomiky se mění i očekávání private equity investorů, pokud jde o ceny fúzí a akvizic. Přes 43 % respondentů uvedlo, že cena nabízených aktiv půjde během následujícího roku nahoru,  ve srovnání s říjnem 2011, kdy tento názor mělo pouze 30 % oslovených. Žádnou zásadní změnu v cenách fúzí a akvizic neočekává 44 % účastníků aktuálního průzkumu; loni v říjnu mělo tento názor 58 % respondentů.

Pokud jde o názor na stav globální ekonomiky, private equity investoři působící v České republice jsou v porovnání se svými kolegy z jiných částí světa o něco méně optimističtí. Globální ekonomickou situaci považuje za stabilní nebo mírně se zlepšující pouze 70 % private equity společností v ČR, zatímco v globálním měřítku tento názor zastává více než 83 % respondentů. S tím koresponduje i názor na domácí ekonomickou situaci. Zatímco 30 % oslovených českých private equity investorů v Čechách se domnívá, že zdejší ekonomika klesá, v globálním průzkumu si totéž o své národní ekonomice myslí jen necelých 19 % respondentů.

Rozdíly v regionech

Asi nepřekvapí, že v hodnocení hospodářských perspektiv jednotlivých regionů jsou určité rozdíly. Zatímco asijské a severoamerické private equity společnosti vidí další ekonomický vývoj svých regionů optimisticky, respondenti ze západní Evropy jsou podstatně méně pozitivní a ekonomiku hodnotí jako „mírně klesající“. „Krize eurozóny zasáhla celou řadu private equity společností investujících v tomto regionu,“ upozorňuje Peter Wells. „Od té doby, co se před několika lety začala masivně zhoršovat úvěrová bonita států i jednotlivých společností, ovlivnila krize cenné papíry, výši úvěrové marže i kreditní riziko protistrany, které mají dopad na krátkodobé i dlouhodobé finanční nástroje. Velký problém představuje také obtížné získávání finančních prostředků a zhoršená dostupnost úvěrů.“ 

Hlavní problémy, které přinesla krize eurozóny – ziskovost společností v investičním portfoliu a získávání finančních prostředků

Pouhých 8 % respondentů globálního průzkumu souhlasí s tvrzením, že krize eurozóny neměla na jejich podnik dopad, přičemž žádný z těchto respondentů nepochází ze západní Evropy. Na rozdíl od jejich kolegů ze Severní Ameriky a Asie se evropští private equity investoři potýkají s podstatně většími problémy v souvislosti se získáváním finančních prostředků (57 %), dostupností úvěrů (50 %) a ziskovostí podniků ve svém investičním portfoliu (43 %). Naopak mnohem méně, na rozdíl od amerických a asijských společností, je trápí zpřísňující se právní předpisy a vyšší zdanění. 

Opatření v reakci na krizi eurozóny – zátěžové testy, efektivnější řízení pracovního kapitálu a oportunistické fúze a akvizice

Krize eurozóny však private equity investorům nepřináší jen problémy, ale otevírá před nimi i nové příležitosti. Čtvrtina respondentů považuje za příležitost fúze a akvizice, které se na trhu objevily právě v souvislosti s krizí. 26 % private equity společností věnuje v současných náročných ekonomických podmínkách větší pozornost řízení pracovního kapitálu a peněžních toků, aby předešly nedostatečné likviditě. 

„I když evropské národní banky řeší problémy s krátkodobou likviditou opatřeními, jako jsou nouzová úvěrová pomoc nebo nové předpisy, případné další negativní změny v tomto regionu budou mít na podniky v investičních portfoliích private equity fondů nepochybně nepříznivý dopad,” obává se Peter Wells.

Zvýšení investiční aktivity na nově se rozvíjejících trzích, především v Asii

Rychlý ekonomický růst, který v posledních několika letech zaznamenaly rozvíjející se trhy, především asijské, přirozeně velmi láká i private equity investory. Na otázku, ve kterém regionu hodlají v následujících 12 měsících zintenzivnit akviziční aktivitu, odpovědělo 87 % respondentů průzkumu region „rozvíjející se Asie“. Na druhém místě v této kategorii skončila Indie s 80 %, třetí Čína se 77 %. Pětku rozvíjejících se trhů světa nejatraktivnějších pro private equity investory doplňují Afrika a Latinská Amerika (včetně Brazílie).

Srovnání s předchozím průzkumem ukazuje, že mezi private equity investory výrazně roste i zájem o „tzv. „frontier markets“, jako jsou např. Turecko, Rusko a SNS nebo Afrika. Aktuální odpovědi respondentů naznačují, že private equity společnosti jsou připraveny investovat v těchto regionech mnohem více kapitálu. Na rozdíl od trhů v Rusku či Turecku, investiční důvěra v region střední a východní Evropy klesla mezi PE investory z 46 % (říjen 2011) na 31 % (duben 2012).

„Private equity investoři si dobře uvědomují, že stávající hospodářská situace vyžaduje opatrnost,“ dodává Peter Wells. „Nicméně náročné ekonomické podmínky posledních několika let ovlivnily investiční strategii tohoto odvětví i jeho schopnost úspěšně zvyšovat hodnotu portfoliových společností a načasovat exity na období ekonomické konjunktury. Private equity společnosti budou jistě i nadále aktivně vyhledávat investiční i prodejní příležitosti – nejen na domácím trhu, ale i v zahraničí.“

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz

 


Související články

Amundi: Scénáře a prognózy výnosů aktiv pro příští desetiletí

V příštích deseti letech by mohlo dojít k vyššímu růstu a nižší inflaci v porovnání s dlouhodobými prognózami Amundi z roku 2023, a to díky zvýšené produktivitě v důsledku implementace umělé inteligence. Zpoždění přijímaných kroků v oblasti klimatu naopak zvýší rizika a povede k vyšším ekonomickým nákladům v […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

03. 05. 2024

Vyplatí se prodávat akcie v květnu podle známého přísloví?

‘Sell in May and go away’ je jedno z nejznámějších přísloví ve finančním světě a podle analýzy investiční platformy eToro je toto rčení dobře podloženo historickými údaji. Společnost prozkoumala měsíční výnosy cen 15 největších světových akciových indexů za posledních 50 let, aby otestovala, zda se akcie v […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

02. 05. 2024

Diverzifikaci portfolia pomocí FX. Proč a jak na to?

Nejdůležitější investiční strategií je diverzifikace. Devizové prostředky (FX) jsou sice v tomto ohledu často podceňovány, mohou však pomoci zvýšit stabilitu portfolia i rizikově vážené výnosy. FX mohou prohloubit diverzifikaci tím, že sníží přílišnou expozici vůči domácí měně, umožní správu závazků v cizích měnách, budou generovat pasivní příjem, případně nabídnou […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

30. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *